Ειδήσεις

2016 φόβοι και ελπίδες

Ένας δύσκολος χρόνος μόλις έφυγε, ξεχνώντας όμως να πάρει μαζί του όλες εκείνες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που μας φόρτωσε. Έτσι έδωσε τη σκυτάλη στο νέο, που δεν κρατάει στις αποσκευές του πολλά ευχάριστα δώρα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι επιπλέον φόροι που καλούνται να πληρώσουν το 2016 ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, παρά το ότι οι τσέπες έχουν αδειάσει και τα εισοδήματα ολοένα και μειώνονται.

Νέες επιβαρύνσεις, που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων του 2016, οι οποίες μάλιστα θα υποβληθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα από το Φεβρουάριο του νέου έτους. Και δεν είναι μόνο οι φόροι. Το 2016 που μόλις υποδεχτήκαμε θα είναι σε κάθε τομέα απρόβλεπτο. Εμείς επιχειρούμε να καταγράψουμε τα προμηνύματα για τη νέα χρονιά σε όλους τους τομείς, από την οικονομία και την κοινωνία, μέχρι την τοπική αγορά, την πολιτική και τον κόσμο.

Η νέα φοροκαταιγίδα

Εν αρχή ην οι φόροι. Για όσους λοιπόν Έλληνες φορολογούμενους δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα φοροεπιδρομή που θα μας επιβληθεί με την έλευση του νέου έτους, να πούμε αναλυτικά ότι οι επιπλέον φόροι που θα πληρωθούν το 2016 θα προέλθουν από:

1. Την εισφορά αλληλεγγύης, όπου τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα, με τα νέα εκκαθαριστικά θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον: Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ. Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ. Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ. Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

2. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι το 2016 θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων τους, καθώς σχεδιάζονται αλλαγές στους συντελεστές και στη φορολογική κλίμακα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης.

3. Τα εισοδήματα από ενοίκια, με το 2016 να φέρνει περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια. Μάλιστα, για τα εισοδήματα αυτά, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ), Με την αύξηση των φόρων στα ενοίκια να είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015.

4. Τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους το 2016 οι αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%.

Σημειώνεται πως στους φορολογουμένους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και τα «μπλοκάκια».

5. Τις επιχειρήσεις, των οποίων τα κέρδη του 2015 θα φορολογηθούν με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από 26%. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

6. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επίσης αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20%.

Κατάργηση απαλλαγών

Την ίδια ώρα όμως, φορολόγηση και νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης και την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, συζητήσεις για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα νέο φόρο και ενδεχομένως ενεργοποίηση του περιουσιολογίου είναι μερικά επίσης από τα νέα δεδομένα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης για το 2016. Ωστόσο, θα συνοδεύονται από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου (των 9.550 ευρώ) στα ίδια επίπεδα, που όμως θα συνδυαστεί με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος», το οποίο μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, αφού το νέο έτος καθίσταται υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, μιας και για να κρατήσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο όριο αλλά και τις εκπτώσεις φόρου που θα διατηρηθούν για τα εισοδήματα του 2016 θα πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις δαπάνες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση με «πλαστικό χρήμα».

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Πλασματικές αντικειμενικές και νέος φόρος ακινήτων

Για τα ακίνητα τώρα, δύο από τις βασικότερες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση το 2016 είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που όμως θα συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός νέου φόρου που θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φόροι που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχονται στο ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το εισπραχθέν ποσό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερο των 2,65 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να εξετάζει πώς θα μεταφέρει το βάρος στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, κάτι που βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το επιτύχει, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των ιδιοκτητών βρίσκεται στις μεσαίας και χαμηλής αξίας περιουσίες.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Οι αλήθειες και τα όνειρα για τη νέα χρονιά

Εκείνο πάντως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τι λένε οι φορείς που, εκπροσωπώντας ο καθένας μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων πολιτών, σχολιάζουν τα νέα μέτρα που θα μας φορτωθούν το 2016, κάνοντας παράλληλα λόγο για εκείνα που προσδοκά και ελπίζει να γίνουν ο κάθε μέσος Έλληνας, που πλέον έχει βαστάξει πολλά και δεν αντέχει άλλο.

