default-image

Αποκάλυψη: Τρία τα περιστατικά σαν της άτυχης Μελίνας

Κρήτη
Αποκάλυψη: Τρία τα περιστατικά σαν της άτυχης Μελίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μέρες από το θάνατο της 4χρονης Μελίνας από τη Νεάπολη, ύστερα από μια απλή επέμβαση ρουτίνας για αφαίρεση σε "κρεατάκια", δέκα μέρες μετά την πρώτη φάση της ιατροδικαστικής εξέτασης με νεκροψία και νεκροτομή, και λίγες μέρες πριν το ιατροδικαστικό πόρισμα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, η υπόθεση έχει πάρει μια ανεξέλεγκτη τροπή, από την οποία κινδυνεύει να χαθεί η ουσία της υπόθεσης. Δηλαδή, τα αίτια θανάτου της μικρής κι αν αυτά συνιστούν μεμονωμένη υπόθεση αναζήτησης ευθυνών ή αν το θέμα έχει ευρύτερες και σοβαρότερες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, φήμες, πληροφορίες και γεγονότα για το παρελθόν πρωταγωνιστών της υπόθεσης, γεγονότα που σε πρώτο βαθμό δε σχετίζονται άμεσα με το θάνατο της 4χρονης, αλλά αφορούν γιατρούς, ιδίως αναισθησιολόγους, που χειρίστηκαν το περιστατικό, ακόμη και συγγενικές σχέσεις τους με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, έρχονται στο προσκήνιο ως μείζονος σημασίας, γίνονται πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης, και η πολύ σοβαρή υπόθεση του χαμού ενός μικρού παιδιού κινδυνεύει να εμπλακεί σε άλλες ατραπούς.

Την ίδια ώρα που μια οικογένεια, της μικρής Μελίνας, βυθισμένη στον πόνο και την προσωπική της τραγωδία, με τα πολλά αναπάντητα γιατί, ακούγοντας όλο αυτόν τον κυκεώνα φημών, είναι λογικό να στρέφεται και με ένταση πλέον κατά πάντων, που με βάση τα όσα διαδίδονται, είναι λογικό να πιάνεται από το παραμικρό που θα μπορούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα για τον απρόσμενο χαμό του παιδιού τους, σε μια κατά τ' άλλα επέμβαση ρουτίνας. Πολύ περισσότερο που μια μερίδα του κεντρικού Τύπου και ενημέρωσης φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπική και πολιτική αποδόμηση των δύο Κρητικών πολιτικών και γιατρών που ηγούνται του υπουργείου Υγείας, παρά για την αναζήτηση της αλήθειας στην υπόθεση.

Από την άλλη, η διαρκής αναβλητικότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο να κλείσει τις εκκρεμότητες με τη στελέχωση των διοικήσεων στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, με αφορμή αυτό το περιστατικό, γίνεται μπούμερανγκ, έστω και εκ των υστέρων, σε μια σειρά ενεργειών που θα είχαν άμεση και διαφορετική τροπή αν υπήρχε διοίκηση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια κλίμακα στο χώρο της υγείας και όχι λύσεις «υπηρεσιακού» χαρακτήρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα συμπτωματικά γεγονότα, άσχετα με τον τραγικό χαμό της 4χρονης Μελίνας, αλλά σχετικά με γιατρούς που χειρίστηκαν την υπόθεσή της, διαμορφώνουν ένα κλίμα περί δήθεν επιχείρησης συγκάλυψης της υπόθεσης.

Αλλά την ίδια ώρα που όλοι επικεντρώνονται ακόμη και στις συγγενικές σχέσεις γιατρού με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κρίσιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτίσουν την υπόθεση και να σημάνουν συναγερμό για το τι πραγματικά συνέβη και οδήγησε στο θάνατο την 4χρονη Μελίνα περνούν σε δεύτερο πλάνο.

"Ξεχασμένη" αποκάλυψη...

Δύο μέρες μετά το θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που η επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο για να της αφαιρεθούν κρεατάκια εξελίχθηκε σε τραγωδία, η "Νέα Κρήτη" και το portal neakriti.gr  αποκάλυπταν ότι στο ίδιο νοσοκομείο, σε άλλο χειρουργείο και με άλλους αναισθησιολόγους λίγες μέρες νωρίτερα, είχε υπάρξει και άλλο περιστατικό με ασθενή που κατέληγε παρά την επιτυχή επέμβαση, με ανατριχιαστικά πανομοιότυπα χαρακτηριστικά κατά τη διαδικασία ανάνηψης από τη νάρκωση, στη φάση του «ξυπνήματος», εμφάνισε βρογχόσπασμο και κατέληξε.

Πρωταγωνιστής ήταν μια κοπέλα περίπου 35 ετών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήχθη στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε βιοψία. Η επέμβαση της κοπέλας στο Βενιζέλειο εξελίχθηκε απολύτως ομαλά. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της ανάνηψης, η ασθενής παρουσίασε επιπλοκές και άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ώρες αργότερα. Η 35χρονη έπασχε από σοβαρή νόσο και ο θάνατός της, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναφορές, αποδόθηκε στο βεβαρημένο τότε ιατρικό ιστορικό της.

Παρά την αποκάλυψη αυτή, το θέμα δεν έδειξε να συσχετίζεται άμεσα με τον τρόπο θανάτου της 4χρονης και να σημάνει συναγερμός τόσο στο Βενιζέλειο, όσο και στα επιστημονικά συμβούλια του νοσοκομείου και της ΥΠΕ, μήπως κάτι συμβαίνει ακριβώς στη φάση του «ξυπνήματος» των ασθενών μετά από επέμβαση, είτε μηχανικά είτε φαρμακευτικά. Κι όμως, από αυτό ακριβώς το σημείο, τόσο ο επικεφαλής του αναισθησιολογικού τμήματος του Βενιζελείου, όσο η διοίκησή του (έστω και αν είναι προσωρινή και ασκείται από το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ και πανεπιστημιακό γιατρό), αλλά και το επιστημονικό συμβούλιο θα έπρεπε να εκκινήσουν την έρευνα.

Να σημάνουν, δηλαδή, συναγερμό για το αν υπάρχει θέμα είτε με κάποιο μηχάνημα ή με φάρμακο, κατά τη διαδικασία «ξυπνήματος» των ασθενών, μπλοκάροντας ενδεχομένως διαδικασίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ζωές και άλλων ασθενών. Πολύ περισσότερο που, όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Νέα Κρήτη", στο ίδιο νοσοκομείο υπήρξε και τρίτο πανομοιότυπο περιστατικό στη διαδικασία ανάνηψης, με άλλη επέμβαση, από άλλο χειρουργό και αναισθησιολόγο, και μάλιστα αυτό χρονικά προηγήθηκε των δύο που ήδη γνωρίζουμε.

Ευτυχώς ο άνθρωπος κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Μετά το θάνατο της 4χρονης και την αποκάλυψη του πανομοιότυπου περιστατικού 35χρονης, τα στόματα στο Βενιζέλειο άνοιξαν, και στους διαδρόμους των χειρουργείων αλλά και των ιατρικών γραφείων συζητείται ευρέως πλέον και μια τρίτη περίπτωση, πανομοιότυπου συμβάντος, που προηγείται χρονικά τόσο της κατάληξης της 35χρονης, όσο και της τραγωδίας με την 4χρονη Μελίνα. Η διαφορά του περιστατικού αυτού ήταν πως, ευτυχώς για τον ασθενή του, ο οποίος φέρεται να ήταν και εργαζόμενος του νοσοκομείου, είχε αίσιο τέλος, παρότι πέρασε ακριβώς την ίδια περιπέτεια, αφού κατά τη διαδικασία «ξυπνήματος» εμφάνισε βρογχόσπασμο και δυσκολία να αναπνεύσει, διασωληνώθηκε, αλλά τελικά ευτυχώς κατάφερε να ανταπεξέλθει και να ζήσει.

Τα τρία γεγονότα διαφορετικών επεμβάσεων, με χρονική απόσταση μεταξύ τους, με διαφορετικούς χειρουργούς και αναισθησιολόγους, μέχρι πρόσφατα δυστυχώς δε συνδέθηκαν μεταξύ τους. Η ένταση όμως του γεγονότος και η δημοσιότητα που πήρε ο δραματικός τρόπος που κατέληξε η 4χρονη Μελίνα υποχρεώνουν πλέον γιατρούς και διοίκηση του νοσοκομείου να στραφούν άμεσα στην έρευνα συσχέτισης των γεγονότων, βάζοντας στο μικροσκόπιο, άμεσα, αρχικά υποβοηθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τους αναισθησιολόγους μετά την επέμβαση για να «ξυπνήσει» ο ασθενής. Ή τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, μη τυχόν κάποιο είναι προβληματικό, αν και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο και στις τρεις περιπτώσεις να χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια. Για τα μηχανήματα, ωστόσο, οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι και επανέλεγχοι και θέμα δεν υπάρχει.

