Ειδήσεις

Βουτιά στους τζίρους μέχρι και 20% στη γιορτινή αγορά

"Βουτιά" στην κίνηση της αγοράς του Ηρακλείου διαπίστωσαν χθες οι κρεοπώλες και οι οπωροπώλες, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, με τη μείωση να κυμαίνεται σε μεγάλα ποσοστά, παρά το γεγονός ότι απέμειναν μόνο δύο εικοσιτετράωρα για την αλλαγή του χρόνου, που, για να τη γιορτάσουμε, καθόμαστε γύρω από το γιορτινό τραπέζι, τρώγοντας και πίνοντας.

Με τη διαφορά, όμως, ότι το τραπέζι της βραδιάς εκείνης δε θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και κάθε άλλο παρά πλουσιοπάροχα θα περάσει η μέση οικογένεια, που σε παλιότερες δεκαετίες έκανε το λεγόμενο "ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς" με κόσμο, πολύ φαγητό και πολύ κρασί, σε βαθμό που έφτανε ή και ξεπερνούσε τα όρια της υπερβολής!

Με λίγο κρασάκι, μειωμένη ποσότητα φαγητού, περιορισμένες παρέες ή αυστηρώς και μόνο οικογενειακά φαίνεται πως θα περάσει τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς ο περισσότερος κόσμος αυτές τις εορταστικές στιγμές, τουλάχιστον στον τόπο μας, κάτι που μπόρεσε χθες να διαπιστώσει όποιος κατέβηκε μια βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ο παραδοσιακός κρεοπώλης της οδού 1866 Χρήστος Δημητρίου είπε στη "Νέα Κρήτη" ότι συνήθως σε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς η κατανάλωση του κρέατος είναι μειωμένη, επειδή ο κόσμος κάνει το «κουμάντο του σε κρέας» από την περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά σε γενικότερο επίπεδο ο ίδιος θεωρεί ότι, σε σχέση με πέρυσι, έχει μειωθεί η κίνηση στα κρεοπωλεία του κέντρου του Ηρακλείου και ο τζίρος - κρίνοντας από το δικό του μαγαζί - έχει πέσει σε ένα ποσοστό όχι μικρότερο του 14%.

«Μετά από 53 χρόνια δουλειάς, εγώ θυμάμαι ότι συνήθως η νοικοκυρά έχει κρατήσει στην κατάψυξη κρέας από τα Χριστούγεννα και μειώνει τις αγορές την Πρωτοχρονιά», λέει ο Χρήστος Δημητρίου.

«Οι άνθρωποι έρχονται και αγοράζουν από όλα τα είδη κρέατος. Αλλά εκεί που είναι να πάρουν 2,5 κιλά κρέας, θα πάρουν 2. Εκεί που είναι να πάρουν 3 κιλά, θα πάρουν 2,5 κιλά και πάει λέγοντας», μας τόνισε χθες.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το χοιρινό, που έχει αυτές τις μέρες την τιμητική του, είναι, όπως μας είπε, φτηνότερο από πέρυσι. Το γουρουνόπουλο, για παράδειγμα, σε ένα μέσο όρο τιμής για τα παραδοσιακά κρεοπωλεία του Ηρακλείου κυμαίνεται το μεγάλο στα 6,90 ευρώ το κιλό και το μικρό στα 8,50 ευρώ το κιλό.

Στα λουκάνικα ισχύει περισσότερο από τα άλλα κρέατα, ίσως, το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Έτσι, σύμφωνα με τον Χρήστο Δημητρίου, το καλό λουκάνικο δε θα το βρούμε κάτω από τα 11 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν και τιμές που ξεκινούν από τα 5,5 ευρώ το κιλό, περίπου. Το απάκι από φιλέτο γουρουνιού πωλείται γύρω στα 14 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι οι αντίστοιχες τιμές ήταν από 7,50 μέχρι και 9 ευρώ το κιλό.

Στο χοίρο, οι μπριζόλες κυμαίνονται γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό, η χοιρινή σπάλα στα 3,50 ευρώ το κιλό και είναι ακριβότερα από πέρυσι κατά περίπου 50 λεπτά το κιλό. Στο μοσχάρι (πάντα ντόπιο), οι τιμές που μας έδωσε ο κ. Δημητρίου είναι στα 9,80 ευρώ το κιλό, το κόκκαλο 8,60 και το στήθος 5,90 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές είναι σταθερές σε σχέση με πέρυσι.

«Πάντοτε αναφερόμαστε, βέβαια, στα ντόπια κρέατα. Εγώ δε φέρνω εισαγόμενα, αλλά η αγορά και φέτος έχει γεμίσει», επισημαίνει ο ίδιος, ενώ αναφέρεται και στο γνωστό φαινόμενο των ελληνοποιήσεων από κυκλώματα τα οποία εκμεταλλεύονται την απουσία των ελέγχων στην αγορά από τους αρμόδιους φορείς.

Τα κρεοπωλεία αναμένεται να δουλέψουν πιο πολύ σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, παραμονή της έλευσης του 2016.

Άλλες εποχές

Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, ο παλιός και πρώην κρεοπώλης και πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Μαραγκουδάκης θυμάται: «Από το 1986 μέχρι και το 1998, περίπου, πραγματικά αυτές τις μέρες στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου η αγορά του κρέατος ήταν γιορτή. Τα ψώνια των γιορτών ήταν πραγματική γιορτή. Περνούσε ο κόσμος, ρωτούσε, έψαχνε το καλύτερο, έψαχνε αυτό που ήθελε για τη δουλειά που το ήθελε, δεν τον ενδιέφερε η τιμή. Τον ενδιέφερε μόνο η ποιότητα και η προέλευση του κρέατος. Και αυτές οι μέρες ήταν όπως έπρεπε να είναι. Γιορτές μέσα στα κρεοπωλεία, γιορτές παντού»... Αντιθέτως, «σήμερα βλέπεις τους ανθρώπους να πηγαίνουν στα κρεοπωλεία, να ρωτάνε, να ξαναρωτάνε. Και δεν εξαιρώ ούτε εμάς τους ίδιους. Προσπαθούν να βρουν τρόπο να γεμίσουν το τραπέζι τους. Και δεν είναι ότι τους ενδιαφέρει η ποιότητα. Τους ενδιαφέρει τους ανθρώπους. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά».

Ο Μανόλης Μαραγκουδάκης - που πραγματικά ως πρόεδρος των κρεοπωλών έγραψε ιστορία - θυμάται ότι πάντοτε τέτοιες μέρες ήταν καλές για τον κλάδο του. Όλα τα κρεοπωλεία δούλευαν ασταμάτητα τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολύ περισσότερα κρεοπωλεία σε σχέση με σήμερα. «Πλέον οι άνθρωποι μπαίνουν στα μαγαζιά χωρίς κέφι, ενώ ξεχνούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους ακόμα και το Χρόνια Πολλά για τις μέρες αυτές. Και όπου βρουν προσφορά στο κρέας πάνε να αγοράσουν, παρότι εγώ το έχω πει ότι βλέπω κάποιες τιμές που στο κρέας με τρομάζουν», καταλήγει ο κ. Μαραγκουδάκης.

Μεγάλη κατρακύλα στα οπωροκηπευτικά

«Από πέρυσι μέχρι φέτος η μείωση στα καταστήματά μας έχει φτάσει στο 20%. Κι εκεί που από το 2009 και για κάθε χρόνο υπήρχε μία σταθερή μείωση της αγοραστικής κίνησης, από πέρυσι μέχρι φέτος είναι τόσο μεγάλη που μιλάμε για "βουτιά"», μας ανέφερε ο πρόεδρος των οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι είναι προφανείς. Οι μειώσεις του εισοδήματος του κόσμου είναι ανάλογες με το ποσοστό αύξησης των "υποχρεώσεών τους" για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. και με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα. Εξάλλου, ο ίδιος επισημαίνει ότι σαφώς και έχει παίξει ρόλο η "σφαγή" των επιδοτήσεων. Τόσο το γεγονός ότι ένα 30% του κόσμου δεν πήρε καθόλου επιδότηση, όσο και τα εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από την αγορά λόγω των χιλιάδων παραγωγών που κόπηκαν επειδή έπαιρναν κάτω των 250 ευρώ επιδότηση ή είχαν κάτω των 4 στρεμμάτων γη.

«Τελείωσαν οι παρέες στα σπίτια. Τώρα η νοικοκυρά θα πάρει 2 μαρούλια αντί για τρία, ενώ, ειδικά στα φρούτα, δε θα πάρει παρά ελάχιστες ποσότητες ή και καθόλου. Μάλιστα, οι μπανάνες ξαναγίνονται όπως παλιά ταξικό φρούτο για τον πολύ κόσμο, που αποφεύγει πλέον να τις προμηθευτεί θεωρώντας τις ακριβές», σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

«Έρχεται η νοικοκυρά και προμηθεύεται για το τσουκάλι της τα απολύτως απαραίτητα. Και αν εκτός από άνηθο χρειάζεται να πάρει και ρόκα ή μαϊντανό κ.λπ., δε θα τα πάρει», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, τονίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν, παρότι σε όλα τα είδη είναι φέτος χαμηλότερες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, το μαρούλι, από 0,80 έως 1 ευρώ πέρυσι, φέτος δεν ξεπερνάει τα 0,60 με 0,70 ευρώ το ένα. Τα αγγούρια, από 1,80, δεν πωλούνται με τιμή άνω του 1,20 ευρώ το κιλό. Η ντομάτα, από 1,70, έχει μείωση τιμής στο 1,20 ευρώ το κιλό. Το λάχανο, από 0,70 ευρώ το κιλό, στα 0,40, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια, από 1,80, σε 1,50, τα κολοκυθάκια, από 2,50 ευρώ, στο 1,70. Το σπανάκι, από 2 ευρώ, σε 1,20 ευρώ το κιλό κ.ά.

Από τα φρούτα, τα μόνα που "κινούνται" είναι τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια, επειδή είναι τα πιο φτηνά. Συγκεκριμένα, τα μανταρίνια, από 1,50 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος ανέρχονται από 1 έως 1,20 ευρώ, και τα πορτοκάλια, από 0,80 έως 0,90 ευρώ το κιλό, φέτος πωλούνται από 0,60 έως 0,70 ευρώ το κιλό.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια