default-image

Μεσαρά και Χανιά, μοντέλα για την κλιματική αλλαγή

Κρήτη
Μεσαρά και Χανιά, μοντέλα για την κλιματική αλλαγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κάμπο των Χανίων και της Μεσαράς πρόκειται να εφαρμοστούν κλιματικά και υδρολογικά μοντέλα ώστε να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση των καλλιεργειών σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή.

Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life, που διενεργείται ταυτόχρονα σε Σικελία και Κύπρο, βάζει στο μικροσκόπιο την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που εμφανίζει στη γεωργία και το περιβάλλον.

Μέσω του προγράμματος προβλέπεται η ανάπτυξη ενός εργαλείου όπου θα απεικονίζεται σε μορφή χαρτών η ευπάθεια των αγροτικών περιοχών και καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή προκειμένου να υπάρξουν δράσεις για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων ζημιών στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.

Το πρόγραμμα για την Κρήτη υλοποιεί η Περιφέρεια, η οποία και συγκάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μία πρώτη συνάντηση για να ενημερωθούν. Στόχος στη συνέχεια είναι να τεθούν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, να μελετηθούν από τους αρμόδιους και να προταθούν δράσεις και καλλιεργητικές πρακτικές.

Κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, ζήτημα που αφορά όλο τον πλανήτη μετά και τη λήψη μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, στο Παρίσι.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News