default-image

Προετοιμάζεται ο εορτασμός των Θεοφανείων

Κρήτη
Προετοιμάζεται ο εορτασμός των Θεοφανείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η γιορτή των Θεοφανείων, από την παραμονή, δηλαδή αύριο, με τον όρθρο από τις 6 το πρωί, την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, τον εσπερινό το απόγευμα, τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και το Μέγα Αγιασμό. Μέχρι και τη μεθαυριανή μέρα των Φώτων, όταν ολόκληρος ο Ελληνισμός θα γιορτάσει τη βάπτιση του Κυρίου, ενώ ο Σταυρός θα πέσει και πάλι στις παγωμένες θάλασσες, στις λίμνες, στα ποτάμια, ακόμα και στις δεξαμενές, για να κολυμπήσουν οι πιστοί προσπαθώντας να τον πιάσουν.

Συγκεκριμένα, για τη μέρα των Θεοφανείων, δηλαδή μεθαύριο Τετάρτη, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο όρθρος της εορτής και θα ακολουθήσουν η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και ο Μέγας Αγιασμός. Στις 5 το απόγεμα θα ψαλεί ο εσπερινός.

Ενυδρείο

Πλήθος κόσμου θα επιλέξει και φέτος να παραστεί, για τη γιορτή των Θεοφανείων, στο Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα στο Ενυδρείο Κρήτης, οι δραστηριότητες συνεχίζονται και κορυφώνονται την ημέρα των Θεοφανείων στη 1 το μεσημέρι, με τον αγιασμό των υδάτων από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο. Την όλη τελετή θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι μπροστά στην πανοραμική δεξαμενή, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται σε όλες τις οθόνες στο χώρο του Ενυδρείου.

Το Ενυδρείο θα είναι ανοιχτό από τις 9:30 το πρωί για τα μέλη του (κάτοχοι της «CretAquarium»), και από τις 12:30 για τους υπόλοιπους επισκέπτες, μέχρι το όριο χωρητικότητας που θα επιτρέψει να προσφέρει μια ασφαλή και ευχάριστη παραμονή στο χώρο.

Στα χωριά

Η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας καλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες στις τελετές αγιασμού των υδάτων που θα πραγματοποιηθούν ανήμερα των Θεοφανείων. Το Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάννου κ. Ανδρέας. Συγκεκριμένα, στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων στη λίμνη Λιβάδες Θραψανού και στη 1:30 το μεσημέρι στον Τσούτσουρα.

Επιπλέον, την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέργη στη Δημοτική Ενότητα Καστελίου. Στο πλαίσιο της εορτής θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της «στέρνας». Η Μονή βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού Σμαρίου, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Καστέλι.

Στη Βιάννο

Το πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στο Δήμο Βιάννου διαμορφώνεται ως εξής:

Αύριο Τρίτη, στις 9:30 το πρωί, αγιασμός των υδάτων στην παραλία Κερατόκαμπος. Και μισή ώρα αργότερα, αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Άρβης.

Στις 10:30 το πρωί, αγιασμός των υδάτων στην παραλία της Ψαρής Φοράδας.

Στις 11 το πρωί, αγιασμός των υδάτων στην παραλία Τέρτσα.

Στις 12:15 το μεσημέρι, αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Καστρίου, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέα.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των περιοχών που θα τελεστούν οι αγιασμοί των υδάτων θα πραγματοποιήσουν την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσουν με κέρασμα όλους όσοι θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News