default-image

Στο σκοτάδι για τον τραγικό θάνατο του βρέφους

Κρήτη
Στο σκοτάδι για τον τραγικό θάνατο του βρέφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης ή παραμέλησης του βρέφους, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες των ιατροδικαστικών Αρχών, για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του βρέφους που έφυγε από ζωή την πρώτη μέρα του 2016, έχοντας ζήσει μόλις 28 ημέρες. Το αγοράκι είχε νοσηλευτεί μόλις γεννήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου με στερητικό σύνδρομο, αφού οι γονείς του είναι τοξικομανείς και μάλιστα η μητέρα του βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες!

"Παγωμένη" παραμένει η κοινή γνώμη, χωρίς όμως να έχουν δοθεί ακόμα οι απαντήσεις εκείνες που θα ρίξουν φως στην τραγική αυτή υπόθεση. Η "Νέα Κρήτη" δημοσίευσε από το φύλλο της 2ας Ιανουαρίου τις πληροφορίες αυτές, ενώ χθες, με δηλώσεις της στην "ΚΡΗΤΗ TV", η ιατροδικαστής Κατερίνα Κανάκη επιβεβαίωσε τις πρώτες πληροφορίες, λέγοντας βέβαια ότι η ιατροδικαστική εξέταση είναι σε εξέλιξη, για να δοθεί φως στα πραγματικά αίτια.

«Δεν έχει κακώσεις»

«Μέχρι στιγμής», σύμφωνα με την ακριβή δήλωση της ιατροδικαστού, «η αιτία θανάτου δεν έχει αποσαφηνιστεί. Όμως, αυτό που δεν έχουμε είναι κακώσεις. Είναι ένα βρέφος το οποίο δεν έχει κακώσεις. Έχει καλή θρέψη. Δεν έχουμε, δηλαδή, ενδείξεις άμεσης κακοποίησης ή ενδείξεις παραμέλησης του βρέφους. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε σε δεύτερο χρόνο».

Να υπενθυμίσουμε ότι το βρέφος γεννήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έμεινε για μία εβδομάδα περίπου στη ΜΕΘ του Βενιζελείου και λίγες μέρες μετά οι γιατροί έκριναν ότι το μωράκι μπορεί μαζί με τη μητέρα του να πάει στο σπίτι του, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Το περιβάλλον

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο της έρευνας που διεξάγεται υπάρχει και η υπόθεση που αφορά στις συνθήκες για το πώς το νεογέννητο βρέθηκε στο περιβάλλον των γονιών του, αφού κατά τη γέννησή του διαπιστώθηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι ίδιοι.

Ο υπεύθυνος των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Μιχάλης Σκουλάς είπε από την πλευρά του χθες: «Πολλά μπορεί να έχουν συμβεί. Και καλό είναι να περιμένουμε λίγο για να αξιολογηθεί αν το παιδί έφυγε από λόγους στερητικού συνδρόμου ή είναι κάτι άλλο. Νομίζω ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Από 'κει και πέρα, πολλά μπορεί να είναι τα σενάρια».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που και στο Ηράκλειο υπήρξε παρόμοια περίπτωση, η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση στο χειρισμό, καθώς το βρέφος μετά τη γέννησή του και μέχρι η μητέρα να μπορέσει να πιστοποιήσει την ικανότητά της φιλοξενήθηκε σε ίδρυμα για 2,5 χρόνια περίπου, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Παρενέβη η Κοινωνική Υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ τότε και το παιδί δόθηκε στο "Έλενα". Η κοπέλα τότε, μετά από δύο-τρία χρόνια θεραπείας, το πήρε το παιδί, αλλά με πολύ μεγάλη διαδικασία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάς.

Πρώτες ενδείξεις

Στο μεταξύ, η ιατροδικαστής Κατερίνα Κανάκη δήλωσε επίσης ότι η νεαρή μητέρα διαβεβαίωσε τις αρμόδιες Αρχές ότι το μωρό σιτιζόταν με το μπιμπερό και όχι με το δικό της γάλα, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για το αν υπήρξε ή όχι στερητικό σύνδρομο.

Άλλωστε, το μητρικό γάλα θα μπορούσε να αποδειχτεί, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που ακολουθεί η μητέρα, επικίνδυνο για το νεογέννητο. «Τις πρώτες ώρες της γέννησής του το μωρό παρουσίασε ένα ήπιο στερητικό σύνδρομο. Όμως το παιδί από τη γέννησή του και μετά σιτιζόταν με μπιμπερό και όχι με μητρικό γάλα. Άρα από το ιστορικό θα μπορούσε κάποιος να αποκλείσει τη βασική δίοδο ναρκωτικών ουσιών στο σώμα. Όμως θα το δούμε αυτό στην τοξικολογική εξέταση».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_2343jhob/
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News