Ειδήσεις

Ζεστάθηκε η αγορά στις γιορτές, έρχονται εκπτώσεις

Ικανοποιημένους άφησε στο σύνολό τους τούς εμπόρους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι έμποροι πλέον ελπίζουν για "ακόμη καλύτερες ημέρες" στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου.

Τόσο το έθιμο που θέλει την ανταλλαγή συμβολικών δώρων για να ξεκινήσει ευχάριστα η νέα χρονιά, όσο και οι ονομαστικές γιορτές, που δεν είναι και λίγες αυτήν την περίοδο, σε συνδυασμό πάντα με τα δώρα των παππούδων στα εγγόνια, αλλά και των νονών στα βαφτιστήρια, πρόσφεραν μια σημαντική τονωτική ένεση στην αγορά του Ηρακλείου, αλλά και στα κατά τόπους καταστήματα των αγορών στους υπόλοιπους νομούς του νησιού. Έτσι, σε καλούς ρυθμούς, με ποσοστά αρκετά ανεβασμένα σε σχέση με πέρυσι αλλά και τις προηγούμενες χρονιές της κρίσης, κινήθηκαν τόσο τα καταστήματα ειδών τροφίμων, με πρωταγωνιστές τα σούπερ-μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα οπωροπωλεία, απ' όπου οι καταναλωτές ψώνισαν τα τρόφιμα, τα γλυκά και τα λαχανικά που απαιτούνταν για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όσο και τα καταστήματα ειδών ένδυσης-υπόδησης. Η μεγαλύτερη ζήτηση σημειώθηκε στα παιδικά ρούχα και παπούτσια, με τους γονείς για μια ακόμη φορά να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών τους, βάζοντας και πάλι σε δεύτερη μοίρα τις δικές τους, γνωρίζοντας ωστόσο ότι πλησιάζουν οι χειμερινές εκπτώσεις, οπότε και θα έχουν την ευκαιρία να ψωνίσουν και για τον εαυτό τους κάτι πιο φθηνά.

Καίριας σημασίας στο να δουν οι καταστηματάρχες τον τζίρο τους να ανεβαίνει ήταν παράλληλα και οι αγορές της τελευταίας στιγμής, με τον κόσμο να επιλέγει και να στηρίζει την τοπική αγορά, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της πόλης. Αν και οι καταναλωτές, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων και των υποχρεώσεων που τρέχουν, περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα, βρήκαν τις τιμές στα διάφορα είδη καλές, όμως η οικονομική δυσχέρεια δεν τους αφήνει, όπως είπαν, να ψωνίσουν το κάτι παραπάνω, πράγμα που εύχονται να κάνουν την περίοδο των εκπτώσεων.

Σύμφωνα τώρα με το εορταστικό ωράριο, σήμερα Δευτέρα τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Αύριο Τρίτη 5 Ιανουαρίου με σπαστό ωράριο από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, θα παραμείνουν κλειστά.

Προσφορές και εκπτώσεις το επόμενο διάστημα

Από σήμερα, πάντως, στα περισσότερα καταστήματα της πόλης θα ξεκινήσουν προσφορές, με την αγορά να ξαναζεσταίνεται, όπως όλοι ελπίζουν, στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή, οπότε και στις βιτρίνες όλων των καταστημάτων του Ηρακλείου θα μπουν τιμές με χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα. Οι έμποροι από τη μεριά τους δηλώνουν αισιόδοξοι, ποντάροντας τα πάντα στις εκπτώσεις, που αποτελούν γι' αυτούς σωσίβιο και τελευταία ελπίδα, προκειμένου να δουν μια... άσπρη μέρα στα ταμεία τους.

Υπενθυμίζεται πάντως πως, βάσει του άρθρου 16 του Ν. 4177/13, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται προαιρετικά την Κυριακή 17 Ιανουαρίου.

Σχόλια