Ειδήσεις

Μαριάς: Πού βρήκε 17 δισ. η ΤτΕ για αγορά χρέους χωρών;

Την αποκάλυψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας διέθεσε ήδη 17 δισ. ευρώ για αγορά χρέους άλλων χωρών της Ευρωζώνης - πλην της χώρας μας που έχει εξαιρεθεί - έκανε μιλώντας στο Kontra Channel και τον Αιμίλιο Λιάτσο, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς στις 8 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προωθεί αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και περικοπές συντάξεων, ο Νότης Μαριάς αποκάλυψε ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούσαν κάλλιστα να ανακεφαλαιοποιηθούν, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI (όπως και οι τράπεζες) και η ακίνητη περιουσία τους να τιτλοποιηθεί σε ομόλογα με ρήτρα ακινήτων. Η πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή για τα ασφαλιστικά Ταμεία απαιτεί μόνο την αγορά ομολόγων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που αναλογεί στην αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει η ΤτΕ, αφού πρόκειται για αξιόχρεα ομόλογα.

Στο σημείο αυτό ο Νότης Μαριάς ξεκαθάρισε ότι κεφάλαια για να αγοραστούν αυτά τα ομόλογα υπάρχουν, αφού η Τράπεζα της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι έκανε ήδη, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής, αγορές χρέους άλλων κρατών της Ευρωζώνης της τάξεως των 17 δισ. ευρώ.

«Θα ερωτηθεί βέβαια», είπε ο Νότης Μαριάς, «ο κ. Ντράγκι, για το πού βρήκε ο κ. Στουρνάρας τα 17 δισ. Θα κάνω ερώτηση στην Ευρωβουλή και θα ζητήσω διευκρινίσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE, αλλά σύμφωνα με την καταγγελία του Νότη Μαριά διαπιστώνεται ότι «συμμετέχει» ήδη σ' αυτό η Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα έχει προβεί σε αγορές ύψους 17 δισ., όπως προκύπτει από δηλώσεις του ίδιου του υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Μουρμούρα στις 4 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κων/νος Καραμανλής".

Επισημαίνεται ότι κατατίθεται άμεσα από πλευράς του Νότη Μαριά γραπτή ερώτηση προς την ΕΚΤ, με την οποία καλείται ο Ντράγκι να απαντήσει ποιων χωρών χρέος αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδας, πού πήγαν τα 17 δισ., τι είδους ομόλογα έχουν αγοραστεί εν προκειμένω και από ποιες πηγές χρηματοδότησης προέκυψε το παραπάνω ποσό;  

Σχόλια