Ειδήσεις

Ν. Φίλης: Η λαϊκή εντολή διασφαλίζει την κυβερνητική συνοχή

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Φίλης σημειώνει ότι οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο αναζητήσεις των πολιτών βρίσκονται σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής μέσα από ένα «παράλληλο πρόγραμμα» θα επαναπροσδιορίσει το αριστερό κοινωνικό και ταξικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, τονίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σύμφωνα με τον οποίο «η λαϊκή εντολή αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα που διασφαλίζει την κυβερνητική συνοχή και αποτρέπει ευφάνταστα σενάρια άλλων κυβερνητικών συνεργασιών».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Φίλης σημειώνει ότι οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο αναζητήσεις των πολιτών βρίσκονται σε προοδευτική κατεύθυνση.

Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συνθέσεων προοδευτικού προσανατολισμού ανήκει στην κυβέρνηση, εν όψει μάλιστα των πρωτοβουλιών για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, που περιλαμβάνουν και τις πολιτικές για την εξυγίανση και τη δημοκρατική ρύθμιση του άναρχου τοπίου στον χώρο των ΜΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζει την άποψη πως «έχει ωριμάσει η ανάγκη ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο συνέδριο να απευθυνθεί στην αντινεοφιλελεύθερη Κεντροαριστερά και σε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που παραμένουν πολιτικά ανένταχτες».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη κυβερνητική συγκατοίκηση με την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Φίλης καθιστά σαφές πως κάθε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία σε πρόγραμμα που συγκροτείται στη βάση κοινών αξιών και πολιτικών στόχων. Το κόμμα του κ. Λεβέντη, προσθέτει, είναι βραχύβιο κοινοβουλευτικά και δεν παραπέμπει σε κάποιο συγκροτημένο ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά στον εθνικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, υπουργός Παιδείας τονίζει πως αναγκαία είναι η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση και σημείωσε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και η έμπρακτη έκφραση κοινωνικού ενδιαφέροντος για τη δημόσια εκπαίδευση.

«Είμαστε ανοικτοί στις προτάσεις των άλλων κομμάτων και φορέων, γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αν εκκινούν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες πρέπει να αναζητηθεί και να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου η εκπαίδευση να αποκτήσει τον κυρίαρχο μορφωτικό της ρόλο και να μην είναι θεσμός ακραίου κοινωνικού ανταγωνισμού», συμπληρώνει.

Αναφέρει δε ότι σταθερή επιδίωξή του υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με μαζικούς διορισμούς στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από φέτος, μέσω της αξιοποίησης μεταδιδακτορούχων στα μεταπτυχιακά και στο ανοικτό πανεπιστήμιο με τη βαθμιαία κατάργηση του αριθμού των εισακτέων και την κατά προτεραιότητα διδασκαλία από νέους επιστήμονες.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σημειώνει ότι θα είναι η «μητέρα των μαχών» προκειμένου η χώρα να φύγει από τη «στενωπό της λιτότητας» και να προχωρήσει σταδιακά στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Η ακεραιότητα των κύριων συντάξεων αποτελεί για την κυβέρνηση «κόκκινη» γραμμή, διαμηνύει και προτάσσει την αύξηση των εσόδων και στην ανάπτυξη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Τέλος, σχετικά με το θέμα του χρέους, υπογραμμίζει ότι «προσβλέπουμε σε μια συμφωνία που για πρώτη φορά θα δημιουργήσει προϋποθέσεις δίκαιης αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, ώστε με σταθερά βήματα να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια