Ειδήσεις

"Από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα η υγεία των πολιτών"

Με την αφορμή της επίσκεψης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου του υπουργού Υγείας ο Σύλλογος Εργαζομένων για άλλη μια φορά με το υπόμνημα αυτό επαναδιατυπώνει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί, ασθενείς και γενικά οι υπηρεσίες υγείας του νομού και διεκδικεί την λύση τους, παρόλο που δεν έχει λάβει καμία απάντηση στις προηγούμενες ενημερώσεις από τον υπουργό, αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή του.  

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου και συνολικά στην υγεία-πρόνοια σε όλη τη χώρα είναι δραματική και επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στην υγεία.


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, με συνέπεια συνεχίζει τη δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των πολυιατρείων, των ιδρυμάτων πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς δημοσιονομικό χρέος, είτε είναι στο ευρώ είτε όχι.


Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι μέτρα που απορρέουν από συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ. Μέτρα που ξεκινούν από το γεγονός ότι η υγεία των λαϊκών οικογενειών έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, που πουλιέται για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων με αποτέλεσμα να μεταφέρεται όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, σε πλήρη εφαρμογή της λογικής της ανταποδοτικότητας.


Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου:
Σε δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την «προσαρμογή» της λειτουργίας του σαν επιχείρησης Α.Ε., με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του Ρεθεμνιώτικου λαού σε συνδυασμό με όσο το δυνατό λιγότερο, φτηνότερο και ευέλικτο προσωπικό. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για το 2015 είναι χαμηλότερος κατά πολύ. Τα χρέη του Νοσοκομείου είναι μεγάλα. Υπάρχει καθημερινή νομική πίεση στην οικονομική υπηρεσία από τους προμηθευτές για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.


Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 που ψήφισε η κυβέρνηση μειώνει ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία και μας φορτώνει νέους φόρους πολλών δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπονται πρόσθετα έσοδα (22 εκατ.) από την επαναφορά του 5ευρου ή την εφαρμογή ισοδύναμου αντιλαϊκού μέτρου όπως και με τα κυβερνητικά σχέδια για πλήρη εφαρμογή της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων (DRG), τα νοσοκομεία πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας. Όσα νοσοκομεία δεν προσαρμοσθούν στην λειτουργία ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες (με ασθενείς-πελάτες και όσο το δυνατό φθηνότερους και λιγότερους εργαζόμενους) θα κινδυνεύουν με κλείσιμο.


Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν σε μη αντικατάσταση όσων αποχωρούν λόγω σύνταξης, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η απάνθρωπη εντατικοποίηση της εργασίας, στα όρια των αντοχών των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 26.000 ενώ οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης για προσλήψεις, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν όλες, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αντί να το στελεχώνουν με μόνιμο προσωπικό επιλέγουν τις σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους επικουρικούς, παλιότερα τα STAGE, τώρα με μπλοκάκι, ΕΣΠΑ και μέσω Voucher.

Η αδυναμία χορήγησης ρεπό και αδειών, οι απλήρωτες για μήνες υπερωρίες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εντέλλεσθε για επί πλέον απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, η εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων από το προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (όπως στη τεχνική υπηρεσία, την καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση), είναι ο κανόνας. Κλονίζεται άμεσα, ακόμη και η ικανότητά του νοσοκομείου για διασφάλιση της αποτελεσματικής εφημέρευσης για όλο το μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν λειτουργεί πλέον Ουρολογική κλινική τρία κρεβάτια στην ΜΕΘ, το ένα από τα δυο χειρουργικά τραπέζια, τα μαγειρεία, το ένα από τα δυο πλυντήρια για το πλύσιμο των σεντονιών, υπολειτουργεί το φυσιοθεραπευτικό κ.λπ.


Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν σε στέγνωμα του Νοσοκομείου από υλικά και φάρμακα εξαναγκάζοντας τους νοσηλευόμενους να τα φέρνουν ακόμα και από το σπίτι τους .

Σε σταθερή κι καθημερινή επιδείνωση της λειτουργικότητας του και αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα μεθοδευμένα οι ασθενείς όλο και περισσότερο να αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε άλλα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων.


Αυτές οι πολιτικές είναι που γενικότερα αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ανασφάλιστους, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έρμαια της εκμετάλλευσης των ιδιωτικών κέντρων αλλά και θύματα της «φιλανθρωπίας» των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων που στήνουν Δήμοι και ΜΚΟ, πουλώντας «προστασία!» με μηδαμινές παροχές σε εξαθλιωμένους πάσχοντες.

