Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία τα έργα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κυκλοφοριακή ανάσα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και στις περιοχές Μασταμπά και Ατσαλένιου Ηρακλείου, καθώς δόθηκε σε κυκλοφορία τμήμα δρόμου που είχε κλείσει εδώ και αρκετούς μήνες για τις ανάγκες εργασιών στο πλαίσιο του μεγάλου και… πολύπαθου έργου ανάπλασης της Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και με τη νυν δημοτική αρχή να "τρέχει" για να ξεμπλοκάρει το έργο.

Πρόσφατα "έπεσε" η πρώτη στρώση ασφαλτικού και σε μήκος 700 μέτρων, με το επίμαχο τμήμα του δρόμου να κυκλοφορείται από τα οχήματα ενώ παράλληλα ξεπεράστηκαν και τα ζητήματα με την Αρχαιολογία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες επίστρωσης των πλακών πεζοδρομίων αλλά και τοποθέτησης σύγχρονων φωτιστικών τύπου LED, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος εκτιμά ότι σε ενάμιση μήνα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η τελική στρώση ασφαλτικού, διαγραμμίσεις και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για έναν δρόμο που έχει καταντήσει… σίριαλ, ενώ έχουν γίνει δεκάδες - αν όχι εκατοντάδες - ρεπορτάζ, με την αρχή να γίνεται το 2007, οπότε κάτοικοι της οδού έρχονται αντιμέτωποι με υποχωρήσεις του δρόμου λόγω των έργων που εκτελούσε η ΔΕΥΑΗ, με την ανασφάλεια να κυριαρχεί και με τους ίδιους να φοβούνται μην πέσει το σπίτι ή η αυλή τους την επόμενη φορά.

Δεν προλαβαίνουν να συνέλθουν από το πρώτο σοκ, καθώς ακολουθεί το έργο ανάπλασης, με τους ίδιους να έρχονται αντιμέτωποι με τη σκόνη, με τις λάσπες, με ημιτελή έργα και λακκούβες-παγίδες, με προβλήματα πρόσβασης στις οικίες τους, με την αδιαφορία όπως τόνιζαν των αρμοδίων, ενώ επιπλέον ζούσαν με τον εφιάλτη πλημμυρικών φαινομένων, την περίοδο των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πλέον το μαρτύριο που βιώνουν οδεύει προς το τέλος του, με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου να μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό δρόμο, καθώς αυτός συνδέει την Ιερολοχιτών με την Παπαναστασίου και με την ευρύτερη περιοχή να αναβαθμίζεται αισθητικά και περιβαλλοντικά.

Στα σχέδια της δημοτικής Αρχής είναι η σημαντική οδική αρτηρία της πόλης, η νέα αυτή Πεταλοειδής, να καταλήξει στη λεωφόρο Κνωσού στο ύψους του Μπεντεβή, όπου εκεί στοχεύει να δημιουργήσει ένα μεγάλο κόμβο, ο οποίος φέρει το όνομα «Μινωική Ασπίδα» λόγω του σχήματος που θα έχει.

Περιγραφή του έργου ανάπλασης της Μ. Αλεξάνδρου

-Πλήρης ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα της λεωφόρου αλλά και στις κάθετες οδούς για την προσαρμογή τους με τη Μ. Αλεξάνδρου.

-Κατασκευή νέων πεζοδρομίων 1,80 επί 3,60 με έγχρωμες αντιολισθητικές τσιμεντόπλακες.

-Δημιουργία δεντροστοιχιών με φυτεύσεις 400 μεγάλων δέντρων και άλλων φυτών και κατασκευή νησίδων πρασίνου.

-Στις γωνίες των πεζοδρομίων και σε επιλεγμένα σημεία κάθετα προς το μήκος των πεζοδρομίων κατασκευάζονται ράμπες ΑΜΕΑ.

-Αστικός εξοπλισμός που αποτελείται από παγκάκια, απορριμματοδέτες, κ.λπ.

-Τοποθέτηση εμποδίων στάθμευσης στα σημεία που πρέπει για την παρεμπόδιση της παράνομης στάθμευσης (ράμπες ΑμεΑ κ.λπ.).

-Τοποθέτηση νέων φωτιστικών.

-Δίκτυα ύδρευσης και όμβριων υδάτων.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια