Ειδήσεις

Σχέδιο Καμμένου για στρατιωτική θητεία γυναικών

Υποχρεωτική 5μηνη υπηρεσία σε ακριτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη. "Ψαλίδι" στις γνωστές και μη εξαιρετέες αποσπάσεις φαντάρων σε υπηρεσίες-γραφεία της Αθήνας. Επιστροφή των φαντάρων του Ναυτικού στα πλοία... Αναγνώριση επαγγελματικής προϋπηρεσίας αναφορικά με συγκεκριμένα στρατιωτικά πόστα, όπως π.χ. η υπηρεσία στρατεύσιμων σε στρατιωτικές μονάδες και δομές υγείας…

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ποίκιλες αλλαγές στο Στρατό, που είναι προ των πυλών, μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας "Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις".

Υποχρεωτική στράτευση γυναικών

Πέρα από τα παραπάνω που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, ο υπουργός Άμυνας σχεδιάζει ακόμη την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, τουλάχιστον για όσες διεκδικούν θέση στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και στο Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα φέρεται διατεθειμένος να προωθήσει και την προαιρετική στράτευση για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες.

Στα πλάνα του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το "Έθνος της Κυριακής", συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η και δημιουργία στρατιωτικών λυκείων.

Ο Πάνος Καμμένος θεωρεί ότι «η σύγχρονη Ελληνίδα απέδειξε ότι μπορεί να είναι καλή αξιωματικός και καλή υπαξιωματικός, γιατί όχι να είναι και καλή στρατιωτίνα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Καμμένος υποστηρίζει ότι «ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ταμπού και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει όλα τα ανδρικά "κάστρα" και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ καλύτερες από τους άνδρες. Θυμάστε πώς ξεσήκωσαν τον κόσμο οι φεμινίστριες στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν κατετάγησαν οι πρώτες γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις; Σήμερα, πετάνε μαχητικά, οδηγούν άρματα, διοικούν ολόκληρες μονάδες. Ήρθε η ώρα λοιπόν, μετά από 30 χρόνια, να κάνουμε και το επόμενο βήμα. Να θεσπίσουμε προαιρετική στράτευση των γυναικών». 

Παράλληλα, ο υπουργός είναι απόλυτος για την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, πριν από την πρόσληψή τους στα Σώματα Ασφαλείας. «Οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν καριέρα στα Σώματα Ασφαλείας θα πρέπει να παίρνουν το βάπτισμα του πυρός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και ως απλοί κληρωτοί, όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους. Τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας έχουμε ανάγκη προσωπικού, για την κάλυψη μάχιμων θέσεων. Χρειαζόμαστε μαχητές κι όχι γραφειοκράτες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.

Αναφορικά με το πώς θα αναγνωρίζεται αν κάποιος είναι κατάλληλος («ψυχωμένος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) για να υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Άμυνας σημειώνει πως αυτό μπορεί να γίνει «μέσω στρατιωτικών Λυκείων, δημιουργώντας Αεροπορικό-Ναυτικό και Στρατιωτικό Λύκειο. Υπάρχουν παιδιά που από πολύ νωρίς έχουν κλίση στα στρατιωτικά επαγγέλματα, όμως ποτέ δεν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν καριέρα διότι είναι υποχρεωμένα να περάσουν από τις συμπληγάδες των Πανελληνίων και να υποβληθούν σε εξετάσεις άσχετες με το γνωστικό αντικείμενο του ειδικού επαγγέλματος που με πάθος θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Τον "ψυχωμένο" αεροπόρο ή καπετάνιο ή τεθωρακισμένο ή πυροβολητή δεν τον βρίσκεις μέσω Πανελληνίων αλλά τον αναγνωρίζεις νωρίς μέσα από ειδικά μαθήματα, τεστ και δεξιότητες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από εκεί τον επιλέγεις για τις παραγωγικές σχολές».

Σημειώνεται ωστόσο ότι για να εγκριθούν οι προτάσεις Καμμένου για τη στράτευση των γυναικών και τη δημιουργία «χακί λυκείων» θα πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση τριών συναρμόδιων υπουργείων.

Το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

- Οι οπλίτες που κατατάσσονται στο Στρατό Ξηράς, μετά το τέλος της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

- Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται καταρχήν σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νησιών και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, στο σύνολο της επικράτειας.

 - Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται αρχικά σε μονάδες και υπηρεσίες εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και στη συνέχεια σε μονάδες και υπηρεσίες, με όμοιο βαθμό δυσκολίας, που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.

- Οι αποσπάσεις οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας, που επεκτείνεται κατά άλλες 15 ημέρες κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

- Η διάθεση οπλίτη σε διαφορετική μονάδα από την τοποθέτηση έχει διάρκεια έως 15 ημερών καθ' όλη τη θητεία του συνολικά ή τμηματικά, σε περίπτωση που οι ανάγκες δεν καλύπτονται με τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση.

- Όλοι οι οπλίτες υποβάλλουν δήλωση του τόπου προτίμησής τους για τοποθέτηση και μετάθεση, στο κέντρο κατάταξης, εντός 10 ημερών από την κατάταξή τους, που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που περιγράφουν την οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάστασή τους. Στη δήλωση μπορούν να δηλώσουν έως 4 τόπους, αλλά τουλάχιστον 2 διαφορετικές φρουρές.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται πλήρες σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου το καθεστώς των μεταθέσεων και τοποθετήσεων να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας.

Προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών έναντι όλων των κριτηρίων που υιοθετούνται είναι οι επιχειρησιακές και υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια που εισάγονται διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά και αντικειμενικά, με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα, ώστε ο οπλίτης που συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια να μπορεί να διεκδικήσει τοποθέτηση στον τόπο επιθυμίας του ή πλησιέστερα αυτού, πάντα με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Επίσης, εισάγεται η αρνητική μοριοδότηση για τον οπλίτη που υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Ένα σημαντικό σκέλος της μεταρρύθμισης αφορά στην αναγνώριση και ανταμοιβή της εξειδικευμένης στρατιωτικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα:

- Οπλίτες πτυχιούχοι ιατροί μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις ΠΕΔΥ - Περιφερειακών Ιατρείων ΠΕΔΥ, Κέντρων Υγείας και γενικών νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας, άγονων - απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών και ο χρόνος εκπλήρωσης της θητείας τους αναγνωρίζεται και ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένης και της προεκπαίδευσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Επίσης, μπορούν μετά το τέλος της θητείας τους να παραμείνουν στο αγροτικό ιατρείο μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου, εφόσον το επιθυμούν.

Οι συγκεκριμένοι οπλίτες, πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δικαιούνται και τις οριζόμενες από το υπουργείο Υγείας αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και την αποζημίωση για τις εφημερίες. Τα χρήματα καταβάλλονται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

- Ο χρόνος υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι πτυχιούχοι νομικής ΑΕΙ και υπηρετούν σε θέσεις νομικού συμβούλου αναγνωρίζεται και προσμετράται στο χρόνο που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα της άσκησης του Ν. 4193/2013.

Εξαγορά: Η θητεία των 35άρηδων

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως υπηρετήσουν ενόπλως 20 ημέρες.

Την ίδια δυνατότητα έχουν και όσοι συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους και έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν σε φορείς του Δημοσίου για εναλλακτική υπηρεσία, αφού εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία 40 ημερών.

Τέλος, με τη νομοθετική ρύθμιση, οι υπαξιωματικοί, οι ΕΠΟΠ και οι πολιτικοί υπάλληλοι του Στρατού Ξηράς αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης και σίτισης στις στρατιωτικές λέσχες.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια