Ειδήσεις

Ν. Μαριάς για τις κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων

Για την «κατακρεούργηση» των αγροτικών επιδοτήσεων από τις διατάξεις της νέας ΚΑΠ και τα προβλήματα που δημιουργούν στον αγροτικό κόσμο της χώρας μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή στις 17 Δεκεμβρίου 2015 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

«Είχα καταγγείλει από καιρό», είπε ο ευρωβουλευτής στην εκπομπή "Φωνή του Αγρότη" του "Center Tv" της Καβάλας, «ότι σχεδιάζουν κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων με στόχο να διαλύσουν τον πρωτογενή τομέα. Είχα επισημάνει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι επιδοτήσεις δίνονται για να στηριχθεί η παραγωγή και κατά αυτή την έννοια θα έπρεπε να θεωρούνται ακατάσχετες. Εντούτοις, έφτιαξαν ένα νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, κι άφησαν εφορίες, ταμεία, τράπεζες κι άλλους να "βάλουν στο χέρι" τις επιδοτήσεις των αγροτών».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη «σφαγή» των αγροτικών ενισχύσεων, ο Νότης Μαριάς είπε ότι περίπου 90.000 αγρότες έμειναν για πρώτη φορά χωρίς επιδότηση. «Αφορμή το γεγονός ότι δικαιούνταν ποσά μικρότερα των 250 ευρώ, που η νέα ΚΑΠ τα θεωρεί "ασήμαντα" και δεν τα δίνει καν, παρά την αναντίρρητη σημασία που έχουν στη φτωχοποιημένη Ελλάδα των μνημονίων», υποστήριξε.

«Με διάφορα τρικ πέταξαν ένα μεγάλο αριθμό παραγωγών εκτός κριτηρίων», είπε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής εξηγώντας ότι πολλοί παραγωγοί "κόπηκαν" είτε διότι τους ζήτησαν διάφορα έγγραφα που δεν μπορούσαν να έχουν αυτή τη στιγμή, είτε γιατί ήταν νέοι αγρότες που τέθηκαν εκτός ενισχύσεων, είτε γιατί είχαν μικρές καλλιέργειες που πλέον δεν επιδοτούνται (κάτω από 4 στρέμματα).

«Αυτά που συμβαίνουν δημιουργούν μία κατάσταση ασφυκτική», είπε ο Νότης Μαριάς. «Έθεσα ήδη το θέμα 3 φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ακουστεί η φωνή των αγροτών μας», τόνισε.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Νότη Μαριά στο βίντεο που ακολουθεί:

Σχόλια