Ειδήσεις

Οικονομικά βάρη εκατομμυρίων περιμένουν ΔΕΥΑ και Δήμο Χανίων

Μία δυσάρεστη οικονομική έκπληξη έκρυβε το τέλος της χρονιάς για το Δήμο Χανίων και τη ΔΕΥΑΧ που καλούνται να βρουν λύσεις και να αντιμετωπίσουν εκτός προγράμματος οικονομικές επιβαρύνσεις που θα ξεπεράσουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη αφορά το Δήμο Χανίων και το έργο αναστήλωσης του Παλιού Τελωνείου που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο δε θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, κάτι που σημαίνει ότι το υπολειπόμενο κόστος ενός εκατομμυρίου θα κληθεί να καταβάλει ο Δήμος, που αναζητά λύση.

Ακόμα μεγαλύτερα βάρη περιμένουν ωστόσο τη ΔΕΥΑΧ, που καλείται με βάση το νέο νόμο να πληρώσει ως κερδοσκοπική επιχείρηση φόρο 28% επί των βεβαιωθέντων και όχι εκ των εισπραχθέντων εσόδων και μάλιστα αναδρομικά για τις χρήσεις από το 2014.

Το ποσό που θα βγει από τα ταμεία της ΔΕΥΑΧ είναι 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί με ρύθμιση σε 5 ισόποσες δόσεις.

Ωστόσο μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη ΔΕΥΑΧ προκαλούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων στην Επιχείρηση, επίσης με αναδρομική ισχύ.

Διεκδικούν νομικά δώρα και άλλες παροχές, ενώ έχουν μάλιστα δικαιωθεί από πρωτόδικο δικαστήριο. Μαζί με τους νόμιμους τόκους το ποσό φτάνει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αντώνης Νομικός

Σχόλια