«Είμαστε όρθιοι»

«Η φοροκαταιγίδα και η λιτότητα είναι οι αιτίες που μας φτάνουν στο αδιέξοδο. Ευχόμαστε αυτό το δυσάρεστο για όλους μας έργο, που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, να σταματήσει μέσα στο 2016. Είμαστε όρθιοι, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε, αλλά ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε και για τα χειρότερα, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε αυτή η χρονιά να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα. Οι προϋποθέσεις νομίζω ότι υπάρχουν. Έχουμε φτάσει σε πολύ άσχημο σημείο, γι' αυτό και πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε πειραματισμούς.

Είναι η στιγμή για να πατήσουμε σε ένα πιο σταθερό έδαφος. Να στηριχθεί η αγορά, να δοθούν κίνητρα και επιτέλους να μπει σε εφαρμογή ο αναπτυξιακός νόμος, να γίνουν επενδύσεις και μεγάλα έργα και φυσικά να μιλήσουμε για το νέο ΕΣΠΑ και για το τραπεζικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανόλης Αλιφιεράκης.

Ασφυκτικός κλοιός

«Όλα αυτά τα μέτρα έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο λιανικό εμπόριο και στην οικονομία. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και μια συναινετική διαδικασία, ώστε όλα αυτά που υπεγράφησαν να εφαρμοστούν με πιο ήπιους τρόπους. Η χώρα είναι πια κατακτημένη και χρειάζεται να συνεργαστούν όλοι στο πολιτικό σύστημα, για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να έρθει η ανάκαμψη, με τη συνδρομή και του τραπεζικού συστήματος. Κυρίως όμως πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι, χωρίς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει κράτος. Αυτά ελπίζουμε να γίνουν από εδώ και πέρα, αν και κρατάμε μικρό καλάθι», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

Αισιοδοξία

«Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το 2016 έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα. Πρέπει να διατηρούμε την αισιοδοξία μας, όμως, και εκείνοι που έχουν στα χέρια τους την τύχη της χώρας οφείλουν να σκύψουν στα προβλήματα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης και να προχωρήσουν σε ένα νέο, πιο δίκαιο ανάλογα με το εισόδημα του κάθε πολίτη και, αν μη τι άλλο, σταθερό φορολογικό σύστημα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.

ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΤΟ 2016

Σανίδα σωτηρίας και πάλι ο τουρισμός

Και αν στο φορολογικό σύστημα οι οιωνοί είναι κακοί, τα ευχάριστα για μια ακόμη φορά φαίνεται να έρχονται από τον τουρισμό, αφού, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 2016 θα είναι χρονιά ρεκόρ γι' αυτό το κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, τη νέα τουριστική σεζόν αναμένονται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες, κυρίως από τη Ρωσία, μετά και τα όσα έγιναν με την Τουρκία, ενώ αύξηση αναμένεται να σημειώσει και ο αριθμός των Γερμανών τουριστών.

Μάλιστα, όπως λέγεται, αρκετοί από τους μεγάλους γερμανικούς τουριστικούς πράκτορες προσφέρουν για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο περισσότερα ξενοδοχεία στους ενδιαφερόμενους σε σχέση με πέρυσι, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό. Σχολιάζοντας πάντως τις προσδοκίες αλλά και τα δεδομένα για τη νέα τουριστική σεζόν σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης τόνισε πως «ο τουρισμός είναι ευμετάβλητος. Ελπίζουμε όμως ότι το 2016 θα είναι μια καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περυσινή και στους αριθμούς και στα έσοδα. Η κατάσταση η οποία υπάρχει σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, αν μη τι άλλο, οδηγεί σε αύξηση των αριθμών. Όμως, για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας να είναι ανάλογες. Αν λοιπόν επιθυμούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αποκτήσουμε σταθερότητα, ηρεμία και ασφάλεια, ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες μας να αισθάνονται σιγουριά. Και αυτό είναι κάτι που ζητάμε και εμείς και ο τουρισμός».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια