Ειδήσεις

"Αγριεύει" ο καιρός την Πρωτοχρονιά

Με ανοιξιάτικο καιρό μας αποχαιρέτησε η τελευταία εβδομάδα του χρόνου, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ραγδαία επιδείνωσή του, με πτώση της θερμοκρασίας, βοριάδες και χιόνια, ακόμα και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται να επηρεάσει και την Κρήτη, ιδιαίτερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και την πρώτη ημέρα του χρόνου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα.

Πιο αναλυτικά, την Πρωτοχρονιά η επέκταση του αντικυκλώνα από την Βόρεια Ευρώπη προς τα νότια, στην περιοχή του Αιγαίου, σε συνδυασμό με την πολύ ψυχρή εισβολή στην ανώτερη ατμόσφαιρα αναμένεται να αλλάξουν το σκηνικό του καιρού σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς επίσης και στην Κρήτη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Κρήτη θα είναι οι βροχές, το χιονόνερο στα ημιορεινά, χιόνια στα ορεινά, ωστόσο τα φαινόμενα αν και δε φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση ενδεχομένως να έχουν διάρκεια. Πολύ ισχυροί, βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη έως και θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Ύφεση του καιρού αναμένεται σταδιακά από την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών:

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου

Γενικά καλός προβλέπεται ο καιρός την Τρίτη με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή στα βόρεια του νησιού σε ημιορεινές κυρίως περιοχές, ενώ αργότερα αναμένεται περισσότερη ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 2 έως 3 μποφόρ, ενώ στα δυτικά έως και 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την ελάχιστη στους 10? C και τη μέγιστη στους 17? C.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου

Τις πρωινές ώρες ο καιρός αναμένεται να είναι καλός, αργότερα όμως προβλέπεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές αρχικά από τη δυτική Κρήτη και προς το βράδυ και στα ανατολικά.

Οι άνεμοι από θα πνέουν βόρειοανατολικοί 3-4 μποφόρ, ενισχυόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και τα 5 μποφόρ. Στα πελάγη η ένταση των ανέμων θα είναι στα 5 έως 6 μποφόρ, ενώ στο Κ. Αιγαίο έως και 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση με την ελάχιστη στους 9? C και τη μέγιστη στους 14? C (έως και  2? C θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία στα νότια τμήματα της Κρήτης).

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με αυξημένες νεφώσεις, βροχές, που κατά τόπους θα είναι έντονες, χιονόνερο σε ημιορεινές περιοχές, ενώ χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά (άνω των 700 μέτρων).

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού, δε φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ένταση των χιονοπτώσεων, πιθανόν όμως να παρατηρηθεί μεγαλύτερη διάρκεια στη διατήρηση των φαινομένων.  

Οι άνεμοι θα διατηρούνται από βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 5 έως 6 μποφόρ (σε μεγάλα υψόμετρα αλλά και  στα πελάγη η ένταση των ανέμων θα είναι στα 6 έως 7 μποφόρ, τοπικά έως και 8 μποφόρ).

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση με την ελάχιστη στους 5? C και την μέγιστη στους 7? C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα σημειωθούν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες).

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Με το ενδεχόμενο να κάνουν την εμφάνιση τους πρόσκαιρα ανοίγματα του καιρού, οι νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την πρώτη ημέρα του χρόνου, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, για την πρώτη ημέρα του χρόνου.

Τα φαινόμενα θα έχουν μικρότερη ένταση και σταδιακά θα υποχωρήσουν μέχρι τις βραδινές ώρες, οπότε αναμένεται και η σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι διατηρούνται από βόρειες γενικά διευθύνσεις με ένταση στα 5 έως 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες, ενώ αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά στα 3 έως 4 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρχικά από τα δυτικά και έως τις βραδινές ώρες και στην ανατολική Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, με την ελάχιστη τις πρωινές ώρες να είναι στους 5? C και τη μέγιστη να φτάνει στου 8? C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα σημειωθούν χαμηλότερες θερμοκρασίες).

Σχόλια