default-image

Κατά 40% πάνω η αγορά πετρελαίου θέρμανσης λόγω ψύχους

Κρήτη
Κατά 40% πάνω η αγορά πετρελαίου θέρμανσης λόγω ψύχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το κρύο των τελευταίων ημερών να ήταν τσουχτερό, ωστόσο αυτό ακριβώς ήταν που… ζέστανε την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, η οποία ειδικά τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται, δεδομένης και της πτώσης της τιμής, ιδιαιτέρως αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Όπως μάλιστα εξηγεί ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, η αγορά πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 40% περίπου σε σχέση με την περυσινή σεζόν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Μπορεί όμως η πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και το τσουχτερό κρύο να ευνόησαν την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, όμως κάποιοι πολίτες παραδέχονται ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη και επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούν.

Πάντως, οι καταναλωτές και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να δουν γεωγραφικά και αναλυτικά τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μέσα από την υπηρεσία "Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων" του υπουργείο Ανάπτυξης (http://www.fuelprices.gr/).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, η διακύμανση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης (κατ' οίκον παράδοση) είναι 0,75-0,79 ευρώ ανά λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η Κρήτη (και οι τέσσερις νομοί) ως γνωστόν βρίσκεται στη Δ' Ζώνη, όπου η ανώτατη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 500 λίτρα για τον έγγαμο και 400 λίτρα για τον άγαμο, δηλαδή το επίδομα φτάνει έως τα 125 ευρώ για τον έγγαμο για 100 τ.μ. και άνω (5 λίτρα x 0,25 ευρώ x 100=125 ευρώ) και έως 100 ευρώ για τους άγαμους για 80 τ.μ. (5 λίτρα x 0,25 ευρώ x 80=100 ευρώ) από 210 ευρώ πέρυσι (για 120 τ.μ.).

Να σημειωθεί ότι, όπως υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες και στα ΚΕΠ μέχρι και τις 30 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ :

• Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

• Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο, της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών πληρωμών.

• Ύστερα από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του δικαιούχου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.

Για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων που προσέρχονται στα ΚΕΠ πρέπει να έχουν μαζί τους:

• Ένα εκκαθαριστικό των τελευταίων 5 ετών (όχι το τελευταίο, όχι αυτό που αναγράφει φορολογικό έτος 2014).

• Λογαριασμό ΔΕΗ

• Αριθμό ΙΒΑΝ τράπεζας

• ΑΦΜ ιδιοκτήτη που ενοικιάζει ή παραχωρεί δωρεάν.

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News