default-image

Εθελοντές από την Κρήτη διασώζουν πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο

Κρήτη
Εθελοντές από την Κρήτη διασώζουν πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαθήματα ζωής στο βορειοανατολικό Αιγαίο για τη διάσωση προσφύγων δίνουν πάνω από δέκα ημέρες εθελοντές από την Κρήτη, οι οποίοι ξεκίνησαν τη σημαντική αυτή αποστολή με ένα ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο διέθεσε επιχειρηματίας.

Εδώ και πάνω από δύο βδομάδες κατάφεραν να σώσουν από τα παγωμένα νερά εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών βρέφη και παιδιά, όπως περιγράφει συγκλονισμένος στο Ράδιο 9,84 και την "ΚΡΗΤΗ ΤV" ο καπετάνιος Ηλίας Κουτσούμπας.

«Η δράση ξεκίνησε από το Ηράκλειο και από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, με τη στήριξη της Περιφέρειας, φορέων όπως η ΔΕΠΤΑΗ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Γέφυρα της Αγάπης", ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αλικαρνασσού "Αρτεμισία" αλλά και Ιδιωτών», δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο κ. Κουτσούμπας.

«Η μικρή ομάδα αποτελείται από επτά άτομα, τα οποία είναι επαγγελματίες κυβερνήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι ταξιδεύουν σε όλη την ελληνική επικράτεια και στα παράλια της Μικράς Ασίας», συμπληρώνει, ενώ συγκλονισμένος μας μεταφέρει μία εμπειρία του το καλοκαίρι που μας πέρασε: «Το περασμένο καλοκαίρι, ταξιδέψαμε αρκετά προς Δωδεκάνησα, αντικρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς να περνάνε από μπροστά μας, να βλέπουμε λίγο αργότερα βουλιαγμένες λέμβους, σωσίβια και όχι μόνο, την ώρα μάλιστα που ήμασταν με τουρίστες πάνω στο σκάφος», συμπληρώνει.

«Αυτές οι τραγικές εικόνες», περιγράφει, «μας συγκίνησαν και έτσι με τη λήξη της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση με ένα ιστιοφόρο μήκους 14 μέτρων που μας χορήγησε ο Ιδιοκτήτης του και το οποίο ανήκει στην εταιρεία "Ωκεανός Γιότ" που εδρεύει στο Φάληρο».

Σε Χίο και Οινούσες η μάχη για τη διάσωση

«Δραστηριοποιούμαστε στη Χίο και στην περιοχή των Οινουσών. Ενταχθήκαμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της λιμενικής Αρχής Χίου ως ομάδα διάσωσης, ενώ επεμβαίνουμε όπου χρειαστεί», αναφέρει ο καπετάνιος, ενώ ενημερώνει πως «αρκετοί πλέον δεν πεθαίνουν από πνιγμούς αλλά από υποθερμία».

Όπως μας περιγράφει τα συναισθήματά του είναι ανάμεικτα:«Στεναχώρια μαζί με χαρά. Αντικρίζουμε τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στα πρόσωπά τους, συναισθήματα που βιώνουμε συγχρόνως, ενώ βλέπουμε την αγωνία, την ανακούφισή τους αλλά και το φόβο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ φοβισμένοι. Πηγαίνουμε να τους σώσουμε και νομίζουν ότι είμαστε Τούρκοι που θα τους γυρίσουν πίσω ή άνθρωποι που σχετίζονται με κυκλώματα εμπορίου οργάνων».

Συγκλονιστικές στιγμές

«Προσωπικά, συγκλονίστηκα περισσότερο από τη διάσωση ενός βρέφους 15 ημερών αλλά και ενός παιδιού 3 ετών», μας λέει ο κ. Κουτσούμπας. «Για την πρώτη περίπτωση του βρέφους, το ανεβάσαμε στο σκάφος ημιθανές, με το πλήρωμα να το γδύνει από τα ρούχα που είχαν μουλιάσει στο νερό, να το ζεσταίνει και με το βρέφος να επανέρχεται και να είναι καλά στην υγεία του», τονίζει.

Συνεχίζει περιγράφοντας τη δεύτερη περίπτωση: «Θυμάμαι την αντίδραση του 3χρονου παιδιού που δεν ήταν με τους γονείς του και που είχε γαντζωθεί σε μια κοπέλα που ανήκει στο πλήρωμά μας και η οποία το πρόσεχε, μέχρι εμείς να επιστρέψουμε και πάλι στο σημείο. Φώναζε "μαμά", έκλαιγε και ανέβασε πυρετό, με την αγωνία να λαμβάνει τέλος όταν βρέθηκαν οι γονείς του την επόμενη μέρα. Αυτές τις εικόνες με την αγωνία στο πρόσωπο του πατέρα για το αν είναι τελικά το δικό του παιδί δε θα τις ξεχάσω ποτέ».

Η απάντηση στον Σόιμπλε

«Χωρίς να βιώσεις την πραγματικότητα και να νιώσεις τα συναισθήματα των προσφύγων, το φόβο για τη ζωή τους, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους, εκ του ασφαλούς κάνεις δηλώσεις βασιζόμενος στη θεωρία και τους αριθμούς», είναι η απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον καπετάνιο Ηλία Κουτσούμπα, που και σήμερα με εθελοντές από το Ηράκλειο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου δίνουν τη μάχη της σωτηρίας δεκάδων προσφύγων.

Τελευταίος απολογισμός, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που έδωσε ο καπετάνιος, είναι οι εκατόν εννέα οι διασωθέντες κατά τη σημερινή πρώτη επιχείρηση και 100 ακόμη στη δεύτερη.

Συγκλονίζουν την ίδια ώρα οι περιγραφές του για τις ανθρώπινες ιστορίες με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Αίσθηση προκαλούν επίσης τα όσα αναφέρει στο σταθμό για στρατιωτικό που υπηρετεί σε φυλάκιο και βρίσκεται καθημερινά στη ζώνη του πυρός.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του Γ. Σαχίνη στο Ράδιο 9,84:

Ο Ηλίας Κουτσούμπας

Πριν από μια βδομάδα έσωσαν 75 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα βρέφος και 45 παιδιά. Ανήμερα των Χριστουγέννων έσωσαν 55 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα βρέφος και 20 παιδιά, ενώ πρόσφατα έσωσαν δύο ηλικιωμένους σε βραχονησίδα.

Τα συναισθήματά τους ανάμεικτα σε κάθε διάσωση… ενώ οι εικόνες από τη διάσωση βρεφών και παιδιών θα μείνουν για πάντα αποτυπωμένες στο μυαλό των εθελοντών από την Κρήτη, οι οποίοι συνεχίζουν τη προσπάθεια, έχοντας τη στήριξη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου, της Περιφέρειας, φορέων αλλά και ιδιωτών.

Σοκαριστικές περιγραφές

Συγκλονιστικά είναι όμως και τα όσα περιέγραψε πριν τέσσερις ημέρες ο καπετάνιος του σκάφους Ηλίας Κουτσούμπας και στο Ράδιο 9,84 και στον Γ. Σαχίνη, για την κατάσταση των ανθρώπων που μπαίνουν στη θάλασσα με τα παιδιά τους για να σωθούν από τα πυρά του πολέμου.

«Δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε όταν η θάλασσα γίνεται ασημί από ανθρώπους που παλεύουν να ζήσουν», λέει από την πλευρά του ο διασώστης Μπάμπης Συμεωνίδης, καταγράφοντας τα όσα βιώνουν οι πρόσφυγες.

Οι Γιώργος Κολυβάκης και Ηλίας Κουτσούμπας επισήμαναν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από παιδικά είδη, ρούχα-παπούτσια, γυναικεία είδη και είδη ατομικής ανάγκης, τρόφιμα μακράς διάρκειας και γάλα για τα παιδιά.  

Το τηλέφωνο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου για πληροφορίες και τις προσφορές του καθενός από εμάς είναι 2810 242 120.

Ακούστε τις περιγραφές των εθελοντών από την Κρήτη στο Ράδιο 9,84:

Ρεπορτάζ:

Γιώργος Σαχίνης, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News