default-image

Γενναίο "κούρεμα" χρέους σε υπερήλικο ζευγάρι

Κρήτη
Γενναίο "κούρεμα" χρέους σε υπερήλικο ζευγάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρά και ανακούφιση έδωσε σε ζευγάρι υπερηλίκων, υπερχρεωμένων από τα Χανιά, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, βάσει της οποίας ορίζονται "μηδενικές" μηνιαίες καταβολές για τη σύζυγο, παρότι διαθέτει σπίτι κυριότητας 50%, ενώ για το σύζυγο συνταξιούχο της Πολεμικής Αεροπορίας "κούρεψε" το χρέος των 199.960,50 ευρώ συνολικά κατά 72%. Δηλαδή βάσει της απόφασης από το ποσό των 144.701,50 ευρώ, ο υπερήλικος καλείται να πληρώσει μόνο 55.259,00 ευρώ.

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας η οικογένεια δανειοληπτών είναι μέλος, από το έτος 2013 το ηλικιωμένο ζευγάρι απευθύνθηκε σε αυτή, ζητώντας τη συνδρομή της για την ένταξή της στις ευνοϊκές διατάξεις του ν. Κατσέλη, και αφού πρωτύτερα η προσπάθεια που είχε γίνει εξωδικαστικά απέτυχε.

Πρόκειται για οικογένεια με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της,  λόγω μείωσης των εισοδημάτων της σύνταξης του συζύγου (βάσει μνημονιακών νόμων και ρυθμίσεων), καθώς η σύζυγος δεν υπήρξε ποτέ εργαζόμενη.

Το συνολικό χρέος του ζευγαριού προς τις τράπεζες είναι 199.960,50 ευρώ (του συζύγου 124.873,61 ευρώ και της σύζυγος 75.086,89 ευρώ), ενώ η οικογένεια διαθέτει συνολικά 1.227,56 ευρώ μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα από τη σύνταξη του συζύγου.

Η σύζυγος τυγχάνει χωρίς εργασία και χωρίς εισόδημα. Το μηνιαίο βιοτικό κόστος της οικογένειας ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η οικογένεια είναι μία κατοικία 84 τ.μ , με συγκυριότητα κατά 50% για το σύζυγο και τη σύζυγο και οικόπεδο 1.001 τ.μ., ομοίως.

Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού μελέτησε το φάκελο της δικογραφίας, τα έγγραφα που προσκόμισε η πληρεξούσια δικηγόρος της οικογένειας, τα οποία έγιναν δεκτά από το Δικαστήριο των Χανίων, παρά τις προβαλλόμενες ενστάσεις των δύο πιστωτριών τραπεζών, επί αυτών, εξέδωσε  την υπαρ.640/15 απόφαση, όπου ορίζεται ότι:

α) Δέχεται την αίτηση του ηλικιωμένου ζευγαριού, ηλικίας 82 ετών, ο σύζυγος και 73 ετών η σύζυγος.

β) Ρυθμίζει τα χρέη της δανειολήπτριας (συνοφειλέτρια στεγαστικού δανείου, συνολικού ποσού, 75.086,89) με τον ορισμό "μηδενικών" μηνιαίων καταβολών, λόγω παντελούς έλλειψης εισοδήματος.

γ) Ρυθμίζει τα χρέη του δανειολήπτη συζύγου προς τις πιστώτριες τράπεζες, για δύο έτη και 7 μήνες, με μηνιαία δόση ποσού 300 ευρώ.

δ) Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία για το ηλικιωμένο ζευγάρι.

ε) Χορηγεί περίοδο "χάριτος" δύο έτη και 7 μήνες.

ζ) Επιβάλλει στους αιτούντες, για τη διάσωση της κατοικίας, την καταβολή μηνιαίας δόσης 382,99 ευρώ, για 10 χρόνια, σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επί τη ευκαιρία της λήξεως κάποιων διατάξεων του ν. Κατσέλη (31-12-2015) καλεί τους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους να φροντίσουν για αυτό, τονίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη παραμένει σε ισχύ και μετά την 1η-1-2016, αλλά με πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News