default-image

Κάθε πέντε μήνες άνεργοι, χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη

Κρήτη
Κάθε πέντε μήνες άνεργοι, χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου. Όπως διευκρίνισαν, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, κάθε πέντε μήνες αναγκάζονται να μένουν άνεργοι, δίχως ασφάλιση και άρα δίχως υγειονομική περίθαλψη.

Το μήνυμα που έστειλαν ήταν ξεκάθαρο και πάντως ευθυγραμμισμένο με την ανάγκη, όπως τόνισαν, να πάψουν να αποτελούν μια κατηγορία εργαζομένων-ανέργων δίχως δικαιώματα, δίχως κάλυψη και με μισθούς πείνας.

Ο κ. Στέφανος, 56 ετών, με άνεργη σύζυγο και δύο επίσης άνεργα παιδιά, ολοκληρώνοντας το πεντάμηνο εργασίας του, αδυνατεί να παρέχει στην οικογένειά του ακόμη και τα απαραίτητα.

Ο τρόπος με τον οποίο τους ασφάλισαν δεν τους επιτρέπει καν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ για τις μέρες των εορτών, που δεν προβλέπεται να λάβουν ούτε καν επίδομα, κανείς δεν ξέρει, όπως εξηγεί, πώς θα περάσουν.

Στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και η ζωή της 32χρονης Ειρήνης, που εργάστηκε πέντε μήνες και σήμερα δεν μπορεί ούτε γιατρό να επισκεφθεί, καθώς, όπως της εξήγησαν, η ασφάλισή της δεν πρόκειται να έχει τακτοποιηθεί μέχρι το Φεβρουάριο. Μέχρι τότε, για να μπορεί να ζήσει και να πάρει τα φάρμακά της, θα πρέπει να δανείζεται, ενώ την ίδια ώρα, όπως λένε όλοι οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα, η εργασία τους καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, δίχως όμως οι ίδιοι να έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα ως εργαζόμενοι.

Συμπαράσταση της Λαϊκής Ενότητας στον αγώνα των 5μηνων εργαζομένων

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των 5μηνων εργαζομένων εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Ηρακλείου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το Νομαρχιακό Πολιτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζόμενων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για μισθούς που δε θα κατεβαίνουν κάτω από τα 751 ευρώ.

Ο αγώνας αυτός δείχνει το δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους για αγώνα μέχρι τέλους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων που στερούν οι μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων και δανειστών.

Τα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ είναι προγράμματα φτώχειας, φτηνής και ευέλικτης εργασίας.

Η συγκυβέρνηση, η πλειοψηφία των Δήμων και ο ΟΑΕΔ εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, φέρνουν εργασιακές σχέσεις γαλέρας, ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών του Δήμου και συνολικά όλων των υπηρεσιών, μπαλώνουν και καλύπτουν με προσωρινό και απαράδεκτο εργασιακά τρόπο σημαντικές ανάγκες και ελλείψεις των δημόσιων οργανισμών σε προσωπικό. Παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζει τις πολιτικές των προκατόχων της, αποδεχόμενη τα αντεργατικά πλαίσια που ορίζουν αυτά τα προγράμματα.

Οι εργαζόμενοι σε αυτά, με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, απαιτούν αυτό που είναι αναγκαίο όχι μόνο για αυτούς, αλλά για όλους τους άνεργους και επισφαλώς εργαζόμενους. Απαιτούν να σταματήσει η ανακύκλωση των ανέργων και να συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρη δικαιώματα και κανονικό μισθό.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά. Η πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας μπορεί και πρέπει να σταματήσει!

Η Λαϊκή Ενότητα δίνει και θα δίνει μαζικό και δυναμικό "παρών" στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες που γίνονται και θα γίνουν όλο το επόμενο διάστημα, προσπαθώντας να συμβάλουμε στο συντονισμό και στην κλιμάκωσή τους, καθώς και στη δημιουργία ενός εργατικού μετώπου πάλης για την ανατροπή της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών.

?Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

?Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες

?Να σταματήσουν τα προγράμματα της φτώχειας και της μιζέριας

?Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Όχι στις μειώσεις συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Δημόσιο, καθολικό, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News