default-image

"Παγώσαμε" και τώρα θα… μουλιάσουμε

Κρήτη
"Παγώσαμε" και τώρα θα… μουλιάσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από σήμερα αναμένεται να... ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας έστω και λίγο, αφού μετά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια στα ορεινά και τους παγετούς στα ημιορεινά και πεδινά της Κρήτης, που μας έκαναν όλους να μιλάμε για μια από τις πιο παγωμένες Πρωτοχρονιές των τελευταίων χρόνων, έρχονται οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, που βέβαια και είναι καλοδεχούμενες για όλους.

Συγκεκριμένα, τα φαινόμενα ήταν το ίδιο δύσκολα χθες το πρωί, ιδιαίτερα προς τις ορεινές ζώνες, ενώ έπεσαν και βροχές σε χαμηλότερα επίπεδα. Σταδιακά όμως αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων. Η βελτίωση άρχισε από τις βραδινές ώρες χθες. Η θερμοκρασία χθες το πρωί σημείωσε μεγάλη πτώση, αφού η μέση τιμή στις περισσότερες παράκτιες περιοχές έπεσε πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ορεινές ζώνες έφτασε μέχρι κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Ήταν μάλιστα χθες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας χαρακτηριστικό το φαινόμενο του κόσμου που "πλημμύρισε" τις χιονισμένες περιοχές της Κρήτης, με τα Ανώγεια να έχουν την τιμητική τους, για να χαρούν το χιόνι και να περάσουν έτσι όμορφα και μέσα στα λευκά την πρώτη μέρα του χρόνου.

Οι άστεγοι

Αλλά και για τους άστεγους υπήρξε μέριμνα. Ο Δήμος Ηρακλείου άνοιξε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αστέγων για τη φιλοξενία τους αυτές τις παγωμένες μέρες. Ωστόσο, λίγοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής Αρχής, αφού υπήρξαν πολλοί περισσότεροι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα καταφύγιά τους, όπου και παρέμειναν αγκαλιά με τα αδέσποτα σκυλιά τους και πάλεψαν για να επιβιώσουν μέσα στη βαρυχειμωνιά!

Έρχεται βελτίωση

Από τα ξημερώματα σήμερα, όμως, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, τα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση. Ωστόσο, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των Δήμων, παραμένει σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων, μετά και τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές.

Για σήμερα Σάββατο η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Χιονόνερο ή ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται και σήμερα, βέβαια, στα ορεινά-ημιορεινά και τις πρωινές ώρες πιθανόν καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά και νότια τοπικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Σταδιακά το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ενώ παγετός αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Βροχές στην Κρήτη αναμένονται και για αύριο Κυριακή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τόσο σήμερα όσο και αύριο, οι θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν στο νησί μας θα είναι σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με τις "πολικές" που βιώσαμε από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και οι οποίες δείχνουν να... μας εγκαταλείπουν.

Στα "άσπρα"

Χιονισμένη ήταν η φετινή Πρωτοχρονιά σε όλη τη χώρα, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Πολλά χωριά της Μεγαλονήσου, στα ορεινά τμήματα κυρίως, υποδέχτηκαν το νέο έτος ντυμένα στα λευκά.

Στα "άσπρα" ντύθηκαν και τα Ανώγεια για την υποδοχή του νέου έτους. Ο Δήμος Ανωγείων παραμένει σε συνεχή επιφυλακή, χωρίς πάντως μέχρις στιγμής να έχει αναφερθεί το παραμικρό πρόβλημα, ώστε να υπάρχει λόγος να επέμβει ο μηχανισμός. Οι δρόμοι διατηρούνται από την αρχή ανοιχτοί εντός του χωριού.

Οροπέδιο Λασιθίου

Και το Οροπέδιο Λασιθίου από νωρίς το πρωί της Πέμπτης είχε "ντυθεί στα λευκά". Η χιονόπτωση μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν είχε δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ωστόσο ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης βρισκόταν σε συνεχή επαφή με το γραφείο του στο Δήμο, αλλά και με επιτόπιες επισκέψεις στο διοικητή του Α.Σ. Οροπεδίου κ. Μαυρομάτη, καθώς επίσης με το προσωπικό επιφυλακής σε Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αλλά και το Κέντρο Υγείας.

Στα Χανιά

"Λευκή" Πρωτοχρονιά πέρασαν επίσης οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ορεινών περιοχών στα Χανιά, καθώς το χιόνι έχει σκεπάσει πολλά σημεία.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, το οδικό δίκτυο, τόσο από Λάκκους για Ομαλό όσο και στα ορεινά των Σφακίων και του δήμου Καντάνου-Σελίνου, τουλάχιστον μέχρι και χθες την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, παρέμενε ανοικτό.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Εγκλωβίστηκε οικογένεια στο δάσος του Ρούβα

Μια απλή και ωραία βόλτα τετραμελούς οικογένειας, που αποφάσισε να χαρεί το χιονισμένο τοπίο του Ψηλορείτη, λίγες ώρες πριν την έλευση του 2016, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία, με τον εγκλωβισμό τους στο δάσος Ρούβα! Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Το ζευγάρι από την περιοχή του Ηρακλείου και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, που επιχείρησαν ριψοκίνδυνα, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, να ζήσουν από κοντά το χειμωνιάτικο σκηνικό, ξεκινώντας για μια βόλτα στο δάσος του Ρούβα, είναι ασφαλείς μετά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Αίσιο τέλος είχε η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, στα ορεινά του Ψηλορείτη, όπου εγκλωβίστηκε η τετραμελής οικογένεια. Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, εννέα άνδρες και το ερπιστριοφόρο της ΕΜΑΚ κινητοποιήθηκαν προκειμένου να φτάσουν στο όχημα της οικογένειας, που κινδύνεψε να ζήσει την αλλαγή του νέου έτους κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, και να την απεγκλωβίσουν.

Χριστοφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News