Αντίθετα και στις τρεις περιπτώσεις φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο υποβοηθητικό φάρμακο. Το φάρμακο, με γνωστή εμπορική ονομασία, είναι ευρέως διαδεδομένο στη χρήση του, και το οποίο μόλις τώρα μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο της έρευνας. Όμως, ενώ στην περίπτωση της 4χρονης δείγμα του έχει κρατηθεί, είναι άγνωστο αν αυτό συνέβη στο πρώτο περιστατικό, που είχε ευτυχώς αίσια κατάληξη, και στο δεύτερο με την 35χρονη που κατέληξε.

Είναι προφανές πως, αν υπήρχε μετά το πρώτο σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε στη διαδικασία «ξυπνήματος» του ασθενούς, που ευτυχώς για τον ίδιο είχε τελικά αίσια κατάληξη, συναγερμός στον αναισθησιολογικό τομέα ή το επιστημονικό συμβούλιο για περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, ή αν στο δεύτερο πανομοιότυπο, με την κατάληξη όμως της 35χρονης λίγες μέρες αργότερα, γινόταν συσχέτιση και δεν αποδιδόταν απλά στην ήδη βεβαρημένη από ανίατη ασθένεια υγεία της ο θάνατος, ενδεχομένως τα πράγματα να είχαν πάρει διαφορετική τροπή και προ της περίπτωσης της 4χρονης Μελίνας, εάν και εφόσον, εκ των υστέρων πλέον, αποδειχθεί ότι υπάρχει θέμα με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι τα νοσοκομεία παραμένουν «ακέφαλα» διοικητικά, με αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην ουσία όλη η διάρθρωση, από την κορυφή έως την πυραμίδα των νοσοκομείων, να υπολειτουργεί και όλα να χάνονται σε ένα «λαβύρινθο» αποποίησης ευθυνών δράσης, πρωτοβουλίας και ελέγχου, καθώς ο ένας δηλώνει αναρμόδιος έναντι του άλλου.

Όλα αυτά σε συνθήκες δεινής οικονομικής κρίσης, όπου ο κόσμος πέφτει πάνω στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο κρατιέται οριακά χάρη στις προσπάθειες όλων των φορέων του, παρά τις δραστικές περικοπές και ελλείψεις.

Αν αποδειχθεί μάλιστα ότι φάρμακο ευθύνεται για τις τραγικές καταστάσεις και τα περιστατικά που εξελίχθηκαν στο Βενιζέλειο, τότε το θέμα αποκτά σοβαρότερες διαστάσεις, ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί πλέον κατά πόσο η εφαρμογή των μνημονίων λιτότητας στη δημόσια υγεία, εκτός από τον περιορισμό των ποσοτήτων υλικών και φαρμάκων, επηρεάζει τελικά και την ποιότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και οδηγώντας στο θάνατο ακόμη και για μια απλή επέμβαση ρουτίνας, όπως η τραγωδία με την 4χρονη Μελίνα.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, όπως και όλα τα άλλα, έχει αναγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών και μάλιστα δυσάρεστων υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις, αλλά στατιστικώς όλα έστω και σπάνια έχουν τέτοια δεδομένα, ιδίως αυτά που χρησιμοποιούνται στην αναισθησιολογία.

Οι τρεις εκδοχές για το θάνατο της μικρούλας...

Λίγες ώρες μετά το θάνατο της 4χρονης Μελίνας, που περίπου 20 ώρες δόθηκε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ο ιατροδικαστής του ΕΣΥ κ. Ξενοφών Μάντακας και η τεχνική σύμβουλος που όρισε η οικογένεια Παρασκάκη, κυρία Ελπίδα Σπανουδάκη, διενήργησαν τη νεκροψία-νεκροτομή.

Η πρώτη εκτίμηση δεν ήταν διαφωτιστική, είχε όμως τις πρώτες σοβαρές προσεγγίσεις. Ιατροδικαστής και τεχνική σύμβουλος της οικογένειας της 4χρονης δήλωσαν ότι μακροσκοπικά η εγχείρηση φάνηκε να είναι σωστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεκροψία-νεκροτομή οδηγεί στο ότι προεγχειρητικά στις διαδικασίες, όσο και κατά την έναρξη του χειρουργείου με την αναισθησία, πρόβλημα δεν εντοπίζεται. Το αυτό φαίνεται να επικρατεί και στη διεγχειρητική φάση, δηλαδή η χειρουργική επέμβαση του ΩΡΛ χειρουργού φαίνεται να έγινε με όλα τα προβλεπόμενα για να αφαιρεθούν τα κρεατάκια και να ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Τα προβλήματα φέρονται να εμφανίζονται μετεγχειρητικά, την ώρα που και με υποβοηθητικά φάρμακα αρχίζει το «ξύπνημα» της 4χρονης. Εδώ είναι λοιπόν που καθοριστικό ρόλο θα παίξουν ενδεχομένως τα ευρήματα των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων (ιδίως τυχόν αλλοιώσεις των ζωτικών οργάνων), που αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, καθώς δόθηκε εντολή να αναλυθούν κατά προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου περιστατικού.

Λέμε ενδεχομένως, γιατί τελικά ούτε οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις μπορεί να μη δώσουν σαφή εικόνα ως προς την αιτία ή να προσδιορίσουν κάποιους παράγοντες μεν, αλλά όχι με ακρίβεια. Άλλωστε, το γεγονός ότι η μικρή βρέθηκε εκτός από το Βενιζέλειο, σχεδόν 20 ώρες και στο ΠΑΓΝΗ, όπου της χορηγήθηκαν επίσης φάρμακα στην προσπάθεια που έγινε για να κρατηθεί στη ζωή, καθιστά ακόμη πιο δυσχερές το τοπίο για τη νάρκωση που της χορηγήθηκε και κυρίως για το είδος και την ποσότητα στα υποβοηθητικά φάρμακα για το «ξύπνημα», που της χορηγήθηκαν μετά το τέλος της επέμβασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τρεις είναι οι πλέον πιθανές αιτίες που ενδέχεται να οδήγησαν ως βασική αιτία στην καρδιακή ανακοπή και προσβολή των πνευμόνων της 4χρονης μέσα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, οδηγώντας τη στο τραγικό τέλος και αφού είχε πρώτα αναταχθεί ήδη από ανακοπή νωρίτερα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανάταξη έπειτα από μια καρδιακή ανακοπή είναι σημαντική ιατρική πράξη, η οποία συσχετίζεται με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί, το χρόνο στον οποίο αντέδρασαν κ.ο.κ., στοιχεία που επίσης θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του ιστολογικού ελέγχου.

Ως πιθανότερες εκδοχές για την ώρα θεωρούνται:

- Οξεία αναφυλακτική αντίδραση του οργανισμού της 4χρονης σε κάποιο από τα υποβοηθητικά φάρμακα του «ξυπνήματος», αφού στη διαδικασία της νάρκωσης δε φαίνεται να εμφάνισε καμία τέτοια αντίδραση και η εγχείρηση προχώρησε και ολοκληρώθηκε ομαλά, αλλά τα προβλήματα εμφανίστηκαν στο στάδιο του «ξυπνήματος». Στατιστικά, αν και δεν είναι υψηλοί οι δείκτες ενός τέτοιου γεγονότος, αυτό συμβαίνει σε κάποιους ασθενείς, για την ακρίβεια μπορεί να συμβεί στον καθένα και παρά τον προεγχειρητικό αναισθησιολογικά έλεγχο, που και εδώ έγινε, δεν μπορεί να φανεί, οι αναισθησιολόγοι όμως είναι πάντοτε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην περίπτωση της 4χρονης μπορεί να συνέβη, η μικρή βελτίωση που εμφάνισε άλλωστε το απόγευμα της Δευτέρας στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ μπορεί να εξηγεί ότι ανατάχθηκε αν εμφανίστηκε τέτοιο θέμα, όμως στη συνέχεια η αναφυλακτική αντίδραση μπορεί να κάνει σε κάποιους ασθενείς ιατρικό «rebound», σε αντίθεση με άλλους που ανταποκρίνονται τελικά στην αγωγή αντιμετώπισης, και να καταλήξουν.

Οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένονται μπορεί να υποδείξουν ένα τέτοιο θέμα, μπορεί όμως και όχι, και κυρίως η δυσκολία έγκειται ή όχι στο γεγονός να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα φάρμακα και οι δόσεις τους που χορηγήθηκαν, τόσο στο Βενιζέλειο όσο και στο ΠΑΓΝΗ, στην περίπτωση της 4χρονης;

- Η δεύτερη περίπτωση είναι να είχαμε μη αναμενόμενη υποκλινική αντίδραση, για παράδειγμα από μια μυοκαρδίτιδα, που όμως ο προεγχειρητικός έλεγχος, βάσει των πρωτοκόλλων που υποχρεωτικά ακολουθούνται, δεν μπορεί να εντοπίσει εύκολα και ιδίως στις ενδεικνυόμενες από πριν την εγχείρηση κλινικές εξετάσεις. Στην περίπτωση της 4χρονης, το υπερηχογράφημα και οι άλλες κλινικές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι να υπάρχει. Οι αναμενόμενες πλέον ιστολογικές εξετάσεις μπορεί να δείξουν την ύπαρξη τέτοιου θέματος, αν και οι ειδικοί, με βάση και το ιστορικό της 4χρονης και τις προεγχειρητικές της εξετάσεις που έχουν, δίνουν μικρές πιθανότητες σε αυτήν την περίπτωση.

- Τέλος, το ενδεχόμενο να έχει ξεφύγει ο έλεγχος των δόσεων της νάρκωσης ή του "ξυπνήματος" σε βαθμό τοξικότητας για τον οργανισμό, κάτι που οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψουν.

Ξέσπασε... πόλεμος με φόντο το αγγελούδι

Με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της 4χρονης, μεταξύ υπουργείου Υγείας και μερίδας του αθηναϊκού Τύπου έχει ξεσπάσει «πόλεμος» γύρω από τις διοικητικές πράξεις που έγιναν ή δεν έγιναν σε επίπεδο υπουργείου για την έρευνα της υπόθεσης. Το θέμα αποκτά και πολιτικές προεκτάσεις, αφού τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για «χαλαρή» διάθεση αντιμετώπισης της υπόθεσης από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Κρήτες και γιατροί και οι δύο, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, εγκαλούμενοι κυρίως γιατί δε διέταξαν αυτόματα ΕΔΕ και μάλιστα με αιχμές για «οσμή συγκάλυψης», συνδέοντας το θέμα με τη συγγενική σχέση του αναπληρωτή υπουργού με την αναισθησιολόγο που ήταν παρούσα στην εγχείρηση της 4χρονης.

Βέβαια, αν και στο παρελθόν από δεκάδες ιατρικά περιστατικά με τραγική κατάληξη, όπως της 4χρονης, ο λαός έχει καταλήξει στη ρήση: «Στην Ελλάδα, αν θες να κουκουλώσεις μια υπόθεση, κάνε μια ΕΔΕ», στην προκειμένη περίπτωση η μη εντολή για ΕΔΕ, εξαιτίας της συγγενικής σχέσης αναπληρωτή υπουργού και αναισθησιολόγου, αναγορεύτηκε σε μείζον θέμα από μερίδα του Τύπου, απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης.

Η οικογένεια, λογικό-θεμιτό και μη αντικρουόμενο στην κατάσταση που βρίσκεται, από την τραγωδία του χαμού του 4χρονου αγγέλου της, με δηλώσεις του ίδιου του τραγικού πατέρα, αμφισβητεί ευθέως πλέον, με όσα κυκλοφορούν και διαδίδονται, αν θα μάθει ποτέ την αλήθεια για το τι συνέβη με το παιδί της.

Ο τραγικός πατέρας, ο κ. Μανόλης Παρασκάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας, δήλωσε ότι «είναι απίστευτο ότι δεν έχει διαταχθεί μια ΕΔΕ στο νοσοκομείο, ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη στο παιδί». Ο κ. Παρασκάκης ζήτησε από τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας να φωτίσουν τις συνθήκες θανάτου του παιδιού του και να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι ανάλογο σε κανένα άλλο παιδί: «Ελπίζω να μάθω την αλήθεια, γιατί φοβάμαι πάρα πολύ στην Ελλάδα του σήμερα. Φοβάμαι τα πάντα. Δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά φοβάμαι ότι δε θα μάθω την αλήθεια. Φοβάμαι για τα άλλα παιδιά που θα ακολουθήσουν».

Το υπουργείο Υγείας εγκαλείται γιατί δεν έδωσε εντολή για άμεση ενέργεια ΕΔΕ, ενώ μερίδα του Τύπου αφήνει αιχμές ότι αυτή η αναβλητικότητα συνδέεται με τη συγγενική σχέση της αναισθησιολόγου με τον αναπληρωτή υπουργό, και όχι μόνο, καθώς κεντρικό τηλεοπτικό μέσο «φωτογράφισε» και υπόθεση προσωπικού χαρακτήρα στο πρόσφατο παρελθόν, με πρωταγωνίστρια την ίδια αναισθησιολόγο, φαινομενικά άσχετη με την υπόθεση της 4χρονης, αλλά με θεματική που άπτεται σε θέματα «ασφάλειας» στην ειδικότητα της αναισθησιολόγου.

Αντίδραση υπουργείου

Μετά το κλίμα που δημιουργήθηκε, το υπουργείο Υγείας και προσωπικά ο Παύλος Πολάκης, με δηλώσεις του από τα Χανιά, προχώρησαν σε μπαράζ ανακοινώσεων. Οι δύο Κρητικοί γιατροί, που είναι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, επικαλούνται τις δύο προκαταρκτικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία, Βενιζέλειο (όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο παιδί) και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (όπου διακομίστηκε και νοσηλεύτηκε για περίπου 20 ώρες στην Εντατική) μετά το τραγικό συμβάν, και οι οποίες δρομολογούν την ελεγκτική διαδικασία.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει «αδιανόητη και προκλητική την επιμονή ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης να εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για συγκάλυψη ευθυνών» και διαπιστώνει «ως προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με οποιοδήποτε τύπου κριτική ή έλεγχο της εξουσίας, αλλά με συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με εντυπωσιοθηρία και αναίτια στοχοποίηση κυβερνητικών στελεχών, με αφορμή το δραματικό αυτό γεγονός».

Σε ό,τι αφορά τις προκαταρκτικές ενέργειες που ακολουθήθηκαν, η ανακοίνωση αναφέρεται στην προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο εκτελών χρέη διοικητή στο ΠΑΝΓΗ, καθηγητής Χειρουργικής κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, καθώς και στην εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Η προκαταρκτική έρευνα ανατέθηκε σε γιατρό διευθυντή του ΕΣΥ, με βάση γνωμοδότηση των νομικών της ενιαίας διοίκησης ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειου, με στόχο, από τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση ιατροδικαστικά και δεν έχει εκδοθεί ιατροδικαστικό πόρισμα, να γίνει συλλογή και καταγραφή στοιχείων για να διαπιστωθεί η τέλεση τυχόν πειθαρχικού παραπτώματος, καθώς και οι συνθήκες τέλεσής του. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής, θα αποφασιστεί εάν συντρέχει λόγος να γίνει ΕΔΕ. Από το ΣΕΥΥΠ, ωστόσο, την περασμένη Κυριακή, έχουν ζητηθεί με κατεπείγον έγγραφο από το Βενιζέλειο όλα τα απαραίτητα στοιχεία κι έγγραφα, όπως π.χ. ο ιατρικός φάκελος της 4χρονης, προκειμένου να προγραμματιστεί η ελεγκτική παρέμβαση του ΣΕΥΥΠ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συσχετίζει και εξαρτά την ΕΔΕ και από το τελικό πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης (εφόσον προκύψουν ευθύνες) που, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, αναμένεται να βγει στο τέλος της εβδομάδας.

Στο θέμα του θανάτου του 4χρονου κοριτσιού ύστερα από χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη όλης της χώρας, αναφέρθηκε από τα Χανιά, όπου βρέθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ο κ. Πολάκης ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο για τις ενέργειες του υπουργείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ λυπηρό» και «τραγικό» το γεγονός. «Να είστε σίγουροι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε να κάνει, χωρίς να βγαίνει και να διατυμπανίζει τι κάνει, προκειμένου να ερευνηθεί εξονυχιστικά το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, αν υπάρχουν», είπε ο κ. Πολάκης.

Η υπόθεση πολιτικά όμως οξύνθηκε περαιτέρω, αφού παρά τις εξηγήσεις του υπουργείου Υγείας, αθηναϊκά έντυπα και ηλεκτρονικά επανήλθαν με δριμύτητα, στοχοποιώντας για τη μη ύπαρξη ΕΔΕ τους δύο πολιτικούς ταγούς του υπουργείου και ιδιαίτερα τον Παύλο Πολάκη, όχι μόνο για τη συγγενική του σχέση με την αναισθησιολόγο, αλλά και για το γεγονός ότι η ίδια στο πρόσφατο παρελθόν υπέπεσε σε βαρύ προσωπικό ολίσθημα εντός του νοσοκομείου, που αφορούσε την ίδια, και εντούτοις, εξαιτίας της ακέφαλης πολιτικά διοίκησης και στην ΥΠΕ και στα νοσοκομεία εδώ και μήνες, αντί να της δείξουν την «πόρτα της εξόδου», τη διατήρησαν στη θέση της.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να συνδεθεί ευθέως η υπόθεση της αναισθησιολόγου με τον αναπληρωτή υπουργό και να του ζητηθούν πολιτικές ευθύνες, παρότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Εδώ όμως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πληρώνει την «αναβλητικότητα» και την ανυπαρξία ταχύτατων διαδικασιών στελέχωσης νοσοκομείων και ΥΠΕ με νέες διοικήσεις, από τη στιγμή που οι παλιές οδηγήθηκαν σε «έξοδο».

Σε νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με εντυπωσιοθηρία και αναίτια στοχοποίηση κυβερνητικών στελεχών» με αφορμή την απώλεια της τετράχρονης. Όπως αναφέρει αναλυτικά: «Είναι αδιανόητη και προκλητική η επιμονή ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης να συνεχίζουν να εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για συγκάλυψη ευθυνών σε ό,τι αφορά το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 4χρονης στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν είναι γνωστό ότι η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο έχουν προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες (διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, εμπλοκή του ΣΕΥΥΠ) και έχουν διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

Είναι απολύτως ψευδές, επίσης, ότι λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα σε συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, το υπουργείο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, όταν όλοι οι υγειονομικοί συντάκτες ξέρουν ότι το σχετικό Δελτίο Τύπου εστάλη σήμερα στις 16:09, στο οποίο δίνονται αναλυτικές εξηγήσεις για το συμβάν και τις ενέργειες που έχουν γίνει. Διευκρινίζεται επίσης - για όσους δε γνωρίζουν - ότι η Προκαταρκτική Εξέταση προηγείται της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία εννοείται ότι θα διαταχθεί εφόσον προκύψουν ευθύνες από το τελικό πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, που αναμένεται να βγει στο τέλος της εβδομάδας.

Είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με οποιοδήποτε τύπου κριτική ή έλεγχο της εξουσίας, αλλά με συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με εντυπωσιοθηρία και αναίτια στοχοποίηση κυβερνητικών στελεχών, με αφορμή το δραματικό γεγονός της απώλειας ενός 4χρονου παιδιού».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει σε βάρους τους με αφορμή το θάνατο της 4χρονης Μελίνας είναι προβληματικός, επειδή συγκεκριμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από κεντρικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ίσως βρουν πάτημα να χτυπήσουν τους δύο υπουργούς, την ώρα που αυτοί επιχειρούν να ελέγξουν τη διαπλοκή του συστήματος προμηθειών, τιμών φαρμάκων και ιατρικών υλικών, σε αλληλεξάρτηση με πολλές από τις διοικήσεις που ξήλωσαν.

Το άγνωστο συμβάν του καλοκαιριού με την αναισθησιολόγο...

Πίσω όμως από αυτό το δίπολο ανακοινώσεων-δημοσιεύσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου και μερίδας του κεντρικού Τύπου, δεν κρύβεται, ως φαίνεται, η αναζήτηση της αλήθειας για το τι προκάλεσε το θάνατο της 4χρονης, αλλά η προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών αντιπαραθέσεων με επίκεντρο κυρίως τον Παύλο Πολάκη. Αιτία, η αναισθησιολόγος, που είναι στενό συγγενικό πρόσωπο του υπουργού και μάλιστα όχι επειδή αυτή ήταν η παρούσα στην εγχείρηση της 4χρονης, αλλά για όσα έχουν προηγηθεί το καλοκαίρι σε υπόθεση της ίδιας, φαινομενικά και για την ώρα άσχετα με την τραγική κατάληξη της Μελίνας.

Πριν μερικούς μήνες, στο Βενιζέλειο είχε εντοπιστεί στις φαρμακευτικές αποθήκες του η «απώλεια» ενός είδους ουσιών συνθετικών οπιοειδών, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό στο μέτριο και έντονο πόνο, που χρησιμοποιείται και στα χειρουργεία. Επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες, ελήφθησαν μέτρα περιφρούρησης. Τότε ακριβώς διαπιστώθηκε αντίστοιχη «απώλεια» στο ΠΑΓΝΗ, μόνο που εκεί η καταγγελία έγινε συγκεκριμένη για το πρόσωπο που τα είχε αφαιρέσει και στο επίκεντρο βρέθηκε η εν λόγω αναισθησιολόγος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Αμέσως έγιναν δύο παράλληλες ΕΔΕ στα νοσοκομεία, για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αστυνομία και το θέμα πήρε και την εισαγγελική οδό.

Η αναισθησιολόγος τότε στην απολογία της στην ΕΔΕ του ΠΑΓΝΗ παραδέχτηκε την εμπλοκή της με την αφαίρεση του φαρμάκου. Η ΕΔΕ αντίθετα στο Βενιζέλειο δεν κατέληξε πουθενά.

Μετά από αυτό, η υπόθεση παραπέμφθηκε διοικητικά για τα περαιτέρω (πειθαρχικό, αργία, ποινές και μέτρα) στην ΥΠΕ Κρήτης. Στο μεταξύ, όσο οι ΕΔΕ διαρκούσαν, στο Βενιζέλειο, μη έχοντας άλλο διοικητικό μέτρο στα χέρια τους οι υπεύθυνοι, έδωσαν υποχρεωτική άδεια στην αναισθησιολόγο και στη συνέχεια και αναρρωτική. Με την ολοκλήρωση των ΕΔΕ και εν αναμονή των αποφάσεων στην ΥΠΕ, με βάση το νόμο η αναισθησιολόγος επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά της, για τα οποία άλλωστε, όπως σημειώνουν και σήμερα συνάδελφοι και υψηλότερα ιστάμενοι διοικητικά έναντί της στο Βενιζέλειο, όχι μόνο δεν έδωσε ποτέ καμία αρνητική αφορμή, αλλά ίσα-ίσα που πολλές φορές ήταν από εκείνες τις μονάδες που έδωσε λύσεις ζωτικής σημασίας σε επιπλοκές χειρουργείων που απαιτούσαν την παρουσία αναισθησιολόγου.

Στην ΥΠΕ όμως η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής «κόλλησε», μαζί με δεκάδες άλλες που έχουν κολλήσει, εξαιτίας του ότι, ελέω εκλογών και όχι μόνο, κανονική διοίκηση ακόμη δεν υπάρχει και επίσης σωρεία υποθέσεων δεν έχουν περάσει από πειθαρχικό έλεγχο, εξαιτίας των διοικητικών εκκρεμοτήτων συγκρότησης της ΥΠΕ.

Να γιατί, όπως αναφέραμε και εισαγωγικά, τέτοιες εκκρεμότητες σήμερα γίνονται «μπούμερανγκ» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και στην περίπτωση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας, έστω και συμπτωματικά στο πρόσωπο της αναισθησιολόγου, συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού, τις βρίσκει μπροστά του.

Βγήκαν "καθαρές" οι εξετάσεις της...

Μία ακόμη άγνωστη πτυχή της υπόθεσης, που αποκαλύπτει σήμερα η "Νέα Κρήτη", είναι και το τι συνέβη την επομένη του θανάτου της 4χρονης Μελίνας, με πρωταγωνίστρια την αναισθησιολόγο. Έχοντας υπόψη της ότι γρήγορα θα μαθευόταν το περιστατικό του πρόσφατου παρελθόντος με την ίδια πρωταγωνίστρια, δέχτηκε να υποβληθεί σε αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, προκειμένου να μην υπάρχει και η παραμικρή σκιά υποψίας. Εξετάσεις που αποδείχτηκαν καθαρές και εντελώς αρνητικές.

Παρ' όλα αυτά, οι φήμες, οι αναφορές και η συγγένειά της με τον αναπληρωτή υπουργό συνεχίζονται καταιγιστικά, και με υπόβαθρο την τραγική κατάληξη της 4χρονης Μελίνας, επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες συγκάλυψης στον Παύλο Πολάκη και άρα πολιτικής ευθύνης, με γεγονότα που για την ώρα δε φαίνεται να σχετίζονται με τη δραματική εξέλιξη και το θάνατο του κοριτσιού.

Σε αυτό το κλίμα και μέσα σε αβάσταχτο πόνο για την οικογένεια της 4χρονης, είναι λογικό με τα όσα τίθενται υπόψη της, ο πατέρας της μικρής Μελίνας, όχι απλά να ανεβάζει τους τόνους, παρότι διατηρεί μια αξιοζήλευτη αξιοπρέπεια στις εκφράσεις του, αλλά να ζητά εδώ και τώρα πειστικές απαντήσεις.

Από την άλλη, είναι προφανώς πέρα από τα ερωτήματα που και η κοινωνία θέτει, ώστε να μην έχουμε ανάλογα περιστατικά και χαθούν και άλλες ζωές, από λόγο που τυχόν συνδέεται με πλημμελείς ιατρικές πράξεις, βαρύτατα ιατρικά λάθη ή επικίνδυνες φαρμακευτικά ή μηχανικά καταστάσεις, η επιχείρηση πολιτικής σπέκουλας από ορισμένους, στο βωμό πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Τα νέα δεδομένα που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η "Νέα Κρήτη", από τα οποία προκύπτει άμεσα χειροπιαστό θέμα, καθώς σε τρία περιστατικά είχαμε πανομοιότυπες καταστάσεις των ασθενών, απλά στη μία ο ασθενής επέζησε, στις άλλες δύο πέθαναν, αλλά σε τρεις διαφορετικές επεμβάσεις, με τρεις διαφορετικούς αναισθησιολόγους στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά με πιθανόν - όπως και στο εσωτερικό του νοσοκομείου συζητείται - ίδιο φάρμακο υποβοήθησης στο «ξύπνημα» μετά το χειρουργείο, θέτουν τουλάχιστον επιτακτικά το ζήτημα να ερευνηθεί και να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο άμεσα. Ευθύνη για την έρευνα αυτή είναι του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου, της επιστημονικής του επιτροπής, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Για κάτι τέτοιο, ούτε προκαταρκτική, ούτε ΕΔΕ, ούτε εντολή γραπτή νομίζουμε ότι χρειάζεται, αλλά συναγερμός και πρωτοβουλίες κατεπείγοντος χαρακτήρα.

Για την υπόθεση της 4χρονης Μελίνας είναι θέμα χρόνου άλλωστε να δούμε τι πρόκειται να φωτίσουν οι αναμενόμενες ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_oay7psll/

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News