default-image

Προβληματισμός για το θάνατο του 28 ημερών βρέφους

Κρήτη
Προβληματισμός για το θάνατο του 28 ημερών βρέφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτηματικά όχι μόνο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του, αλλά και για το πώς εγκρίθηκε να ζήσει με τους τοξικομανείς γονείς του, διατυπώνονται για το 28 ημερών βρέφος που άφησε την τελευταία του πνοή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων αναμένεται να φωτίσουν περαιτέρω τον τραγικό θάνατο του βρέφους που προκάλεσε πανελλήνιο σοκ και προβληματισμό.

Το μωράκι, που είχε γεννηθεί στις αρχές του Δεκέμβρη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο από μητέρα τοξικομανή που παρακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόγραμμα απεξάρτησης και είχε νοσηλευτεί με τη γέννησή του στη Μονάδα Νεογνών με συμπτώματα στερητικού συνδρόμου, έχασε τη ζωή του και οι ιστολογικές εξετάσεις θα δείξουν τελικά τους λόγους που προκάλεσαν το θάνατό του.

Στην έρευνα που γίνεται, ωστόσο, δε διερευνώνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνθήκες σε σχέση με το πώς το νεογέννητο βρέθηκε στο περιβάλλον των γονιών του, παρόλο που κατά τη γέννησή του διαπιστώθηκε η κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Πάντως ειδικοί του ΚΕΘΕΑ σημειώνουν με νόημα πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα νεογέννητα οδηγούνται με την ενεργοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδρύματα, μέχρι να ολοκληρωθούν τα προγράμματα στα οποία είναι ενταγμένοι οι γονείς για απεξάρτηση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Μιχάλη Σκουλά, δεν είναι η πρώτη φορά που στο Ηράκλειο υπήρξε παρόμοια περίπτωση, που όμως δεν είχε καμία σχέση στο χειρισμό, καθώς το βρέφος μετά τη γέννησή του και μέχρι η μητέρα να μπορέσει να πιστοποιήσει την ικανότητά της φιλοξενήθηκε σε ίδρυμα για 2,5 περίπου χρόνια, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η πρωτοφανής τραγωδία έπεσε σαν κεραυνός, προκαλώντας σοκ και συγκίνηση, με την ιατροδικαστική πάντως εξέταση, σύμφωνα με την ιατροδικαστή Κατερίνα Κανάκη, να δείχνει ότι το βρέφος δεν έφερε ίχνη κακοποίησης, ούτε παραμέλησης. Αλλά και η νεαρή μητέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαβεβαίωσε ότι το μωρό σιτιζόταν με μπιμπερό και όχι με μητρικό γάλα, που θα μπορούσε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που ακολουθεί η ίδια να αποδειχθεί επικίνδυνο για το νεογέννητο, γεγονός που σύμφωνα με την ιατροδικαστή απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας κρίσης στερητικού συνδρόμου.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_2343jhob/

 

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News