Ειδήσεις

Όχι Λιμενικού σε τουρκικές κατηγορίες για την τραγωδία

Την αντίδραση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προκάλεσαν τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τραγωδία της Τρίτης στα τουρκικά παράλια οφείλεται σε απόφαση των ελληνικών αρχών να επαναπροωθήσουν τα σκάφη στα οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι παντελώς αβάσιμοι και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Τονίζεται ότι όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου περιπολούσαν δύο σκάφη της δύναμης της FRONTEX, από τις αναφορές των οποίων, ουδεμία ανάμιξη προκύπτει.

«Εκτιμάται ότι θα πρέπει να εξαντληθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, κάθε δυνατή προσπάθεια καταπολέμησης των οργανωμένων δικτύων, προκειμένου να αποτρέπεται η επιβίβαση προσφύγων σε ανασφαλή και αναξιόπλοα σκάφη, υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, όπως επικρατούν σήμερα και επικρατούσαν κατά την χρονική περίοδο εκδήλωσης του συμβάντος, ώστε να αποφεύγονται τραγωδίες σαν τη χθεσινή», συμπληρώνει το Λιμενικό.

Σημειώνει δε,σύμφωνα και με τη naftemporiki.gr , ότι μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου κατά το τελευταίο διήμερο, υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες (6 έως 8 μποφόρ) εκτέθηκαν σε θανάσιμο κίνδυνο 2.156 πρόσφυγες, οι οποίοι με τη βοήθεια των ελληνικών λιμενικών Αρχών και της FRONTEX αποβιβάστηκαν ασφαλώς στο νησί.

Ακόμη, το Λιμενικό ξεκαθαρίζει ότι «συνεχίζει αταλάντευτα την άοκνη προσπάθειά του για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής, με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχόλια