default-image

Ξανανοίγει το παλιό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

Κρήτη
Ξανανοίγει το παλιό κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου περνά σήμερα το απόγευμα η εν μέρει επαναλειτουργία του παλιού νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου...  Στη συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για την καθιερωμένη ώρα, δηλαδή στις 5:55 το απόγευμα, υπάρχει μια πλούσια ατζέντα ημερήσιας διάταξης επί τεχνικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων.

Ένα όμως από τα θέματα που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων που αφορά στην εν μέρει επαναλειτουργία του παλιού νεκροταφείου...

Λέμε εν μέρει, διότι η σχετική απόφαση της δημοτικής Αρχής, που τίθεται προς έγκριση σήμερα στο Συμβούλιο, προβλέπει την επαναλειτουργία του ενός τρίτου - σχεδόν - του νεκροταφείου, του κομματιού δηλαδή των 9 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται οι οικογενειακοί τάφοι, οι οποίοι είναι και οι μόνοι, με βάση το σχεδιασμό της Λότζιας, που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κοιμητηρίου - κοντά στα 16 στρέμματα - των τάφων τριετίας προβλέπεται να αναπλαστεί μελλοντικά ως χώρος πρασίνου.

Αν και υπήρχαν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και πιέσεις μιας μεγάλης μερίδας περίοικων που ζητούν να μπει "λουκέτο" σε όλο το νεκροταφείο, με βάση και προ ετών σχετική απόφαση του ΣτΕ, στη δημοτική Αρχή αποφάσισαν την εν μέρει επαναλειτουργία του κοιμητηρίου. Αποκλειστικά για τους οικογενειακούς τάφους. Πλέον στη Λότζια έχουν και ένα σημαντικό εφόδιο για να προχωρήσουν στο σχεδιασμό, αφού οι ενστάσεις που είχαν καταθέσει περίοικοι με αίτημα το πλήρες κλείσιμο του παλιού κοιμητηρίου απορρίφθηκαν σε δεύτερο βαθμό από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης...

Στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του νεκροταφείου, εκπονήθηκε - θυμίζουμε - και ειδική τεχνική μελέτη, που προτείνει περιορισμένης εμβέλειας παρεμβάσεις για την καλύτερη δυνατή λειτουργική διαχείριση του κοιμητηρίου.

Οι παρεμβάσεις, όπως προβλέπονται στη μελέτη, έχουν ως στόχο την άρση των προβλημάτων που είχε διαπιστώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 προέβλεπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του, καθώς με την υπερχρήση του κοιμητηρίου είχε δημιουργηθεί υπερκορεσμός και υπερμόλυνση του εδάφους...

Πέρα από το θέμα του νεκροταφείου, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, θα συζητηθούν μια πλειάδα θεμάτων... Μεταξύ άλλων:

 - Έγκριση χαρτογραφικού υλικού υπόβαθρου που συνοδεύει την Κανονιστική Πράξη Κοινόχρηστων Χώρων της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου (λήξη δημόσιας διαβούλευσης) - (απόφαση 85/2015 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

- Πρακτικό Κυκλοφορίας 5/2015 (λήξη δημόσιας διαβούλευσης) - (απόφαση 84/2015 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

- Εξέταση ένστασης κατά των 613/2015 και 358/2015 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τροποποίηση σχεδίου πόλης Ηρακλείου, στο Ο.Τ. 119 (Γ 1768) - 120 (Γ1765) της Πολεοδομικής Ενότητας "Άγιος Ιωάννης-Μεσαμπελιές-Φορτέτσα" (απόφαση 82/2015 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

 - Έγκριση τρόπου εκτέλεσης του έργου "Ανάπλαση των βασικών οδών πρόσβασης και του περιβάλλοντος χώρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (φάση Β).

 - Ανανέωση διάρκειας μείωση μισθωμάτων αστικών ακινήτων και καταστημάτων της λαχαναγοράς που εκμισθώνει ο δήμος Ηρακλείου για το έτος 2016.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News