default-image

Ολόκληρη η Ευρώπη έκανε ανοιξιάτικα Χριστούγεννα

Ολόκληρη η Ευρώπη έκανε ανοιξιάτικα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρωμα άνοιξης για τα φετινά Χριστούγεννα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τη Μόσχα μέχρι το Λονδίνο. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στη χώρα του Άγιου Βασίλη, την παγωμένη Φινλανδία, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου την εβδομάδα αυτή των Χριστουγέννων.

«Πρόκειται πραγματικά για Χριστούγεννα που θα περάσουμε στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Φρεντερίκ Νατάν της μετεωρολογικής υπηρεσίες της Γαλλίας αναφερόμενος στις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, από το Λονδίνο έως τη Μόσχα.

«Την περασμένη Κυριακή, ο υδράργυρος κατέγραψε ένα απόλυτο ρεκόρ για το μήνα Δεκέμβριο στην Φινλανδία: τα θερμόμετρα έδειξαν 11,2 βαθμούς Κελσίου στο Κοκεμάκι», μια περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γάλλος μετεωρολόγος.

Στο Ελσίνκι, ο υδράργυρος ανήλθε στους 10,3 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ για την πρωτεύουσα, όπου ο μέσος όρος για τον μήνα Δεκέμβριο κυμαινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες υπό το μηδέν (-1 βαθμοί Κελσίου).

Στη Στοκχόλμη η θερμοκρασία ανέβηκε στους 12,6 βαθμούς Κελσίου. Άλλο ένα ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο, κατά τον οποίο συνήθως τα θερμόμετρα δείχνουν κατά μέσο όρο -1,7 βαθμούς Κελσίου.

Στο ίδιο κλίμα και η Εσθονία με 11,3 βαθμούς Κελσίου στο Ταλίν, όπου το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το μήνα Δεκέμβριο ήταν 10,6 βαθμοί Κελσίου (το 2006) σε αντίθεση με το μέσο όρο για το μήνα αυτό που είναι -1 βαθμοί Κελσίου.

Αλλά και στο Λονδίνο οι καιρικές συνθήκες είναι αξιοσημείωτα ήπιες, υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Νατάν, που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στο πάρκο Σεντ Τζέιμς τα θερμόμετρα έδειξαν 16,9 βαθμούς Κελσίου και 16,4 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Επιπλέον, 2.500 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στη Μόσχα, καταγράφονται μία μετά την άλλη πρωτόγνωρες για την εποχή θερμοκρασίες.

Στην Κόκκινη Πλατεία το τεχνητό παγοδρόμιο έκλεισε σήμερα για τεχνικούς λόγους. Δεν είναι πλέον ένα παγοδρόμιο, είναι μια όμορφη λίμνη εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του παγοδρομίου.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα 1.200 φυσικά παγοδρόμια της πρωτεύουσας, δεν άνοιξαν ποτέ για το κοινό.

Στην Αγία Πετρούπολη, στις όχθες της Βαλτικής, ο υδράργυρος ανήλθε σήμερα στους 11 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία έσπασε κατά 5 βαθμούς και άνω το προηγούμενο ρεκόρ για αυτήν την περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News