Ειδήσεις

1,5 δισ. για την Κρήτη: Ποια έργα μπαίνουν σε προτεραιότητα

Προτεραιότητα σε έργα μικρά που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών δίνει η Περιφέρεια Κρήτης για τη νέα περίοδο 2014 -2020 του Επιχειρησιακού Προγράμματος, διεκδικώντας πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία με σκοπό την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου σε συνεργασία με Δήμους και υπηρεσίες που θα φέρουν απασχόληση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.

Αυτό τόνισε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Παρουσίαση νέων προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020»" που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης με τη Διαχειριστική Αρχή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

«Σε αυτή την περίοδο δίνουμε βαρύτητα σε έργα μικρά και όχι φαραωνικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ολοκλήρωση έργων του οδικού δικτύου που βρίσκονται σε συνεχή εκκρεμότητα, βιολογικοί καθαρισμοί που δεν έχουν ολοκληρωθεί με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό και σχολεία μπαίνουν στην κορυφή της ατζέντας.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κρήτης για την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού σχολιάζοντας ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες προκειμένου να "τρέξουν" το πρόγραμμα αποτελεσματικά.

Αναφερόμενος στο ΠΕΠ Κρήτης που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε ότι «κλείνουμε με επιτυχία το Πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 με ένα προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ και την εκτέλεση 500 έργων σε όλο το νησί. Ξεκινούμε με αισιοδοξία την νέα Περίοδο που υπάρχουν πόροι από το Περιφερειακό Πρόγραμμα 460 εκατ. ευρώ, αλλά ο στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε πόρους 1,5 δισ. ευρώ για την Κρήτη για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τη Διαχειριστική Αρχή αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς που υλοποίησαν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα. «Επίσης ζητάμε τη συνεργασία, βοήθεια των δημάρχων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο που αλλάζει τη "φιλοσοφία" υλοποίησης. Μόνο με τη συνεργασία όλων μας μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο που θα δώσει την ανάπτυξη, την απασχόληση την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Το φετινό χρόνο κλείνουμε με πληρωμές 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ποσό αν αναλογιστούμε για πόσο χρονικό διάστημα δε γίνονταν πληρωμές, είχαν σταματήσει πολλοί ανάδοχοι να δουλεύουν, όμως με την πίεση, τη δική μας παρότρυνση ότι τα χρήματα θα δοθούν και με τη διαβεβαίωση του υπουργού κ. Σταθάκη η κατάσταση ομαλοποιήθηκε».

Για την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «οι μελέτες πρέπει να είναι ποιοτικές, χρειάζονται έργα που θα δίνουν απασχόληση. Επίσης η νέα Περίοδος θα μας βρει νε έχουμε επενδύσει στο οδικό δίκτυο της Κρήτης με δημοπρατήσεις έργων το 2016 πάνω από 100 εκατ. ευρώ που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια, ενώ ολοκληρώνουμε όλους τους βιολογικούς και δίκτυα αποχέτευσης, προχωρούμε παρεμβάσεις σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, στην υγεία κ.α.».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020, Μαρία Κασωτάκη, ανέφερε ότι «η απερχόμενη Προγραμματική Περίοδος κλείνει με απόλυτη επιτυχία διότι το πρόγραμμά μας ολοκλήρωσε σχεδόν το σύνολο των έργων και, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες τα έργα μας βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή πρόοδο και έτσι δε θα επιβαρυνθεί η εθνική οικονομία με υπόλοιπα, και θα έχουμε ολοκληρώσει μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση στην Κρήτη».

Η κ. Κασωτάκη συμπλήρωσε πως «η καινούργια περίοδος ξεκινάει με τις πρώτες προσκλήσεις τις οποίες εκδώσαμε. Είναι ένα πρόγραμμα που διαφοροποιείται από το παρελθόν. Δίνει έμφαση όπως έχουμε πει στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, και στους κοινωνικούς τομείς λόγω και της χρηματοδότησης που έχουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σήμερα ενημερώνουμε τους φορείς προκειμένου να υποβάλουν έγκαιρα ποιοτικές και σωστές προτάσεις. Γιατί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα χαρακτηρίζει τη νέα Προγραμματική Περίοδο».

Στη σημερινή ημερίδα συμμετείχαν αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων, στελέχη υπηρεσιών, και είχαν προσκληθεί όλοι οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να σχεδιάσουν και να υποβάλουν προτάσεις για να τις υλοποιήσουν στη συνέχεια.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια