default-image

Το εκκλησάκι των αθώων ψυχών στον Καρτερό

Κρήτη
Το εκκλησάκι των αθώων ψυχών στον Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανείς δε φεύγει και δε χάνεται όταν οι άνθρωποι που μένουν πίσω στη ζωή συνεχίζουν να τον θυμούνται και να τον σκέφτονται. Έτσι και ο κ. Μανώλης Χουδετσανάκης, που έχασε το γιο του σε τροχαίο δυστύχημα το 2006, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το χαμό του. Γι' αυτό θέλησε να μοιραστεί τον πόνο του με όλους τους γονείς που η μοίρα τούς χτύπησε αλύπητα, κόβοντας το νήμα της ζωής σε κάποιο από τα παιδιά τους, που σκοτώθηκε σε τροχαίο, ανεγείροντας ένα παρεκκλήσι για τα παιδιά-θύματα της ασφάλτου.

Στη μνήμη λοιπόν του παιδιού του, που έφυγε από τη ζωή τόσο ξαφνικά, αλλά και σε όλων εκείνων των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, θέλησε να αφιερώσει το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που βρίσκεται στην περιοχή Καρτερού-Πρασάς, στο Ηράκλειο. Ένα εκκλησάκι ιδιόκτητο, το οποίο χτίστηκε από τον κ. Μανώλη Χουδετσανάκη σε δικό του οικόπεδο το 2011, οπότε και λειτούργησε πρώτη φορά. Φέρει άδεια από την Αρχιεπισκοπή. Λειτουργεί κάθε χρόνο στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 Μαΐου. Παράλληλα, όμως, στο χώρο βρίσκεται και μια αίθουσα όπου γίνονται οι αρτοκλασίες, ενώ το υπόλοιπο διάστημα του έτους στο εκκλησάκι πραγματοποιούνται παρακλήσεις και βραδινές Λειτουργίες.

Δυστυχώς, η Κρήτη μας όλα αυτά τα χρόνια έχει θρηνήσει πολλά θύματα στην άσφαλτο. Θύματα όλων των ηλικιών, που έφυγαν έτσι ξαφνικά από μια απροσεξία, αλλά και λόγω των κακών οδικών συνθηκών και των σοβαρών ελλείψεων που σημειώνονται στο οδικό μας δίκτυο, με τη λίστα των θυμάτων της ασφάλτου συνεχώς να μεγαλώνει. Ψυχές που χάθηκαν στην άσφαλτο, οι οποίες βρίσκουν αγαλλίαση στο εκκλησάκι αυτό, με τους συγγενείς τους να πραγματοποιούν τρισάγιο κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κρατώντας έτσι ζωντανή τη μνήμη τους.

Ζητείται αγιογράφος

Και αν το εκκλησάκι είναι μικρό, ωστόσο είναι αρκετό για να χωρέσει όλες τις ψυχές που χάθηκαν και να γλυκάνει τη θλίψη και τον πόνο των δικών τους ανθρώπων, που έμειναν πίσω να τους θυμούνται. Ωστόσο, αυτό που του λείπει είναι να διακοσμηθεί με αγιογραφίες. Γι' αυτό και ο κ. Χουδετσανάκης ζητά αυτή τη στιγμή έναν αγιογράφο που, διαθέτοντας κοινωνική ευαισθησία, θα ήθελε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο παρεκκλήσι, ώστε να το φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς.

«Έχω κάνει κάποιες αγιογραφίες μέσα στο χώρο, όπως μια παράσταση στην Αγία Τράπεζα, και άλλες πιο μικρές. Έχουν βρεθεί κάποιοι που συνέδραμαν σε αυτήν την προσπάθεια στο παρελθόν. Όμως το εκκλησάκι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να ομορφύνει και να πάρει χρώμα. Τα έξοδα είναι πολλά και με το να είμαι τώρα άνεργος δεν μπορώ να συνεισφέρω οικονομικά. Γι' αυτό απευθύνω κάλεσμα σε όποιον θα ήθελε να διακοσμήσει το εκκλησάκι αυτό, να το πράξει εθελοντικά», είπε ο κ. Χουδετσανάκης.

Εμείς από την πλευρά μας καλούμε όποιον αγιογράφο διάβασε το ρεπορτάζ και κατάλαβε πως ο σκοπός είναι ιερός, να βοηθήσει εθελοντικά στην ολοκλήρωση των αγιογραφιών της εκκλησίας, δηλώνοντας το ενδιαφέρον του απευθυνόμενος στον κ. Χουδετσανάκη και στο τηλέφωνο 6945/829.250.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News