default-image

Στην τελική ευθεία οι δύο μονομάχοι για την προεδρία της ΝΔ

Ελλάδα
Στην τελική ευθεία οι δύο μονομάχοι για την προεδρία της ΝΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν, το πρωί της Κυριακής στις 7, οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου στη Ν.Δ. με διεκδικητές τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ., εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή. Η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Στη διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «...Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχτούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν, όπου μπορούν και όσο μπορούν, το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23:00 θα έχουμε εικόνα, εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν, θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά, χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και χωρίς να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στο δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Απόστολο Τζιτζικώστα (20,4%) και Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%). Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, αν και θεωρείται πως εμμέσως έχει δείξει τη στήριξή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_9gd0zxom/

Με αιχμές έκλεισε η προεκλογική περίοδος στη Ν.Δ.

Με ομοβροντία πυρών κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ιδίως προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με εκατέρωθεν αιχμές και "καρφιά" μεταξύ των δύο μονομάχων έκλεισε η εσωκομματική προεκλογική περίοδος στη Ν.Δ. ενόψει της κυριακάτικης εκλογής προέδρου.

Με τις κάλπες για το β' γύρο της προεδρικής εκλογής, που εξελίχθηκε τελικά σε κρητική υπόθεση, να ανοίγουν αύριο το πρωί, οι δύο διεκδικητές του γαλάζιου θώκου, ο Ηρακλειώτης στην καταγωγή Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Χανιώτης Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσαν στο ίδιο μοτίβο, αλλά μέσα από διαφορετικές κατευθύνσεις, την προεκλογική τους εκστρατεία.

Το μοτίβο που ακολούθησαν στην αυλαία της προεκλογικής καμπάνιας κοινό. Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Και ταυτόχρονα όχι μεν πολύ σφοδρά αλλά σαφή, ξεκάθαρα δε "πυρά" του ενός μονομάχου προς τον άλλο.

Κίνηση βεβαίως αναμενόμενη πάνω στην εκλογική σκακιέρα, αφού στην τελευταία στροφή οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης επιχειρούν αφενός να συσπειρώσουν και να φέρουν ξανά στην κάλπη τους ψηφοφόρους του α' γύρου, και αφετέρου να αλιεύσουν ψήφους από τις δεξαμενές των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει στην α' Κυριακή τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο μεγάλος στόχος φυσικά είναι η μεγάλη δεξαμενή των 82.00 ψηφοφόρων του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος επισήμως έχει κηρύξει ουδετερότητα μεταξύ των δύο διεκδικητών. Αντίθετα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά είναι ανοιχτός ο βαθμός στον οποίο οι δικοί του ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη "γραμμή" ψήφου που έδωσε ο πρώην υπουργός Υγείας...

Στον πρώτο άξονα της διττής στρατηγικής τους είναι φανερό πως και οι δύο μονομάχοι έχουν αντιληφθεί καλά το πολύ σημαντικό ως καταλυτικό ρόλο που θα παίξει σε επίπεδο εκλογικής μάχης η πειθώ ανατροπής του Τσίπρα και επανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία.

Διόλου τυχαίο άλλωστε ότι με μπαράζ συνεντεύξεων και δηλώσεών τους, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να ανεβάσουν άρδην τους τόνους, εξαπολύοντας μύδρους κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αποκλείοντας κάθε περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Χρησιμοποιώντας την απαξιωτική φράση «το παιδί δεν κάνει», ο κ. Μεϊμαράκης καταλόγισε «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» στον πρωθυπουργό, ενώ σχολίασε ειρωνικά την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως χαίρεται να ακούει έναν Μαρξιστή-Λενινιστή να κάνει αποκρατικοποιήσεις, και υποστηρίζοντας ότι έτσι ο κ. Τσίπρας θα διαρρήξει τη σχέση του με την κοινωνική βάση που τον στήριξε.

Στο στόχαστρο του τέως προέδρου της Ν.Δ. τέθηκε η προ μηνών συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. «Ξέρετε τι είναι να έχεις όλο αυτό το επενδυτικό κοινό από κάτω και να το χάσεις; Ξέρετε τι ήταν για τη χώρα, τι μεγάλη ευκαιρία ήταν αυτό;».

«Το κόστος έχει ονοματεπώνυμο»

Σε εξίσου σκληρό, επιθετικό ύφος απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αιχμή του δόρατος μάλιστα το Ασφαλιστικό.

«Το κόστος έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Γιάνης Βαρουφάκης», είπε ο κ. Μητσοτάκης και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.

«Δε θα είμαστε το πολιτικό δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ο οποίος ζητάει αλά καρτ στήριξη για να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ζητήσει εκλογές και ότι ως νέος πρόεδρος θα επιχειρήσει να βάλει πρώτα τάξη στα του οίκου του. Ταυτόχρονα απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Νεοδημοκράτες και σε όλες τις Νεοδημοκράτισσες, ασχέτως της προτίμησής τους την πρώτη Κυριακή, να σκεφτούν πάλι ποιος είναι ο καταλληλότερος να ηγηθεί αυτής της παράταξης και να κερδίσει τον κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές.

Αιχμές και "καρφιά"

Στο έτερο μέτωπο, της αποδόμησης του αντιπάλου, δεν υπήρξαν τόσο σφοδρές επιθέσεις, δεδομένης μάλιστα και της ανάγκης να μην υπάρξουν εσωκομματικά τραύματα, ξέχωρα από το ποιος θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Υπήρξαν όμως σαφή, ευθεία "καρφιά", αιχμές και υπονοούμενα...

Ο κ. Μεϊμαράκης, σε μια σειρά συνεντεύξεών του, εκτόξευσε τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι, ενώ λέει ότι θέλει να τα αλλάξει όλα, έχει πάρει τις υπογραφές όλων των γενικών διευθυντών του κόμματος από το 1974 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «λάθος» τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που έκανε, εμπλέκοντας στο παιχνίδι και τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Ο υπαρχηγός του, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε πει ότι ο ίδιος έκανε τις απολύσεις και όχι η τρόικα». Με σαφή υπονοούμενα, εξάλλου, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα για όλους, «και για το παιδί του πρώην πρωθυπουργού και για το παιδί του αγρότη».

Νέο άνοιγμα

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ψεύτικο» το διαχωρισμό που κάνει επανειλημμένα ο συνυποψήφιός του μεταξύ ελίτ και λαϊκών, που «υποκρύπτει στοιχεία λαϊκισμού», ενώ αναφέρθηκε και στο επίθετό του, για το οποίο επίσης κατηγορείται συχνά: «Το όνομά μου είναι Μητσοτάκης και είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό. Μετά από έντεκα χρόνια πολιτικής παρουσίας, έχω δώσει το δικό μου ξεχωριστό πολιτικό στίγμα», τόνισε.

Για το έργο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε «πολύ περήφανος, διότι κάναμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Οδηγός για την κάλπη

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ής Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτήν τη φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους.

Οι ψηφοφόροι δε θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Ούτε θα καταβάλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News