Ειδήσεις

Αλεξιάδης: Αφορολόγητο μόνο μέσω κάρτας ή τράπεζας

Ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τράπεζας. Κατά τον τρόπο αυτό θα αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο μόνον ό,τι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας που θα έχει δηλωθεί ότι αφορά δαπάνες. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του "Σκάι", οι δαπάνες θα συμπεριλαμβάνουν ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορά Ι.Χ. και δαπάνες οικογένειας.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης συμπλήρωσε ότι το χτίσιμο του αφορολόγητου θα σχετίζεται με το εισόδημα του φορολογουμένου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τους τις κάρτες. Ειδικότερα εξετάζεται το νέο σύστημα να προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που για το 70-80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Έκπτωση έως και 70% σε όσους αποκαλύψουν μόνοι τους αδήλωτα εισοδήματα

Στο μεταξύ, σημαντικά κίνητρα θα έχουν, σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", όσοι φορολογούμενοι αποκαλύψουν στο Δημόσιο αδήλωτα εισοδήματα τα οποία διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Το ύψος της έκπτωσης επί του φόρου θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν, ενώ θα αίρονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με το σχέδιο, το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης θα έχουν όσοι τοποθετήσουν τα εισοδήματά τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκα γραμμάτια. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 70%.

Αντίθετα, εάν τα χρήματα διατηρηθούν σε απλό καταθετικό λογαριασμό εγχώριας τράπεζας, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι μόλις 20% επί του φόρου που προκύπτει.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, δυνατότητα χρήσης των ευνοϊκών όρων του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν αδήλωτα εισοδήματα τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών.

Εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση κεφάλαια τα οποία δεν έχουν "περάσει" από το τραπεζικό σύστημα. Επίσης, χρηματικά ποσά τα οποία βρίσκονταν το προηγούμενο διάστημα σε ελληνικές τράπεζες και έχουν "τοποθετηθεί" στα στρώματα, εφόσον προέρχονταν από φοροδιαφυγή, μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Σχόλια