default-image

Πρόταση για λύση στο Ασφαλιστικό από τον Νότη Μαριά

Οικονομία
Πρόταση για λύση στο Ασφαλιστικό από τον Νότη Μαριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων, που θα δώσει ρευστότητα στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα και θα βάλει οριστικά φρένο στις περικοπές των συντάξεων, διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας (4 Ιανουαρίου) στο κρατικό κανάλι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στη δημοσιογράφο Μάριον Μιχελιδάκη για το νέο γύρο διαβουλεύσεων στο ασφαλιστικό, ο Νότης Μαριάς αντέτεινε την πρότασή του για ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, με το σκεπτικό ότι υπέστησαν ζημιές λόγω PSΙ. Όπως ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες λόγω PSI το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα ασφαλιστικά Ταμεία, είπε ο ευρωβουλευτής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι μία τέτοια λύση θα αποσοβήσει κάθε κίνδυνο μείωσης συντάξεων. Ταυτόχρονα πρότεινε την ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αυτοτελώς από τα ίδια τα Ταμεία, χωρίς παρέμβαση και εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ. Στο σημείο αυτό ο Νότης Μαριάς αποσαφήνισε ότι τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, η οποία ανέρχεται περίπου σε 1,4 δισ. ευρώ, θα πρέπει να τιτλοποιηθούν και να εκδοθούν αντίστοιχα ομόλογα-ακινήτων. «Μπορούμε λοιπόν», είπε ο Νότης Μαριάς, «να ζητήσουμε από την Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, να στηρίξει αυτά τα ομόλογα και να έρθει ρευστότητα στο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής ανέφερε ότι οι πόροι αγοράς των ομολόγων-ακινήτων που θα εκδώσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να αντληθούν από το κονδύλι του 1,1 τρισ. ευρώ, που διαθέτει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αυτό το διάστημα.

«Μ' αρέσει να καταθέτω προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μαριάς, «και αυτή η πρόταση είναι στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης και μπορεί να δώσει στήριξη και ρευστότητα στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι, τα Ταμεία θα είναι βιώσιμα και οι συντάξεις των Ελλήνων θα διασφαλιστούν χωρίς καμία περικοπή».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή στην ΕΡΤ 1

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News