Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης για το θάνατο του Α. Κασσέτα

Θλίψη προκαλεί και στην Κρήτη η απώλεια του μεγάλου φυσικού, του «γητευτή της Φυσικής», όπως τον αποκαλούσαν, Ανδρέα Κασσέτα, που το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης με επιστολή του εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του αναφέρει τα εξής: «Έφυγε από τη ζωή χθες ένας μεγάλος δάσκαλος, ένας μεγάλος φυσικός, ο Ανδρέας Κασσέτας. Η απώλεια είναι μεγάλη για όλους μας, καθώς ο Ανδρέας συνδύαζε με ένα μοναδικό τρόπο το ρόλο του δασκάλου, του Φυσικού και του ανθρώπου. Η αγάπη του για τη Φυσική και την εκπαίδευση, ο δικός του μοναδικός τρόπος να εκλαϊκεύει κάθε πτυχή της επιστήμης τον έκαναν για χρόνια παράδειγμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για τον Ανδρέα η Φυσική ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποίηση και ο τρόπος της διδασκαλίας του πάντα ποιητικός γοήτευε κάθε κοινό. Κάθε συζήτηση μαζί του ήταν μια περιπλάνηση.

Ως Σύλλογος Φυσικών Κρήτης εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του, και είμαστε σίγουροι ότι το έργο και η εκπαιδευτική προσέγγιση του Ανδρέα θα τον κρατήσει μαζί μας μέσα στις σχολικές αίθουσες θα μας συντροφεύει η ζωντάνια του».

Ποιος ήταν

Φυσικός, που δίδαξε σε χιλιάδες μαθητές, αλλά και καθηγητές, σε εκλαϊκευμένη μορφή την επιστήμη του, ο Ανδρέας Κασσέτας ήταν το πρότυπο του στρατευμένου ανθρώπου σε ό,τι λάτρευε. Και κυρίως λάτρευε την πνευματική καλλιέργεια και τη Φυσική.

Είχε γεννηθεί στο Κουκάκι το 1944. Από νωρίς αφιερώθηκε στην αγαπημένη του επιστήμη και τη μακρά πορεία στο δημόσιο σχολείο, ενώ δίδαξε Φυσική σε χιλιάδες μαθητές Γενικού Λυκείου - τα τελευταία χρόνια στην Ιόνιο Σχολή της Φιλοθέης. Την τελευταία δεκαετία διετέλεσε επιμορφωτής περίπου δύο χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη διδακτική της Φυσικής, αλλά και κειμένων που επιχειρούσαν το πάντρεμα Φυσικής και Λογοτεχνίας, ο Ανδρέας Κασσέτας διεκδικούσε πάντα μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία, που χάρη στη γνώση θα γκρεμίζει σύνορα.

Η κηδεία του Ανδρέα Κασσέτα θα γίνει την Τετάρτη στο Α' Νεκροταφείο.

Σχόλια