default-image

"Μέθυσαν" οι Αμερικανοί με το ελληνικό κρασί

Περίεργα
"Μέθυσαν" οι Αμερικανοί με το ελληνικό κρασί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ελληνικό κρασί ζει... το δικό του αμερικάνικο όνειρο, λένε οι επιχειρηματίες στον τομέα του κρασιού, αναφερόμενοι στις εξαγωγές του προϊόντος προς την Αμερική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά την τελευταία πενταετία έχουν σημειώσει αύξηση 39% και 55%, αντίστοιχα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που εκπόνησε η Accu Poll, το 79% των καταναλωτών σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Βοστόνη, Χιούστον, Ντάλας και Σιάτλ, με οικογενειακό εισόδημα άνω των 50.000 δολαρίων και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γνώριζαν το ελληνικό κρασί.

Τώρα βέβαια, σε ό,τι αφορά τη φορολογία του ελληνικού κρασιού στη χώρα μας, η κατάσταση είναι δραματική. Ό,τι καλό πετυχαίνουν οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αμπελοοινικό τομέα, έρχεται να το καταστρέψει η ίδια η κυβέρνηση, με τον περίφημο φόρο στο κρασί. Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ αναφέρουν ότι με τη ρύθμιση επιβολής ΕΦΚ με 0,20 ευρώ ανά λίτρο οίνου ουσιαστικά πλήττονται τα χαμηλής κατηγορίας τιμής κρασιά, δηλαδή η λαϊκή κατανάλωση, αφού η σχετική ποσοστιαία αύξηση της τελικής τιμής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σχετική ποσοστιαία αύξηση των προϊόντων μέσης και υψηλής κατηγορίας τιμής.

Χ. Π.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News