default-image

Μόναχο: Μειώνεται η αστυνομική παρουσία μετά τον συναγερμό

Κόσμος
Μόναχο: Μειώνεται η αστυνομική παρουσία μετά τον συναγερμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παρουσία των αστυνομικών σε σταθμούς τρένων στο Μόναχο έχει μειωθεί και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι μια επίθεση μαχητών μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

«Έχουμε ακόμη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου και στον σταθμό Πάσινγκ αλλά έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με χθες το βράδυ», είπε ο Χέρμαν, αναφερόμενος στους δύο σταθμούς που έκλεισαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα όταν οι γερμανικές αρχές έλαβαν μια πληροφορία ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις.

«Δεν υπάρχουν νέοι συναγερμοί (ασφαλείας) για τις επόμενες ώρες και ημέρες», πρόσθεσε.

Την κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών του Μονάχου προκάλεσαν πληροφορίες για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Δύο βασικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης εκκενώθηκαν. Με ανάρτησή της στο twitter, μία ώρα πριν την αλλαγή του χρόνου, η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις συναθροίσεις λόγω σοβαρής απειλής.

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές επίθεση αυτοκτονίας φέρεται να σχεδίαζε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Μόναχο (νότια Γερμανία).

Οι πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή των γερμανικών Αρχών κάνουν λόγο για μία απειλή «μιας επίθεσης αυτοκτονίας», επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Μόναχο ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, Χουμπέρτους Άντρα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ομάδα «πέντε έως επτά» υπόπτων, ωστόσο προς το παρόν οι Αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία σύλληψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν «υπηρεσίες πληροφοριών φιλικής χώρας», η επίθεση είχε προβλεφθεί να διαπραχθεί από το Ισλαμικό Κράτος «γύρω στα μεσάνυχτα» στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου ή εκείνου του Πάσινγκ, στο δυτικό τμήμα της πόλης, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Γιοάχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας.

Οι δύο σταθμοί εκκενώθηκαν εγκαίρως και τα δρομολόγια των τρένων ανεστάλησαν, ανέφερε η αστυνομία της πόλης, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες που ήθελαν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις και να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι σταθμοί άνοιξαν και πάλι λίγες ώρες αργότερα.

Η αστυνομία, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, έστειλε επίσης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ένα Twitter με το οποίο προειδοποιούσε τους πολίτες σε πολλές γλώσσες.

«Η ομοσπονδιακή αστυνομία ενημέρωσε γύρω στις 19.40 ώρα Γερμανίας την αστυνομία της Βαυαρίας σχετικά με τα στοιχεία που έλαβε από την υπηρεσία πληροφοριών μιας φιλικής χώρας και αφορούν μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (…) που είχε σχεδιαστεί να γίνει (…) στο Μόναχο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και/ή εκείνον του Πάσινγκ» διευκρίνισε ο Χέρμαν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ποια χώρα έδωσε τις πληροφορίες.

Η Γερμανία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα τον περασμένο μήνα. Την 17η Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού με 130 νεκρούς, ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας είχε ακυρωθεί την τελευταία στιγμή λόγω της απειλής μιας επίθεσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News