Επίσης, σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Νομό μας, ΕΚΑΒ, ΠΕΔΥ, ΚΕΦΙΑΠ, Μονάδα Ψυχικής Υγείας και τα Κέντρα Υγείας. Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει είναι απόρροια των πολιτικών της ΕΕ και των έως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων. Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό, εξοπλιστικά μέσα, αναλώσιμα υλικά έχουν οδηγήσει τη λειτουργία των παραπάνω δομών σε οριακή κατάσταση, και στο κλείσιμο. Κοντά στα παλιά προβλήματα συνεχώς προστίθενται και νέα και με το πέρασμα τους στην ΔΥΠΕ.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην καταιγίδα των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων που πλήττουν σκληρά και βάναυσα τους συναδέλφους και γενικότερα όλα τα λαϊκά στρώματα από την μια, και τις συνεχιζόμενες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους από την άλλη.


Είμαστε αντίθετοι στην ολοκληρωτική διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις «μέχρι θανάτου» στα όρια ηλικίας, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικές εισφορές για το ασφαλιστικό, ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με εξαΰλωση των αποθεματικών τους.


Στόχος της είναι η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών και της ευθύνης για την ασφάλιση στις ατομικές πλάτες του κάθε ασφαλισμένου. Με αυτό τον τρόπο, κράτος και εργοδοσία δεν φέρουν ευθύνη για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου, ο οποίος πρέπει με τις δικές του εισφορές να εξασφαλίσει την σύνταξη του.


Λέμε όχι και στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα όπως είναι η νέα μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, οι νέες μειώσεις στο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών. Το νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο δημόσιο και η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, που φέρνει νέες μειώσεις. Το σύστημα μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο με υποχρεωτικές μετακινήσεις των εργαζομένων, και ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει τέλος!

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι για εμάς του εργαζόμενους μια λύση υπάρχει, να επιλέξουμε μαζικά το δρόμο που οδηγεί σε καθολική σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να επιβάλουμε ένα σύστημα υγείας, αποκλειστικά δημόσιο, με δωρεάν και καθολικές παροχές υγείας-πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης για το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Και από αυτό το βήμα διεκδικούμε: Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Σύνταξη στα 60 και τα 55 χρόνια αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες. Επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σταθερό 5ήμερο με 6ωρο-30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα.


Άμεση και γενναία χρηματοδότηση από το Δημόσιο προϋπολογισμό τέτοια που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του Ρεθεμνιώτικου Λαού. Όλοι οι ασθενείς να εξετάζονται και να περιθάλπονται χωρίς καμία προϋπόθεση ή οικονομική επιβάρυνση.


Την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση προτεραιότητα να δοθεί στην κάλυψη των 117 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι που οι βάρδιες να καλύπτονται επαρκώς και με αποτελεσματικότητα. Να ολοκληρωθούν οι μεταθέσεις των ενδιαφερόμενων εργαζομένων, και να ενταχθούν μόνιμα στην δύναμη του νοσοκομείου.


Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού έτσι που να λειτουργούν όλα τα τμήματα που προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου, με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, με επαναλειτουργία της ουρολογικής κλινικής, και της ΜΕΘ με ανάπτυξη όλων των χειρουργικών κρεβατιών, πρόσληψη φυσιοθεραπευτών για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου, κοινωνικών λειτουργών για την επαναλειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας, πρόσληψη προσωπικού εστίασης και μαγείρων για την επαναλειτουργία των μαγειρείων. Αναγκαία, επίσης κρίνεται και η πρόσληψη ηλεκτρονικών για την συντήρηση των υπολογιστών, οδηγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νοσοκομείου και κυρίως της αιμοδοσίας και της τεχνικής υπηρεσίας. Πρόσληψη θυρωρών, καθαριστριών, βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων, προσωπικού καθαριστηρίων κ.λπ.


Παράλληλα, άμεση απομάκρυνση των συνεργείων και των εργολάβων με ταυτόχρονη μονιμοποίηση του προσωπικού που απασχολείται σ' αυτούς.


Ανάκτηση όλων των μισθολογικών και των συντάξιμων απωλειών που είχαμε από το 2009 και μετά. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, νυχτερινών, σαββατοκύριακων και αργιών και εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να πληρώνονται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση τους. Να πάρει το προσωπικό τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες. Εφημερία γιατρών όλες τις ημέρες του μήνα απ' όλες τις ειδικότητες, με άμεση πληρωμή των εφημεριών χωρίς να γίνονται περικοπές και χωρίς "εντέλλεσθε".


Δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε παροχές σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και δωρεάν φάρμακα για όλους. Κατάργηση των ενταλμάτων που εκκρεμούν για διαβίβαση στην εφορία για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και δεν είχαν να πληρώσουν. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους. Κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.


Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Από εκεί θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για να καλυφτούν οι ανάγκες».

Σχόλια