Ειδήσεις

Θεοφάνεια με καλοκαιρία προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα Δευτέρα. Ωστόσο, σταδιακά τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και αναμένεται γρήγορη βελτίωση του καιρού, ο οποίος την ημέρα των Θεοφανείων θα μας εκπλήξει ευχάριστα καθώς θα είναι αίθριος σε όλη την Κρήτη. Με νέα επιδείνωση όμως να αναμένεται και πάλι από την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα στα δυτικά αναμένεται και πάλι αύξηση των νεφώσεων τις βραδινές ώρες, με πιθανότητα για τοπικές ασθενείς βροχές. Την ίδια ώρα οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-6 μποφόρ (Β), στο Δυτικό Κρητικό και στα νότια η ένταση των ανέμων θα φτάνει έως και τα 7 Β. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 10?C η ελάχιστη έως τους 17?C η μέγιστη.

Η αναστροφή

Για το υπόλοιπο διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα, «μετά την έντονη ψυχρή εισβολή την παραμονή της Πρωτοχρονιά, ξεκίνησε δυναμικά η διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών από τη Δυτική Μεσόγειο. Τα συστήματα αυτά κινούμενα προς τα ανατολικά, άλλοτε πιο βόρεια και άλλοτε νοτιότερα, επηρεάζουν και τον ελλαδικό χώρο, προκαλώντας εναλλαγές στο σκηνικό του καιρού. Οι νότιοι άνεμοι αλλά και οι θερμότερες αέριες μάζες που συνοδεύουν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά έχουν προκαλέσει ήδη αναστροφή στο θερμοκρασιακό καθεστώς της Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα της Κρήτης, αναμένοντας πλέον αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που γνωρίσαμε την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Με την κίνηση λοιπόν αυτών των βαρομετρικών χαμηλών για τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να έχουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις για τη Δευτέρα και την Τρίτη, με πιθανότητα για τοπικές βροχές (κυρίως στη δυτική Κρήτη και στα νότια), ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς Δ-ΝΔ ανέμους και σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας».

Ζεστά τα Φώτα

«Καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται για την ημέρα των Θεοφανείων, με τη θερμοκρασία να σημειώνει τις υψηλότερες τιμές γι' αυτήν την εβδομάδα (σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 20?C), ενώ οι νότιοι άνεμοι θα έχουν μικρές εντάσεις στις περισσότερες περιοχές του νησιού, με εξαίρεση κάποιες περιοχές (κυρίως στα βόρεια της Κρήτης), όπου η έντασή τους θα είναι λίγο ενισχυμένη. Από την Πέμπτη αναμένεται και πάλι νέα μεταβολή του καιρού με βροχές κατά τόπους (ευνοούνται και πάλι οι δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης για πιο αξιοσημείωτα ποσοστά βροχής), ενίσχυση των Δ-ΝΔ ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας», σύμφωνα με το κ. Λέκκα.

Αναλυτική πρόγνωση

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, προβλέπει για αύριο Τρίτη 5 Ιανουαρίου και πάλι τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους (κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης). Ακολουθεί στη συνέχεια βελτίωση του καιρού, με διατήρηση λίγων νεφώσεων. Οι άνεμοι διατηρούνται από Δ-ΝΔ διευθύνσεις στα 5-6 Β, ενώ στα πελάγη θα φτάνουν έως και τα 7 Β. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, με την ελάχιστη στους 12?C και τη μέγιστη στους 19 έως και 20?C.

Θεοφάνεια

Την Τετάρτη τώρα 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, ο καιρός θα είναι γενικά καλός σε ολόκληρη την Κρήτη. Υψηλές νεφώσεις αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά και πιθανά να πυκνώσουν μέχρι τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 2-3 Β στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιοχές στα βόρεια της Κρήτης, όπου, λόγω ιδιαίτερων γεωμορφολογικών συνθηκών, η ένταση των ανέμων θα είναι στα 5-6 Β.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει αρκετά υψηλές τιμές, με την ελάχιστη να είναι περίπου στους 13?C και τη μέγιστη να ξεπερνά τους 20?C σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Επιδείνωση

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου. Καταλήγοντας, ο κ. Λέκκας, με δεδομένο την εμμονή των προγνωστικών μετεωρολογικών μοντέλων στην αποκατάσταση υψηλότερων τιμών της θερμοκρασίας, με αποκορύφωμα την ημέρα των Θεοφανείων, σημειώνει ότι «αυτό οφείλεται στην κίνηση μιας θερμής μάζας, στην ανώτερη ατμόσφαιρα, από τα νοτιοδυτικά, η οποία θα επηρεάσει περισσότερο την Κρήτη. Επειδή το γεγονός αυτό εντυπωσιάζει με την τεράστια δυναμική του, προκαλεί πολλές φορές ειδησεογραφικές αναφορές του τύπου "ο καιρός τρελάθηκε", "η κλιματική αλλαγή της καταστροφής", "η επίδραση του El Nino" και άλλα παρόμοια.

Θέλω λοιπόν να επισημάνω ότι η μεταβολή αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική εξαιτίας των τεράστιων διαστάσεων και δυναμικής κινήσεων που συντελούνται μέσα στην ατμόσφαιρα για να επιτευχθεί ένας και μόνο στόχος: η θερμική ισορροπία της ατμόσφαιρας».

Έκκληση για σκάφη

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, παρακαλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας των σκαφών τους. Επίσης, έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Πρόσκρουση πλοίου στην προβλήτα

Στους ισχυρούς ανέμους έντασης 7 μποφόρ, που έπνεαν χθες, φαίνεται να οφείλεται το περιστατικό πρόσκρουσης του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος" στο λιμάνι της Κισσάμου Χανίων. Γεγονός που, αν και είχε αίσιο τέλος, ήταν αρκετό για να καρδιοχτυπήσουν έστω και για λίγο οι 16 επιβάτες και το 50μελές πλήρωμα που μετέφερε.

Το πλοίο, στο οποίο και είχαν φορτωθεί δύο Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και ισάριθμα φορτηγά, είχε δρομολόγιο στις 5 το απόγευμα για Αντικύθηρα, Κύθηρα, Πειραιά. Κατά τον απόπλου του όμως από το λιμάνι της Κισσάμου με προορισμό τα Κύθηρα προσέκρουσε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην προβλήτα, με συνέπεια να προκληθεί ολιγόλεπτη αναστάτωση.

Από την πρόσκρουση δε σημειώθηκε τραυματισμός, ωστόσο προκλήθηκαν ζημιές πάνω από την ίσαλο γραμμή του "Βιτσέντζος Κορνάρος", στο οποίο απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την αποκατάστασή τους. Οι επιβάτες, που είναι όλοι σώοι, μεταφέρθηκαν οδικώς στα Χανιά, απ' όπου θα ταξίδευαν με το πλοίο της γραμμής για τους προορισμούς τους.

Σχόλια