default-image

Φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές θέλει ο Γ. Σταθάκης

Οικονομία
Φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές θέλει ο Γ. Σταθάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιβολής ενός φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, πάνω από ένα όριο και εφόσον γίνει "σωστή" μελέτη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Ραδιοσταθμό Real FM. Συμπλήρωσε πως «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, πρέπει να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει».

Διευκρίνισε, ακόμη ότι, πριν τις 15 Φεβρουαρίου, θα ψηφιστεί νέος νόμος, ο οποίος θα εξαιρεί την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές. «Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι' αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Υπογράμμισε, επίσης ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για τη λήψη επιπλέον μέτρων το 2016.

Το μέτρο πάντως το είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη όταν ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων αλλά αναζητούνται πόροι για να ενισχύσουν το ασφαλιστικό και το επιβεβαίωσε πλήρως το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού,

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα εντός του 2016, με το επιχείρημα ότι οι δανειστές έχουν συμφωνήσει με τον προϋπολογισμό.

«Μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί ή υπονοηθεί αντίστοιχο αίτημα από τους θεσμούς. Θα μου προξενήσει τεράστια έκπληξη αν συμβεί το αντίθετο» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Επίσης, προανήγγειλε ότι θα θεσπιστεί νόμος μέχρι τις 15/2 με τον οποίο θα εξαιρούνται από την διαδικασία των πλειστηριασμών, τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν ήδη εξαιρεθεί στην πρώτη φάση και αφορούν στεγαστικά α' κατοικίας, καταναλωτικά νοικοκυριών και δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News