default-image

Περιφερειακό: Διέγραψαν τον Κριτσωτάκη, που δε φεύγει

Κρήτη
Περιφερειακό: Διέγραψαν τον Κριτσωτάκη, που δε φεύγει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορία γράφτηκε τρόπο τινά στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αφού έγινε κάτι πέρα για πέρα ασυνήθιστο και παράταιρο στα αυτοδιοικητικά χρονικά όχι μόνο της Κρήτης, αλλά συνολικά της χώρας. Περιφερειακή παράταξη ανακοίνωσε τη διαγραφή του επικεφαλής της, ο οποίος όμως δεν παραιτείται, δεν αποχωρεί και παραπέμπει στη νομική διευθέτηση της εσωτερικής διένεξης!

Ο λόγος φυσικά για την προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, όπου και μεταφέρθηκε, έστω και με σχετική καθυστέρηση, ο αυγουστιάτικος εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία του νέου κόμματος, της Λαϊκής Ενότητας.

Στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ως γνωστόν, μεταπήδησε από την αρχή ο τότε βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης. Ο ίδιος αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε την Αριστερή Πλατφόρμα στο νέο κόμμα. Όμως, ο τέως πια βουλευτής ήταν συνάμα και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

Αν μη τι άλλο, ήταν παράδοξο το σκηνικό ο επικεφαλής μιας παράταξης να ανήκει σε άλλο κόμμα από τους υπόλοιπους συμβούλους. Και μάλιστα σε κόμμα που είχε και έχει "θανάσιμη έχθρα" με το ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης είχε γίνει εδώ και ένα τρίμηνο μία βραδυφλεγής βόμβα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Και η έκρηξη είναι πλέον γεγονός! Χθες τα μέλη της παράταξης αποφάσισαν και ανακοίνωσαν τη διαγραφή του επικεφαλής τους Μιχάλη Κριτσωτάκη. Ο ίδιος τους ανταπάντησε, λέγοντας πως υπάρχει νομικό θέμα για την απόφαση και πως θα πρέπει να αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας!

Ουσιαστικά δηλαδή τα μέλη της παράταξης έδειξαν την πόρτα της εξόδου στον επικεφαλής τους, ο οποίος αρνείται να τη διαβεί!  

Φυσικά και δεν τίθεται θέμα αποπομπής του πρώην βουλευτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το λογικό θα ήταν να παραμείνει ως ανεξάρτητος σύμβουλος, αφού έχει διαγραφεί από την παράταξη... Να όμως που υπάρχει εμπλοκή, με τον ίδιο ουσιαστικά να επιμένει να παραμείνει στη Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης...

Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης αυτής στα αυτοδιοικητικά χρονικά κατάστασης είναι πως και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης δεν ήταν σίγουρος χθες για το τι ακριβώς πρέπει να ισχύσει.

«Διά της κοινής λογικής, ως προσωπική εκτίμηση, θεωρώ πως ο κ. Κριτσωτάκης δεν μπορεί να παραμείνει στην παράταξη που αποφάσισε να τον διαγράψει, αλλά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος πλέον σύμβουλος. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουν τι θα αποφανθεί νομικά η υπηρεσία», σχολίασε χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ντόμινο αλλαγών

Παράλληλα με την υπόθεση Κριτσωτάκη, που έχει κάνει μαλλιά-κουβάρια τη Ριζοσπαστική Συνεργασία, στην παράταξη έρχονται αλυσιδωτές ανακατατάξεις, με "βροχή" αλλαγών προσώπων. Αλλαγές αναμενόμενες και εύλογες. Θυμίζουμε ότι με τη Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, στις εκλογές του Μαΐου του 2014, πέρα από τον Μιχάλη Κριτσωτάκη, είχαν εκλεγεί άλλοι τέσσερις σύμβουλοι. Συγκεκριμένα οι τέσσερις υποψήφιοι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες της παράταξης: Ο Μανόλης Θραψανιώτης στο Λασίθι, ο Απόλλωνας Φιλιππής στο Ηράκλειο, ο Γιάννης Σταθάκης στο Ρέθυμνο και ο Γιώργος Αγοραστάκης στα Χανιά.

Όμως οι δύο εξ αυτών έχουν περάσει σε άλλα πόστα ευθύνης. Ο μεν Μανόλης Θραψανιώτης εκλέχτηκε βουλευτής Λασιθίου με το ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την αποχώρηση του πρώην βουλευτή Κωστή Δερμιτζάκη από το κόμμα. Ο δε Απόλλωνας Φιλιππής επιλέχτηκε ως νέος πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και εντός ημερών αναλαμβάνει καθήκοντα.

Οι δυο τους δε θα παραμείνουν περιφερειακοί σύμβουλοι και έτσι θα αντικατασταθούν από επιλαχόντες του συνδυασμού. Νέος περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου με τη Ριζοσπαστική Συνεργασία θα είναι ο Μιχάλης Κλάδος, ενώ στη θέση του Μανόλη Θραψανιώτη στην ενότητα Λασιθίου θα καθίσει η Μαρία Βάρδα από την Κριτσά...

Ουσιαστικά μιλάμε για μια σαρωτική ανανέωση, αφού ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή τους η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει κατά τα 3/5!  

Το σκότος του ΒΟΑΚ...

Πέρα από τις ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις στη Ριζοσπαστική Συνεργασία, το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κέντρισε και η συζήτηση για τα σκοτάδια του ΒΟΑΚ!

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χανίων της παράταξης "Κρήτη Μπορούμε" κ. Σταματάκης Εμμανουήλ και Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος, με θέμα την ανεπάρκεια της φωταγώγησης του ΒΟΑΚ. Την επερώτηση ανέπτυξε ο κ. Μαρκογιαννακης, ο οποίος τόνισε τα πολλαπλά προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί τις νυχτερινές ώρες εξαιτίας της μη φωταγώγησης σχεδόν αποκλειστικά στο σύνολο του δρόμου. Αναφέρθηκε επίσης και στα υπόλοιπα ζητήματα του ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στην ανάγκη συνέχισης του κλαδέματος των δέντρων, στη διαγράμμιση του οδοστρώματος και την εκ νέου ασφαλτόστρωση στα σημεία που υπάρχει άμεση ανάγκη. Τέλος, ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον περιφερειάρχη ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης αποκάλυψε ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί τα έργα και έχουν δοθεί οι εργολαβίες, δεσμευόμενος παράλληλα ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News