default-image

Μεγάλες απώλειες στις χρηματαγορές λόγω Κίνας

Οικονομία
Μεγάλες απώλειες στις χρηματαγορές λόγω Κίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μικρό... Βατερλό με προέλευση την Άπω Ανατολή, ζουν τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, αφού οι συνεδριάσεις σήμερα καταγράφουν παντού αρνητικά πρόσημα.

Η αιτία της αναταραχής στα χρηματιστήρια είναι οι ενδείξεις ότι η Κίνα επιδιώκει να εξασθενήσει το νόμισμά της, οι οποίες ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αυτο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες, πάνω από 3%, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τη βουτιά που έκαναν οι ασιατικές αγορές, ενώ και η Wall Street αναμένεται να ανοίξει πτωτικά, για μία ακόμη συνεδρίαση.

Χαρακτηριστικό των ανησυχιών είναι ότι περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί το 2016 (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή πτώση.

Η Πέμπτη ήταν η δεύτερη ημέρα στην ίδια εβδομάδα που στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και του Σενζέν ενεργοποιήθηκε η «ασφάλεια» της διακοπής των συναλλαγών λόγω της μεγάλης πτώσης: Η Σαγκάη έπεσε 7,3% και το Σενζέν 8,3% μέσα στα πρώτα 30 λεπτά. Η τιμή του πετρελαίου κινείται επίσης καθοδικά, με το αμερικανικό αργό να πέφτει κάτω από τα 33 δολάρια στα 32,6 δολ. με πτώση άνω του 5%.  

Οι διεθνείς αγορές κατρακυλούν

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 και ο δείκτης MSCI για την Ασία και τον Ειρηνικό βυθίσθηκαν σε χαμηλά επίπεδα τριών μηνών.
  • Ο Stoxx 600 υποχωρούσε 3,3%
  • Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έπεσε γρήγορα κάτω από τις 10.000 μονάδες, και κατέγραφε πτώση 3,9% λίγο πριν το μεσημέρι (ώρα Αθήνας).
  • Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε αναλόγως με υποχώρηση 3% την ίδια ώρα.
  • Στο Παρίσι, ίδια ήταν η εικόνα του CAC40, ο οποίος βρισκόταν σε πτώση 3,4%.
  • Και στη Μαδρίτη, ο IBEX35 βρέθηκε στο βαθύ κόκκινο, καταγράφοντας λίγο πριν το μεσημέρι πτώση 3%.
  • Το Μιλάνο άνοιξε επίσης σε έντονα αρνητικό κλίμα, το οποίο ωστόσο περιορίστηκε σχετικά στη συνέχεια με υποχώρηση στα επίπεδα του 2,4%.  

O δείκτης CSI 300 κινεζικών εταιρειών, εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν έκανε βουτιά 7%, που αποτελεί και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μείωσης των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συναλλαγές, για δεύτερη φορά την πρώτη εβδομάδα του έτους.

Η βουτιά των μετοχών σημειώθηκε μετά τον καθορισμό χαμηλότερης ισοτιμίας για το γιουάν από την κινεζική κεντρική τράπεζα, με τη μείωση της ισοτιμίας να ανέρχεται σε 0,51% και να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή τον περασμένο Αύγουστο (περίπου 2%). Η ισοτιμία του γιουάν στις εκτός της Κίνας αγορές συναλλάγματος υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 5ετίας, πριν ανακάμψει, καθώς υπήρξαν υποψίες για παρεμβάσεις, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο κινείται προς τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος εδώ και δύο δεκαετίες. Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός έκαναν ράλι, καθώς οι επενδυτές προτιμούν τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Ο δείκτης προθεσμιακών τιμών Standard & Poor's του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σημείωνε απώλειες 1,4%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τη νέα δραματική πτώση στους ασιατικούς δείκτες και την αναστολή της συνεδρίασης στα χρηματιστήρια της Κίνας. Στις 13:27 μάλιστα ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε σε ποσοστό -5,21%, στις 585,39 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News