Ειδήσεις

Οι Δήμοι θα... επιστρέψουν χρήματα λόγω αντικειμενικών

Πλήγμα στα οικονομικά των Δήμων φέρνουν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πολλοί δήμαρχοι, κυρίως σε Δήμους όπου οι αντικειμενικές θα μειωθούν, θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν χρήματα στους δημότες από το φόρο μεταβίβασης, αλλά και δημοτικά τέλη που υπολογίζονται βάσει των πλασματικών αντικειμενικών αξιών.

Για παράδειγμα, αν η μείωση στις αντικειμενικές αξίες είναι 20%, αντιστοίχως κατά 20% θα μειωθεί και το ύψος του φόρου του τέλους ακίνητης περιουσίας, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, με τον ίδιο, σχολιάζοντας το όλο γεγονός, να σημειώνει πως «σίγουρα, όταν αφαιρούνται κάποια έσοδα από ένα Δήμο και ειδικά όταν αυτός πρέπει να επιστρέψει χρήματα τα οποία έχει προγενέστερα εισπράξει, στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που βιώνουμε, όλο αυτό δημιουργεί σοβαρό ζήτημα για πάρα πολλούς Δήμους της χώρας».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Καραντινός από την πλευρά του τονίζει: «Προσπαθούμε, με ανορθολογισμό των δαπανών και παράλληλα με την αύξηση των εσόδων, ο Δήμος να ανταποκρίνεται πάντα στις εκάστοτε θεσμικές του υποχρεώσεις».

Το σχέδιο

Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, έχει πάρει χαρτί και στυλό και επεξεργάζεται το σχέδιο μείωσης των αντικειμενικών αξιών, ενώ έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ισχύσουν, ενδεχομένως, αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015.

Τα έσοδα των Δήμων θα πληγούν με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, καθώς θα αναγκαστούν να επιστρέψουν αναδρομικά στους δημότες χρήματα από το φόρο μεταβίβασης, αλλά και από τα δημοτικά τέλη.

Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, η μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ωφελούσε στην περίπτωση που δεν αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές, ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ δε στερεί από το κράτος το δικαίωμα να αυξήσει τους συντελεστές, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτό που φοβάται ότι μπορεί να ισχύσει είναι το να «προσπαθήσει το κράτος με οποιοδήποτε τρόπο να μην επιστραφούν χρήματα, γιατί οι ανάγκες και του κράτους και των Δήμων είναι τεράστιες».

Αίτημα των Δήμων η μείωση των αντικειμενικών

Πάντως, όπως εξηγεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μείωση των αντικειμενικών αξιών αποτελούσε ένα διαρκές αίτημά της, και όποια και αν είναι η απόφαση, θα ανταποκριθεί στις θεσμικές υποχρεώσεις.

«Η μείωση των αντικειμενικών αξιών ήταν ένα διαρκές αίτημα της Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα στους Δήμους και δεν ξέρω κατά πόσο είναι έτοιμο το σύστημα των δημοτικών τελών να αποδώσει ετεροχρονισμένα υποχρεώσεις προς τους δημότες. Αν όμως είναι κάτι που η ελληνική νομοθεσία προβλέπει, θα πρέπει να το υποστηρίξουμε και να επιστρέψουμε στον πολίτη τα χρήματα που έχει πληρώσει και τα επιζητά σύμφωνα με τη νομοθεσία», είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

«Είναι σωστό να γίνει μείωση των αντικειμενικών αξιών διότι οι εμπορικές αξίες είναι κατά πολύ κατώτερες, οπότε, αν αυτό λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και δεν αναπληρωθεί από κάποιον άλλο φόρο, πιστεύω ότι θα είναι ένα σωστό και δίκαιο μέτρο. Ο Δήμος Ηρακλείου, πάντως, πάντοτε αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του, οπότε και αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα ανταποκριθεί», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Καραντινός.

Μαρία Αντωνογιαννάκη - Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια