default-image

Ι. Μάζης: Ραγδαία αλλαγή συνόρων σε Μέση και Εγγύς Ανατολή

Κρήτη
Ι. Μάζης: Ραγδαία αλλαγή συνόρων σε Μέση και Εγγύς Ανατολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όξυνση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν είναι του ίδιου διαμετρήματος και λογικής με την όξυνση που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και σχετίζεται με την αλλαγή των γεωπολιτικών προτεραιοτήτων και συμμαχιών των ΗΠΑ, όπως με το Ιράν.

Αυτά δήλωσε στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο γεωπολιτικός αναλυτής και πανεπιστημιακός Ιωάννης Μάζης. Όπως είπε, απώτερος στόχος των ΗΠΑ η απαγκίστρωση από την περιοχή, μέσω του ελέγχου της με μικρότερα κρατίδια και επαναχάραξη νέων συνόρων.

«Τουρκία και Σαουδική Αραβία έτσι όμως εκτιμούν ότι θα χάσουν την περιφερειακή ισχύ τους και ρόλο για αυτό και δείχνουν αποφασισμένες να ρισκάρουν ακόμη και κλιμάκωση συρράξεων», σημείωσε.

Η Ελλάδα θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Μάζης, ψύχραιμα να αντιδρά αλλά να απαντά στις προκλήσεις διπλωματικά, όπως στις παράλογες ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας για το Αιγαίο, ενώ για την Κύπρο σημείωσε πως αν έχουν βάση όσα διαρρέουν για πίεση προς μία λύση νέου τύπου Ανάν, διζωνική-δικοινοτική, οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατική οντότητα και ουσιαστικά την αυτοκτονία τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News