Ειδήσεις

Unicef: Ένα στα 8 μωρά γεννήθηκε σε εμπόλεμη ζώνη

Συνήθως ειδήσεις που πονάνε κάνουν ένα άλμα στην ειδησεογραφία και μετά εξανεμίζονται. Όμως η είδηση με την οποία έκλεισε το 2015 είναι τόσο οδυνηρή, που δεν πρέπει να λησμονείται.

Το να σκέφτεται και μόνο κανείς ότι ένα στα οκτώ μωρά γεννήθηκε σε εμπόλεμη ζώνη το 2015, όπως ανακοίνωσε η UNICEF, είναι ό,τι πιο δραματικό μπορεί να σκεφτεί κανείς. Πόσω μάλλον ακούγοντας την περιγραφή του εκτελεστικού διευθυντή αυτού του Οργανισμού του ΟΗΕ: «Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα νεογέννητο παίρνει την πρώτη ανάσα του εν μέσω μιας σύγκρουσης, συχνά κάτω από τρομακτικές συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη».

Αυτά τα παιδιά, που βλέπουν το φως του ήλιου για πρώτη φορά μέσα στη φρίκη, τι μέλλον μπορεί να τα περιμένει; Και μόνο να το αναλογιστεί κανείς δακρύζει. Πόσω μάλλον όταν το δράμα τους δεν τελειώνει με μια απλή στατιστική, αλλά θα συνεχίζεται και μέσα στο 2016 και όσο ο ανθρώπινος παραλογισμός αποκτά τη μορφή πολεμικών συγκρούσεων.

Ας ελπίσουμε λοιπόν η επικαιρότητα που θα καταγράψουμε αυτές τις 365 μέρες που μόλις ξεκίνησαν δε θα περιλαμβάνει άλλες τέτοιες ειδήσεις. Μια ευχή τόσο στερεότυπη αλλά ταυτόχρονα τόσο αναγκαία. Καθώς οι οιωνοί μόνο αίσιοι που δεν είναι, αφού η UNICEF προβλέπει για το 2016 μια αύξηση σε 16,7 εκατομμύρια των παιδιών που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες.

Σ. Μ.

Σχόλια