default-image

Μέχρι τις 18/1 οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις

Κρήτη
Μέχρι τις 18/1 οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με προσοχή πρέπει οι παραγωγοί να δουν, ιδιαίτερα φέτος, τις περιπτώσεις τους, καθώς έχουμε ιδιαιτερότητες λόγω της νέας ΚΑΠ και υπάρχουν νέες κατηγορίες παραγωγών που για διάφορους λόγους δεν έχουν πάρει την πρώτη δόση, αλλά στην παρούσα φάση δε θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές.

Για κάθε περίπτωση, πάντως, όλος ο κόσμος που δεν έχει λάβει χρήματα από το περίφημο 90% του 52% της ενιαίας ενίσχυσης, θα πρέπει να απευθύνεται στις κατά τόπους ενώσεις, για να ξέρει αν πρέπει ή όχι να υποβάλει ένσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πάντως, κάνει την εκτίμηση προς τη "Νέα Κρήτη" ότι οι παραγωγοί εκείνοι που κόπηκαν επειδή δε συμπλήρωναν τα 4 στρέμματα γης δεν πρόκειται να δικαιωθούν από τώρα και μετά και δε χρειάζεται να κάνουν ένσταση. Μάλιστα, θα χάσουν τα δικαιώματά τους μέχρι και το 2020.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους παραγωγούς που δε συμπλήρωσαν τα 250 ευρώ. Κι εδώ έχουμε δύο κατηγορίες. Η μία είναι η κατηγορία των παραγωγών που μόλις καταβληθεί το πρασίνισμα θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν, αφού θα συμπληρώνουν με το πρασίνισμα τα 250 ευρώ. Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι που μαζί με το πρασίνισμα δε συμπληρώνουν τα 250 ευρώ, οπότε κόβονται μέχρι και το 2020. Και στις δύο κατηγορίες δεν απαιτείται ένσταση, όπως εκτιμάει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Μεγάλη κατηγορία κομμένων παραγωγών, εξάλλου, είναι και οι αγρότες εκείνοι που είχαν αγροτεμάχιο εντός κτηνοτροφικής περιοχής και αυτό "απορροφήθηκε" και αφαιρέθηκε από τα δικαιώματά τους. Εννοείται πως οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα προβούν στην υποβολή ενστάσεων.

Εξάλλου, μπάχαλο επικρατεί και σε βάρος των κτηνοτρόφων, πολλοί από τους οποίους πληρώθηκαν με μεγάλες μειώσεις την εξισωτική αποζημίωση του 2014, ενώ εκκρεμεί η εξισωτική αποζημίωση του 2015.

Στους νέους αγρότες, επίσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω περικοπών. Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μας αποκαλύπτει περίπτωση νέου αγρότη που έλαβε δικαιώματα 567 ευρώ και εκλήθη να πληρώσει ΕΛΓΑ 1.470 ευρώ.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν μεγάλες αδικίες, με την ένταξη στο εθνικό απόθεμα δενδρωδών καλλιεργειών που έχουν μέχρι τώρα εξαιρεθεί από την επιδότηση, και βέβαια η Κρήτη να δικαιωθεί, αφού σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη "σφαγή".

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News