default-image

2015 και 1 παράπονα (και ευχές)

Απόψεις
2015 και 1 παράπονα (και ευχές)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δηλαδή τώρα θα πρέπει να νιώθουμε:

α) Χαρούμενοι που φεύγει το 2015 και έρχεται το 2016. Και καλά για το πρώτο η απάντηση είναι χωρίς σκέψη «ναι» (αν όχι γιούπι και μάλιστα με πυροτεχνήματα). Για το δεύτερο, όμως; Εκεί που έχει πάει το πράγμα, η έκφραση «και μη χειρότερα» μοιάζει απλά με μαύρο ανέκδοτο. Δικαιώνοντας το κάθε πέρυσι και καλύτερα.

β) Σε γιορτινή διάθεση όταν έχει αδειάσει η τσέπη και τα ψιλά που έχουν μείνει είναι καταδικασμένα να εξανεμιστούν στις υποχρεώσεις με την εκπνοή του έτους; Ούτε χαρτζιλίκι για τα κάλαντα δεν έχει περισσέψει. Και είναι και τα δώρα. Άντε τώρα τρέχα γύρευε πώς θα τα καλύψεις όλα αυτά…

γ) Χαμογελαστοί και τρισευτυχισμένοι στο ψοφόκρυο (μην ξεχνάτε έρχεται βαρύς χειμώνας πρωτοχρονιάτικο), την ώρα που η γη συμπληρώνει έναν ακόμη κύκλο γύρω από τον ήλιο, ήτοι μια χρονιά κατά τα ημερολογιακά δεδομένα; Και καλά όλα τα άλλα, αλλά το να πανηγυρίζουμε που φορτωνόμαστε έναν ακόμη χρόνο μοιάζει ελαφρώς παράδοξο. Για να μην πω πράμα άλλο. Πόσω μάλλον σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που οι ρυτίδες της σκοτούρας και τα άσπρα μαλλιά του άγχους μόνο γοητεία και φρεσκάδα που δεν αποπνέουν. Αφήστε δε που δεν υπάρχει σάλιο για περιποίηση προσώπου και δη κούρα ομορφιάς για να μας βρει ανανεωμένους το νέον έτος.

δ) Τη ζεστασιά των γιορτινών ημερών, όταν ακούς ότι θα πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία και πρέπει να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθείς, καθότι οι παραδοσιακοί κοστίζουν ο κούκος αηδόνι.

ε) Αισιόδοξοι επειδή έχουμε ένα νέο ξεκίνημα με νέες ελπίδες και μπόλικες ευχές; Πρώτον, για να είσαι αισιόδοξος πρέπει να έχεις κάτι χειροπιαστό στα χέρια σου, κάτι να ελπίζεις, κάτι να κοιτάζεις μπροστά και να παλεύεις γι' αυτό, κάποια προοπτική και κίνητρο. Διαφορετικά, βράσε την αισιοδοξία μαζί με την όριζαν (καθάπερ λέγει ο λαός) με λίγο νερό στο μπρίκι και ένα φύλλο κανέλας για νοστιμιά. Για γαρνίρισμα, επιλέξτε τσόχο από τον κήπο ή καμιά γλάστρα ή μια ξινίδα. Φυτρώνουν άφθονα παντού και είναι τσάμπα (κάτι σπάνιο σε αυτούς τους καιρούς). Και ας λένε οι Ασιάτες ότι το νέο έτος (του πιθήκου) θα είναι ευοίωνο. Τα ίδια έλεγαν και για το προηγούμενο (του προβάτου). Και συν τοις άλλοις μπαίνει το Φλεβάρη (με το κινέζικο σεληνιακό ημερολόγιο). Όσο για τις ελπίδες, αφήστε το καλύτερα, καθότι ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν για την αισιοδοξία. Περί ευχών... δι' ευχών! Διότι θα πήξουμε πάλι στα μηνύματα στα κινητά (συνήθως στερεότυπα που στέλνονται κατά ριπάς σε όλους) και στις ευχές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η μόνη ελπίς είναι να μου κάτσει ο πρώτος αριθμός του λαχείου, του τζόκερ ή του λόττο και να είναι με αρκετά μηδενικά ώστε να δικαιολογήσει όνειρα (τροπικά) και προοπτική (πολλών χιλιάδων μιλίων) στο χάρτη. Πολύ φοβούμαι όμως ότι το εν λόγω όνειρο το μοιραζόμαστε άλλοι 10 εκατομμύρια ιθαγενείς αυτού του τόπου.

Συνοπτικά, άλλη μια Πρωτοχρονιά βρίσκει τουλάχιστον τον υποφαινόμενο στα γνωστά μονοπάτια, με ακόμα πιο κατακρημνισμένη όμως διάθεση. Εκτός και αν η Θεά Τύχη ρίξει ένα βλέφαρο και προς τη μεριά μου. Οπότε σας υπόσχομαι ότι, σε αυτήν την περίπτωση - καλά να 'μαστε - το πρωτοχρονιάτικο άρθρο του 2016 θα είναι γεμάτο χρυσόσκονη, αστεράκια (χαχαλιές), αισιοδοξία και κέφι. Έως τότε, απλά πολλές ή μάλλον 2015, που με ΦΠΑ 1% γίνονται 2016... ευχές!

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News