Ειδήσεις

Σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, καθώς αδυνατούν από τη μια να ενταθούν στη ρύθμιση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων και από την άλλη είναι απροστάτευτοι από διαδικασίες πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.

Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία για την υπαγωγή τους σε ρύθμιση για την επιμήκυνση των δόσεων των δανείων κατά δέκα χρόνια, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου υπαλλήλων ΟΑΕΔ τέως ΟΕΚ, τα στεγαστικά δάνεια που επιδοτήθηκαν από τον ΟΕΚ ανέρχονται σε 97.000, εκ των οποίων μόλις 20.000 έχουν υπαχθεί στη σχετική ρύθμιση.

Όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές, η επίμαχη ρύθμιση των δανείων δεν ωφέλησε τους περισσότερους δανειολήπτες, καθώς προϋπόθεση είναι να μη χρωστάνε ισόποσο των έξι τελευταίων δόσεων του δανείου τους.

Την ίδια ώρα ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του ΟΑΕΔ, είναι τα 84.500 στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν με κεφάλαια του τέως ΟΕΚ. Από τα 84.500 στεγαστικά δάνεια, το 70% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πρόκειται για δάνεια που δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση μέχρι σήμερα, με τους δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τις δόσεις να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και πανωτόκια περίπου 11%! Δάνεια που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. 

Αν συνυπολογιστούν τα ληξιπρόθεσμα κεφάλαια, οι τόκοι υπερημερίας, το σύνολο του άληκτου κεφαλαίου και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. 580 εκατομμύρια ευρώ.

Κωνσταντίνος Λιβέρης

«Στα 84.500 ανέρχονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τον ΟΕΚ από δικά του κεφάλαια. Αφορούν δάνεια χαμηλότοκα (έως 1%) σε ειδικές κατηγορίες τριτέκνων-πολυτέκνων, ΑΜΕΑ κ.ά. για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, τα οποία δεν υπάγεται σε καμία ρύθμιση μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τέως ΟΕΕ και τέως ΟΕΚ κ. Κωνσταντίνου Λιβέρη.

«Παρόλο που το επιτόκιο είναι χαμηλό, αν δεν αποπληρώνεται η δόση επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και πανωτόκια περίπου 11%. Για τα δάνεια αυτά το περίπου 70% έχει ήδη επιβαρυνθεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού είναι κατανοητό ότι η κρίση έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των ήδη χαμηλόμισθων νοικοκυριών που ήταν δικαιούχοι των δανείων», διευκρινίζει ο κ. Λιβέρης.

Όπως τονίζει «το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ευρώ, οι τόκοι υπερημερίας (πανωτόκια) τα 84 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο του άληκτου κεφαλαίου (συμπεριλαμβάνονται και το ποσό χορήγησης) και συν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αγγίζουν το ποσό των 1 δισ. 580 εκ. ευρώ.

«Για το 2016 η υποχρέωση του ΟΑΕΔ ως καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ παραμένει για 27,864 δάνεια αφού τα τελευταία δάνεια που είχε χορηγήσει ήταν το 2010, ενώ για το 2017 ο ΟΑΕΔ θα επιδοτήσει το επιτόκιο 16,756 δανείων, για το 2018 7,567 για το 2019 498 και τα τελευταία 123 δάνεια το 2020», καταλήγει ο κ. Λιβέρης.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια