default-image

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η γιορτινή αγορά της Ιεράπετρας

Κρήτη
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η γιορτινή αγορά της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ρηχά νερά και στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι κινήθηκε η τοπική χριστουγεννιάτικη αγορά της Ιεράπετρας, με τους καταστηματάρχες να κάνουν τώρα την αποτίμηση του δεκαπενθημέρου των εορτών, περιμένοντας με ανυπομονησία την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Ελπίζουν ότι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα έχουν καταφέρει, με τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων που θα κάνουν, να προσελκύσουν και εκείνους τους καταναλωτές που περιμένουν αυτήν την ευκαιρία για να προβούν σε εποχικές αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Με δεδομένη την υποκατανάλωση, λόγω της κακής ψυχολογίας των Ιεραπετριτών που πηγάζει από την έλλειψη ρευστότητας και τις αμέτρητες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τις οποίες έχει φορτώσει το κεντρικό κράτος σε κάθε φορολογούμενο πολίτη, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το Δήμο και τους κοινωνικούς φορείς, επιχείρησαν - και τα κατάφεραν στο μέγιστο βαθμό - να στολίσουν γιορτινά και να φωτίσουν καλύτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά το εμπορικό κέντρο και τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, να οργανώσουν πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με την ευθύνη της ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ, και να κρατήσουν τους γονείς με τα παιδιά τους στον τόπο τους, προκειμένου να συνδυάσουν την έξοδο και τη διασκέδαση με τις γιορτινές αγορές.

Σε όλα αυτά που οργανώθηκαν στο κέντρο της πόλης, προστέθηκε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το οποίο στήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του το ξενοδοχείο "Ostria resort & spa", στους Καθαράδες ανατολικά της Ιεράπετρας, όπου διέμειναν περνώντας τις ολιγοήμερες διακοπές τους γύρω στους 3.000 Κρητικοί επισκέπτες από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι, ενώ εκατοντάδες ήταν και οι ντόπιοι που πήγαν τα παιδιά τους για διασκέδαση στις όμορφες εκδηλώσεις που οργάνωσε η διεύθυνση του ξενοδοχείου, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό και "σπάζοντας το ρόδι" για την εδραίωση του χειμερινού τουρισμού στο Νότο του νομού Λασιθίου.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι έμποροι

Σύμφωνα με τις πρώτες αποτιμήσεις των εμπόρων, η Ιεράπετρα άντεξε και πέτυχε να διατηρήσει την περυσινή της δυναμική, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την αγοραστική κίνηση πριν το 2009.

«Η κίνηση κατά την περίοδο των εορτών ήταν κοντά στα περυσινά επίπεδα», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης. «Αν σκεφτούμε ότι ο κόσμος της Ιεράπετρας έκανε γιορτές, χωρίς τα χρήματα που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια από τις αγροτικές επιδοτήσεις, χωρίς να έχει πουλήσει λάδι και χωρίς να έχει προλάβει να εισπράξει χρήματα από την πώληση των πρώιμων κηπευτικών, εκτιμώ ότι αυτό που πέτυχαν οι συνάδελφοι επαγγελματίες και έμποροι είναι ένας άθλος. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στο τέλος του χρόνου οι υποχρεώσεις που είχαμε όλοι να καλύψουμε ήταν αμέτρητες», πρόσθεσε ο κ Μπινιχάκης.

«Σημαντικό ρόλο έπαιξε στη βελτίωση του εορταστικού κλίματος η προετοιμασία, η εμφάνιση και η καθαριότητα της πόλης και των χωριών μας. Ακούσαμε πολύ καλά λόγια από τον κόσμο για τις προσπάθειες που καταβάλαμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού. Ο στολισμός της πόλης και των καταστημάτων, ο φωτισμός και ο γιορτινός διάκοσμος, οι εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, η μουσική που παίζαμε στο εμπορικό κέντρο, με τη βοήθεια του συναδέλφου κ. Βασίλη Μπαλοθιάρη και η διάθεση του κόσμου να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητα και να αλλάξει παραστάσεις, συνέθεσαν τη συνταγή της επιτυχίας. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε σε αυτές τις γιορτές και η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού από τον κ Γιώργο Τζαράκη. Περιμέναμε, όμως, ότι θα έκαναν περισσότερες εμφανίσεις στην πόλη οι φίλοι που πέρασαν τις διακοπές τους στην περιοχή μας.

Τώρα είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Δευτέρα τις χειμερινές εκπτώσεις, με μεγάλα ποσοστά από την πρώτη μέρα, και καλούμε τον κόσμο να ενισχύσει τη γεραπετρίτικη αγορά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση με το Σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών προκειμένου να οργανωθεί με τις υποδείξεις της γεωπόνου του Δήμου επιχείρηση δεντροφύτευσης μεγάλου αριθμού ελάτων.

Σε ρηχά νερά και φέτος

Ελάχιστοι πίστευαν ότι μέσα στο 15θήμερο των εορτών η τοπική αγορά της Ιεράπετρας θα μπορούσε να κερδίσει όσα είχε χάσει κατά την περίοδο του φθινοπώρου.

«Η αγορά και φέτος κινήθηκε σε ρηχά νερά, όπως και πέρυσι. Η κακή ψυχολογία των καταναλωτών, που είχαν φορτωθεί από το κράτος υπέρμετρα ένα σωρό υποχρεώσεις τις τελευταίες μέρες του χρόνου, δε μας επέτρεψε να καταγράψουμε μια σχετική βελτίωση στους τζίρους των καταστημάτων μας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν από όλους να τονωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Θέλω να σημειώσω την προσπάθεια του Δήμου για πιο καθαρή και πιο γιορτινή πόλη, αλλά και το τόλμημα του κ. Γιώργου Τζαράκη, που πέτυχε να φιλοξενήσει τόσο κόσμο στο ξενοδοχείο του. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για την έναρξη των εκπτώσεων και περιμένουμε την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της τοπικής αγοράς, όπου βρίσκουμε μεγάλες εκπτώσεις σε πολύ ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα», μας είπε ο έμπορος κ. Μανόλης Κουρίνος.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες περίμεναν περισσότερα πράγματα από την περίοδο των εορτών.

«Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και άλλες τρεις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά κινήθηκε καλά η γεραπετρίτικη αγορά . Εμείς περιμέναμε πολλά περισσότερα γιατί είχε γίνει πολύ καλή προετοιμασία. Δε φτάνουν αυτές οι λίγες μέρες για να καλυφτούν οι υποχρεώσεις των συναδέλφων μας. Ανησυχούμε ωστόσο, γιατί ξέρουμε ότι μαζί με τους αγρότες μάς στοχοποιούν τα νέα φορολογικά μέτρα και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού που θα κατατεθούν σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Περιμένουμε και ζητούμε την άρση των μέτρων στη διακίνηση των κεφαλαίων. Αν δεν αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των καταναλωτών και των επιχειρηματιών, τα μέτρα που θα περάσει στη Βουλή θα δημιουργήσουν περισσότερους φοροφυγάδες και ανασφάλιστους, γιατί κανείς δε θα έχει να πληρώσει.

Καλούμε και εμείς τους καταναλωτές κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων να στηρίξουν την τοπική οικονομία, να κάνουν έρευνα αγοράς και να ψωνίζουν ό,τι πραγματικά έχουν ανάγκη», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας επισημαίνει ότι η χειμερινή περίοδος εκπτώσεων ξεκινά από 11 Ιανουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου 2016.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εκπτώσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, είναι υποχρεωτική.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.

3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News