Ειδήσεις

Μεγάλο το "φέσι" των φορολογουμένων στην εφορία

"Φέσι" που ξεπερνάει τα 11.5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν βάλει στην εφορία οι φορολογούμενοι, καθώς όπως μαρτυρούν τα στοιχεία η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων φορολογουμένων έχει πιάσει πάτο… με το μεγαλύτερο μέρος να αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2015 οι οφειλές των φορολογουμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες έφτασε τα 11,8 δισ. ευρώ. Με τον Νοέμβριο να καταδεικνύει την παντελή αδυναμία κάλυψης, καθώς το ποσό των οφειλών μόνο για τον ένα μήνα έφτασε το 1,5 δισ. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στα 83,6 δισεκατομμύρια ευρώ από 82,2 που ήταν στα τέλη του Οκτώβρη.

Ο κ. Αριστείδης 59 ετών από το Ηράκλειο, εργάζεται 35 περίπου χρόνια ως επαγγελματίας ψαράς. Παλεύοντας με το καΐκι του, κατάφερε να σπουδάσει με δυσκολία τα τρία του παιδιά. Σήμερα όμως με τους φόρους και τις υποχρεώσεις, χρωστάει χρήματα που δεν μπορεί να αποπληρώσει. Στην εφορία σήμερα κατέθεσε τις πινακίδες προσπαθώντας όπως εξήγησε να περιορίσει τα χρέη που λειτουργούν σαν θηλιά στο λαιμό του.

Αν και η ικανότητα να πληρώνουν οι φορολογούμενοι είναι περιορισμένη, φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ που ταυτίζεται άμεσα με τα ακίνητα των φορολογουμένων έχουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με την πλήρωμη τους όπως σημειώνουν οι φοροτεχνικοί.

Η Κρήτη και ειδικά το Ηράκλειο πάντως, ως προς τις πληρωμές, εμφανίζουν εικόνα που ξεπερνάει τους στόχους.

Στη ΔΟΥ Ηρακλείου από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο, πληρώθηκαν 39,6 εκατομμύρια ευρώ και για τα παλιά 44,5.

Στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου για τα νέα χρέη 7,5 εκατ. και για τα παλιά 8,7 εκατομμύρια, ενώ η ΔΟΥ Χανίων το ίδιο διάστημα εισέπραξε 26,2 εκατομμύρια και η ΔΟΥ Ρεθύμνου 10,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια