default-image

Έρχονται μέσα στο 2016 οι νέες ταυτότητες

Ελλάδα
Έρχονται μέσα στο 2016 οι νέες ταυτότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες αναμένεται να αποκτήσουν μέσα στο 2016 οι Έλληνες πολίτες.

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει ο κ. Τόσκας τον περασμένο Δεκέμβριο, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η ειδική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί και στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ., θα υποβάλει την πρότασή της αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχουν οι νέες ταυτότητες.

Η εν λόγω επιτροπή θα προτείνει - εκτός των άλλων - εάν, πέρα από το δακτυλικό αποτύπωμα, οι ταυτότητες που θα εκδοθούν τους επόμενους μήνες θα έχουν και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων τους, όπως είναι για παράδειγμα το "αποτύπωμα" της ίριδας των ματιών.

Ο κύριος λόγος που η Πολιτεία προχωρά σ' αυτήν την αλλαγή φαίνεται ότι είναι η ευκολία με την οποία μπορούν να παραποιηθούν οι ταυτότητες που χρησιμοποιούνται σήμερα, και οι οποίες αποτελούν για τους πλαστογράφους ιδανικό υλικό για τη δημιουργία πλαστών διαβατηρίων.

Από την άλλη, στα διαβατήρια που εκδίδει η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα πλαστογράφησης. Το ίδιο ισχύει και με τα διπλώματα οδήγησης που εκδίδονται από το 2009, καθώς πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές που ορίζονται από το Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας.

Όσον αφορά τώρα στο κόστος, υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε αναφέρει: «Υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος, δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη, υπολογίζουμε γύρω στα 10 ευρώ θα κοστίσει κάθε ταυτότητα και είμαστε στη διαδικασία προκειμένου να συντάξουμε και να αιτιολογήσουμε τις νέες ταυτότητες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News