default-image

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της νέας πτέρυγας του Βενιζελείου

Κρήτη
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση της νέας πτέρυγας του Βενιζελείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την υπογραφή για τη δημοπράτηση της επέκτασης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου ανοίγει επί της ουσίας η νέα Προγραμματική Περίοδος. Το έργο, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ και πέρασε από 40 κύματα προκειμένου να φτάσει στη φάση της δημοπράτησης, με δεδομένες εκτός των άλλων και τις δυσκολίες που προέκυπταν με τα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως διευκρίνισε ο κ. Αρναουτάκης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Η υπογραφή της δημοπράτησης έγινε σήμερα στην Περιφέρεια, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σημειώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το έργο αφορά στη μελέτη και κατασκευή προσθήκης τριώροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων που θα περιλαμβάνει λειτουργικά τμήματα τα οποία θα συμπληρώνουν την κτιριακή του υποδομή, θα είναι συνδεδεμένο και θα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το υφιστάμενο νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα, ενώ η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων θα ανέρχεται σε 80 κλίνες, με τη συνολική επιφάνεια να πλησιάζει τα 6.500m2 κατανεμημένη σε 4 επίπεδα και επιπλέον 570m2 ημιυπαίθριους χώρους.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε την κατασκευή του έργου ένα όνειρο πολλών χρόνων για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο αλλά και τους κατοίκους της Κρήτης που γίνεται πραγματικότητα. «Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υπογραφεί η ένταξη του έργου και να προχωρήσουμε τη δημοπράτησή του από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ειδικά από τις υπηρεσίες τις τεχνικές της ΠΕ Ηρακλείου. Ένα έργο πνοής στον τομέα της υγείας, που ξεκίνησε το 2010, για να γίνει η μελέτη. Ένα όνειρο πολλών χρόνων των εργαζομένων στο νοσοκομείο αλλά και των κατοίκων της Κρήτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

«Από την πλευρά μας», τόνισε, «ξεκινήσαμε το 2010 για να ολοκληρωθεί η μελέτη, ένα έργο δύσκολο λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων. Είχαμε άριστη συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και βρήκαμε τις λύσεις ούτως ώστε να μπορεί το έργο να δημοπρατηθεί. Ένα έργο προϋπολογισμού 15,7 εκατ. ευρώ, αλλά πρέπει να προσθέσουμε και 1 εκατ. ευρώ για τα εργατικά, τις αρχαιολογικές ανασκαφές, και τις τεχνικές οδικές παρεμβάσεις, σύνολο δαπάνης 16,7 εκατ. ευρώ».

Η υπογραφή της απόφασης δημοπράτησης του έργου από τον περιφερειάρχη έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Δημόσιας Υγείας Μανόλη Κλώντζα, του πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρου Βαμβακά, της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη, της υποδιοικητού της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Άννας Τριχοπούλου, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ευθύμιου Καρακώστα, της διευθύντριας Τεχνικής Υπηρεσίας Βενιζέλειου Χρυσούλας Πουλινάκη, και του εκτελούντος χρέη διοικητή ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί τη νέα Προγραμματική Περίοδο, «και εάν δεν είχαμε την άριστη συνεργασία των υπηρεσιών μας, με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, τους γιατρούς, δε θα βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την υπογραφή αυτού του σημαντικού έργου για τον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κρήτη».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ο περιφερειάρχης είπε ότι «στο τέλος του 2018 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχουμε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ένας στόχος εφικτός και το σημαντικό είναι ότι εφόσον κατασκευαστεί εντός χρονοδιαγράμματος η Περιφέρεια θα έχει ένα αποθεματικό επίδοσης».

Από την πλευρά της η υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Άννα Τριχοπούλου ανέφερε: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής στον τομέα της υγείας για την Κρήτη. Η νέα πτέρυγα με 83 νέες κλίνες και πολλές άλλες υποδομές θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη της Κρήτης να θεραπευτεί και να νοσηλευτεί με πολύ καλύτερες συνθήκες. Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, που το τελευταίο διάστημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να μπορεί σήμερα να δημοπρατηθεί το έργο με την προοπτική σε 2 χρόνια να έχει ολοκληρωθεί».

Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ευθύμιος Καρακώστας τόνισε πως «ένα μεγάλο όνειρο πολλών ανθρώπων και πολλών χρόνων αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Αυτό που εύχομαι είναι να γίνει το δυνατόν συντομότερο το έργο προς όφελος των κατοίκων της Κρήτης.

Η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Χρυσούλα Πουλινάκη υπογράμμισε τέλος πως «είχαμε πάντα τη θερμή συμπαράσταση της Περιφέρειας και το όραμά μας γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Το παλιό νοσοκομείο χρειάζεται ανακαίνιση αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα».

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο είχε ενταχθεί σε πρώτη φάση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013, ωστόσο απαραίτητες ανασκαφικές εργασίες, λόγω της τοποθεσίας, πλησίον της αρχαιολογικής περιοχής της Κνωσού, καθυστέρησαν την ταχύτερη εξέλιξη των έργων.

Η νέα πτέρυγα θα έχει δυναμική 80 κλινών στην παθολογική νοσηλευτική μονάδα, 3 κλίνες σε εφημερία και 3 κλίνες σε μονάδα ειδικών λοιμώξεων.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_iesgmnl2/
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News