Ειδήσεις

Συνάντηση Μ. Θραψανιώτη με το Σύλλογο Εργαζομένων ΓΝΑΝ

Συνάντηση με το βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτη πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 5/1 το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ).

Στη συνάντηση, που έγινε στο χώρο του νοσοκομείου, τέθηκαν από τους εργαζόμενους θέματα όπως το ασφαλιστικό, προβλήματα διοίκησης και της διασύνδεσης των νοσοκομείων μεταξύ τους, το νέο μισθολόγιο και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το ζήτημα των εφημεριών και των πρόσθετων αμοιβών που συνδέονται με την αύξηση των προϋπολογισμών στα νοσοκομεία, το θέμα της αντικατάστασης των εργολάβων κ.ά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτης μεταξύ άλλων απάντησε ότι έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και στα κονδύλια των εφημεριών και των πρόσθετων αμοιβών, και ότι προχωρούν ορισμένες προσλήψεις. Ανέφερε ότι το δημοσιονομικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό και ότι η κυβέρνηση βαδίζει σε ένα μονόδρομο τον οποίο προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν και ότι θα προσπαθήσει να υπάρχει συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με το Σύλλογο Εργαζομένων ΓΝΑΝ.

Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΓΝΑΝ αναφέρουν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση και τι ακριβώς ζήτησαν από το Λασιθιώτη βουλευτή:

1) «Ασφαλιστικό: Επισημάναμε ότι οι διατάξεις για την αλλαγή ορίων ηλικίας που ψηφίστηκαν το 2015 θίγουν βάναυσα τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο εργασιακός βίος από 3 έως και 15 χρόνια. Του ζητήσαμε να μην ψηφίσει τις επερχόμενες αλλαγές για το ασφαλιστικό που οδηγούν σε συρρίκνωση των μελλοντικών και των νυν συντάξεων. Αναφέραμε επίσης την αναγκαιότητα για ένταξη των επαγγελμάτων μας στα Βαρέα και ανθυγιεινά.

2) Διοίκηση νοσοκομείων: Επισημάναμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να διώξει του διοικητές πριν προσλάβει νέους και αναφέραμε την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος (που ήταν και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ) για αλλαγή μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων χωρίς διοικητές-manager με μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση των υπηρεσιών και διοικητικά συμβούλια με αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων-ιατρών και με συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων των τοπικών κοινωνικών. Ζητήσαμε οι όποιες τοποθετήσεις νέων διοικητών να γίνουν με διαφάνεια και αξιοκρατία και να δοθούν στη δημοσιότητα τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι.

3) Διασύνδεση νοσοκομείων: Επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στη διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου μας λόγω του στρεβλού μοντέλου διασύνδεσης των νοσοκομείων του νομού, και ζητήσαμε να υλοποιηθεί η εξαγγελία για επαναφορά της νομικής και διοικητικής κατάστασης των νοσοκομείων του νομού όπως ήταν πριν τη διασύνδεση.

4) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: Επισημάναμε ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν εξαγγελθεί και σχεδιαστεί για το νοσοκομείο μας (7 + 23) σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθούν τα τεράστια κενά και ζητήσαμε οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα και να ακολουθήσουν και άλλες προκηρύξεις μέσα στο 2016.

5) Νέο μισθολόγιο: Επισημάναμε ότι, παρά τη επικοινωνιακή παραπλάνηση των πολιτών, το νέο μισθολόγιο επί της ουσίας δε φέρνει για εμάς αυξήσεις αλλά συνεχίζει το πάγωμα των μισθών, μειώνει τις αμοιβές μας για νυχτερινά και αργίες και εμπλέκει την αξιολόγηση με τη μισθολογική εξέλιξη. Ζητήσαμε να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα μισθολόγιο που θα προβαίνει σε σταδιακή αποκατάσταση των μισθών μας από τις περικοπές που υπέστησαν τα τελευταία 5 χρόνια.

6) Κονδύλια προϋπολογισμού - εφημεριών - πρόσθετων αμοιβών: Επισημάναμε τις συνεχείς μειώσεις και τη διαρκή αδικία που γίνεται εις βάρος του νομού μας από τη ΔΥΠΕ σε κάθε κατανομή και ζητήσαμε παρέμβαση για την περαιτέρω αύξησή τους.

7) Εργολάβοι στο νοσοκομείο: Επισημάναμε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε πράξη την αρχική της εξαγγελία για αντικατάσταση των εργολάβων, αναφέρουμε σε ποιες υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουμε εργολάβους (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, πλυντήρια) και το ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με ψίχουλα και ζητήσαμε να υπάρξει εισήγηση για αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε να αντικατασταθούν οι εργολάβοι από μόνιμες προσλήψεις.

8) Μνημόνια: Επισημάναμε ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα (ΑΔΕΔΥ) ζητούμε την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία και να μπορέσει να προσχωρήσει σε ουσιαστική ανάπτυξη».

Σχόλια