Ειδήσεις

Χρωστούν 1 εκατ. ευρώ σε 120 Ηρακλειώτες γιατρούς

Αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει τον ιατρικό κόσμο η μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς 120 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ποσό οφειλών που συσσωρεύτηκε και τώρα υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ! Αφορά επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις της περιόδου 2010-2011, οι οποίες μάλιστα κινδύνευαν να παραγραφούν μετά την πάροδο της πενταετίας, παρόλο που εδώ και έξι χρόνια έχουν κατατεθεί στα ταμεία τα απαραίτητα προς εξόφληση παραστατικά.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόφλησή τους, και υπό το φόβο αυτές να μη δοθούν ποτέ, οδήγησε τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, αφουγκραζόμενος την αγωνία των μελών του, να στείλει εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία κατά του ΕΟΠΥΥ (αριθμός έκθεσης επίδοσης: 10921 Β/30-12-2015), καλώντας την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας, άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να καταβάλει τα οφειλόμενα στους γιατρούς.

Ουδεμία απάντηση

Ωστόσο, τι και αν έχουν περάσει τόσες μέρες - το εξώδικο εστάλη στα τέλη του προηγούμενου μήνα - ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου δεν έχει λάβει ακόμα ουδεμία απάντηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα. Γεγονός που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής και της υπομονής του κλάδου. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι γιατροί, παρά το ότι, με δεδομένη την κρίση που έχει πλήξει και το δικό τους χώρο, προσπαθούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, εκείνα από την πλευρά τους, όπως και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομίας, κάθε που πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη δείχνουν μια άνευ προηγουμένου κωλυσιεργία.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης, εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων του, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει ο Σύλλογος απέναντι στο θέμα, τονίζει ότι «είναι σίγουρο πως, αν εμείς χρωστούσαμε προς τον Οργανισμό αυτές οι οφειλές, θα είχαν εδώ και καιρό βεβαιωθεί στην εφορία και θα είχαν καταβληθεί από εμάς προς το κράτος εντόκως. Ζητούμε από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση για την άμεση καταβολή τους.

Δεν έχουμε λάβει καμιά ενημέρωση προς το παρόν για το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης των οφειλομένων προς τους γιατρούς χρημάτων. Ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος παρακολουθεί την πορεία του θέματος, με σκοπό να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τα μέλη του για την προάσπιση των συμφερόντων τους, δηλαδή τη δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο».

Σχόλια