default-image

Οι μισές οικογένειες ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων

Οικονομία
Οι μισές οικογένειες ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας καταδεικνύει ότι οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα ζουν με τη σύνταξη των ηλικιωμένων. Η οικονομική ασφυξία από τη μια και από την άλλη η ανεργία έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα, μέσα στο οποίο νέοι και κυρίως άνεργοι άνθρωποι επιστρέφουν στα πατρικά τους, ενώ ένα τεράστιο ποσοστό αδυνατεί να καλύψει λογαριασμούς και υποχρεώσεις. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι συνταξιούχοι που, αν και προσπαθούν να στηρίξουν τα παιδιά τους, όπως λένε, με τις νέες περικοπές αδυνατούν να τα καταφέρουν.

Τα στοιχεία για το πώς διαβιούν άνεργα κυρίως μέλη οικογενειών προκαλούν σοκ, καθώς μία στις δύο οικογένειες επιβιώνει χάρη στις συντάξεις των οικείων της προσώπων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, έχει στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία, ενώ το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Ένα στα δέκα νοικοκυριά αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθει στην κρίση, ενώ οι πρόσφατοι νόμοι για τη φορολόγηση ακινήτων, τις κατασχέσεις καταθέσεων και τη μερική άρση των πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα νοικοκυριά που στηρίζουν τις ελπίδες τους στη σύνταξη που λαμβάνουν τα ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών τους.

Ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες και δάνεια, ενώ το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Ποσοστό που φτάνει το 41,7% δηλώνει ότι δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων, ενώ μια συντριπτική πλειοψηφία που πλησιάζει το 94,6% των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ex4nat0d/

Διπλά απογοητευμένοι δηλώνουν όμως και οι συνταξιούχοι, που βλέπουν τα παιδιά τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάνοντας και οι ίδιοι προσπάθειες από τη σύνταξή τους να τα ενισχύσουν. Κάτι που όπως λένε δεν γνωρίζουν πώς θα μπορέσουν να εξακολουθήσουν να κάνουν, αφού με τις περικοπές στις συντάξεις αδυνατούν ακόμη και οι ίδιοι να επιβιώσουν.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News