default-image

Η Κρήτη στην έρημο του Σινά

Κρήτη
Η Κρήτη στην έρημο του Σινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναχώρησε για την έρημο του Σινά - στην Ερυθρά Θάλασσα - η καλλιτεχνική αποστολή που συγκρότησε ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "Αετογιάννης" προκειμένου να εκπροσωπήσει την Κρήτη, την Ελλάδα και την Ευρώπη στο Διεθνές Φεστιβάλ για την Ειρήνη που πραγματοποιείται τις επόμενες μέρες στην Αίγυπτο.

Ο γνωστός -για τις εμφανίσεις του στο εξωτερικό - Όμιλος έλαβε αποκλειστική πρόσκληση από το Κράτος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για να παρουσιάσει στη χώρα αυτή τη δημοτική και βυζαντινή μας παράδοση.

Είναι η έκτη φορά που ο Όμιλος "Αετογιάννης" (www.Aetogiannis.gr) εκπροσωπεί την Ελλάδα στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ για άλλη μια φορά η αποστολή και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχαν έντονο κρητικό χρώμα. Χοράρχης της Χορωδίας επελέγη ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Κρήτης κ. Ανδρέας Γιακουμάκης.

Αντίστοιχα επελέγησαν άξιοι εκπρόσωποι της δημοτικής μας παράδοσης, όλοι με πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, δεξιοτέχνες των παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Κρήτης και της καθ' ημάς Ανατολής (κανονάκι, λύρες, λαγούτα, ούτι, αυλοί, άσκαυλοι, κρουστά κ.λπ.).

Η αποστολή θα βρεθεί για μια εβδομάδα περίπου σε Κάιρο, Σαρμ ελ Σέιχ, έρημο Σινά και Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά ακολουθώντας ένα σκληρό αλλά δημιουργικό πρόγραμμα εμφανίσεων. Οι εμφανίσεις αυτές εντάσσονται στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ για την Ειρήνη, την κατανόηση και τη συνεργασία των λαών και των θρησκειών, το οποίο πραγματοποιείται συμβολικά στον ιερό χώρο του θεοβάδιστου Όρους Σινά μπροστά από το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

Το Μνημείο της Παγκόσμιας Ειρήνης στο Σαρμ ελ Σέιχ

Η επιλογή του χώρου δεν έγινε τυχαία. Ο χώρος που βρίσκεται το ελληνικό μοναστήρι αποτελεί σταυροδρόμι και σημείο συνάντησης για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου: το Χριστιανισμό, το Μωαμεθανισμό και τον Ιουδαϊσμό.

Ιδιαίτερα για την περίοδο που διανύουμε, το Φεστιβάλ αποκτά ξεχωριστή συμβολική σημασία αφού πριν λίγο διάστημα σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση στο ρώσικο επιβατικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ πάνω από την έρημο του Σινά. Η επίθεση όπως αποδείχθηκε αποτελούσε χτύπημα θρησκευτικού φανατισμού και απέναντι σε αυτόν το φανατισμό έρχεται να σταθεί το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, με την καλλιτεχνική συνύπαρξη των μουσικών και των παραδόσεων των λαών του κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News